Albatros Media chystá knihy o Osvětimi nebo narkomance Katce

Albatros Media chystá knihy o Osvětimi nebo narkomance Katce

Tisk

albatrosmediaMinimálně dvakrát do roka se koná merenda Albatros Media, na které jsou prezentovány chystané novinky jednotlivých nakladatelství této společnosti. Jarní představovačka proběhla právě před několika dny, proto vám chceme některé z titulů představit.

Pro tento článek jsme se je rozhodli rozdělit do tří kategorií. První jsou příběhy z koncentračních táborů. Nakladatelství XYZ a CPress totiž chystají hned dvě knihy, jejichž děj se odehrává v nechvalně proslulé Osvětimi. Podobných knih už sice vyšlo nespočet, ale tentokrát se zaměřují na velice zajímavá témata.

Již v březnu vyjde Elizino tajemství od polského scenáristy, filmového režiséra a spisovatele Dominika W. Rettingera. Tento titul se zaobírá nucenou prostitucí v koncentračním táboře. Hlavní postava Eliz se v něm stane prostitutkou a posléze přidělenou manželkou jednoho z dozorců. Ženy si díky tomuto povolání mohly výrazně přilepšit a některým z nich dokonce zachránilo život.

0055530245 Elizino tajemstvi titulka vetsi-2

Druhá kniha Dobrovolník vypráví příběh polského odbojáře Witolda Pileckého, který se nechal zavřít do koncentračního tábora Osvětim, aby tam získal zpravodajské informace o chodu tábora a zorganizoval vnitřní odboj. Jednalo se z jeho strany o obrovské hrdinství, protože lehce mohl přijít i o vlastní život. Autor Jack Fairweather obdržel za tento titul ocenění Costa Book Award v kategorii Kniha roku. Vyjde v květnu.

Dobrovolník

Oba dva autoři navíc v letošním roce navštíví Česku republiku. Dominik Rettinger už v březnu a Jacka Fairweathera můžete potkat na letošním ročníku festivalu Svět knihy.

Další skupinu knih jsme složili ze zvířecích titulů. V ní najdete tři zástupce. Prvním je závěrečný díl volně navazující trilogie od Markéty Lukáškové, ve které už vyšel Losos v kaluži a Panda v nesnázích. Novinková Vlaštovka v bublině se chystá na květen a přinese opět zajímavé téma. Nemocná Barbora leží s těžkou nemocí v nemocnici a připravuje se na nejhorší. Její dcera Magda už stačila rozprodat i matčin majetek, ale Bára se díky novému léku náhle vrací do života. Ale nebude to mít vůbec jednoduché.

Chtěli jste si někdy přečíst knihu plnou faktů o úhořích? Zřejmě ne, ale to se může již v květnu změnit. Švédský spisovatel Patrik Svensson totiž napsal o Tajném životě úhořů a jedná se o opravdu zajímavý titul. Úhoři totiž nejsou ani zdaleka tak obyčejní, jak byste si mohli myslet a jejich život obsahuje až neskutečné momenty. Autor za knihu obdržel Augustovu cenu 2019, což je nejprestižnější švédské literární ocenění. A navíc si ji můžete nechat podepsat již 13. května na Noci literatury v Praze.

Neuvěřitelné příběhy zvířecích hrdinů Mika Unwina jsou sbírkou napínavých historek, kterým snad někdy ani nebudete věřit. Vyprávějí třeba o slepecké fence, která zachránila svého páníčka při teroristickém útoku v New Yorku 11. září nebo o delfínovi, který pomáhal americkému a britskému námořnictvu hledat miny. Mnohým zmíněným zvířatům byly za jejich skutky uděleny medaile a jedná se o pravé přátele člověka.

0058574791 Neuveritelne pribehy zvirecich hrdinu

A nakonec tu máme dva dokumentární zástupce knih. Kdo chystá v sítí je kniha vycházející společně s filmem, který se snaží upozornit na nebezpečí internetu pro děti. Režiséři Vít Klusák a Barbora Chalupová si pro něj najali tři mladé herečky, které hrají dvanáctileté dívky. Založili jim profil na internetové seznamce a rázem se začali dít věci. Predátoři v podobě mužských lovů se začali okamžitě ozývat. Kniha doplňuje samotný film, přináší několik rozhovorů s dětmi i samotnými muži, stejně jako s psycholožkou a dalšími odborníky. V blízké době by tento projekt měl proniknout i do škol a pomoci s bezpečností dětí na internetu.

Kdo chytá v síti

Vzpomínáte si na narkomanku Katku? Její příběh byl pouštěn v televizi i dětem ve školách a snažil se je odradit o braní drog. Michael Třeštík se nyní rozhodl vytvořit knihu, která mapuje život této nechvalně proslulé ženy. Díky tomu se dozvíte o pokračování jejího příběhu, který samozřejmě s natočením dokumentu ani zdaleka neskončil.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpánka Živčáková: Na besedách se snažím vytvářet bezpečný prostor

Zivcakova perexŠtěpánka Živčáková je žena, která miluje výzvy. Tou aktuální je pro ni pořádání besed na téma deprese. Tato nemoc jí před deseti lety zcela nečekaně vlétla do života. Jako hurikán, který vše zničil, aby mohlo vyrůst něco nového. Svůj příběh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jde to i bez pšenice!

Zivot bez psenice perexVe své knize Život bez pšenice odhaluje autor řadu skutečností týkající se škodlivosti pšenice na lidský organismus. Zní vám to jako nesmysl? Začtěte se a zjistíte, že to dává nejen smysl, ale že to velice rychle pocítíte ...


Literatura

Medicinské karty

medicinske karty200Moudrost indiánů nepřestane lidstvo nikdy fascinovat. Je hluboká a svým způsobem se dotýká podstaty lidského bytí, která snad ještě má být lidstvu skryta. Někdo ji vnímá dokonce jako nebezpečnou nebo minimálně rizikovou. Však také š...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Pravidla moštárny - srdcervoucí klasika

mostarna perexPravidla moštárny – už jste určitě slyšeli aspoň tento název, že? Nebo jste dokonce četli knižní předlohu filmu, o kterém je právě řeč. V každém případě – podívejte se, nebo se podívejte znovu, protože jde o j...