Vzhůru na Britské dobrodružství

Vzhůru na Britské dobrodružství

Tisk

britske-dobrodruzstvi-jamese-martina 200Nakladatelství Slovart vydalo další knihu šéfkuchaře Jamese Martina, který je v České republice známý z TV Paprika, kde ho mohli diváci sledovat, jak cestuje v Citroënu 2. Po jeho francouzském dobrodružství je zde to britské.

 

 

Ve Velké Británii jsem byla v rámci školního zájezdu a z gastronomického hlediska jsem nenarazila na žádný jedinečný zážitek. To bylo však o důvod víc, proč se pustit do této knihy, která je jak kuchařkou, tak zajímavým cestopisem.

Hned na první pohled je jasné, že gró knihy spočívá ve fotografiích. Ty jsou dílem Petera Cassidyho a opravdu stojí za to. Jídla jsou naprosto čistá, bez čehokoliv navíc a přímo z nich čiší čerstvost a chutnost zobrazených surovin. Kvůli manželovi nejíme ryby, ale tady se mi na ně opravdu sbíhaly sliny a musím nějaké brzy připravit. Skvělé jsou také fotografie z cest vypadající jako pohlednice nebo ty, kde je sám James Martin s nějakými lidmi. Sympatičnost a emoce jsou zde přeneseny na papír. Fotografiím dává vyniknout také větší formát a kvalitní papír.

britske dobrodruzstvi

Co se týče receptů, ty kromě celostránkové fotografie obsahují autorovu předmluvu. Ta většinou přibližuje čtenářům daný pokrm, nebo místo, ze kterého pochází a její čtení mě moc bavilo. Bez ní by kniha nebyla tak dobrá. Následuje seznam surovin včetně potřebných nástrojů, počet porcí a srozumitelný postup.

První kapitola je věnována předkrmům a chuťovkám. Tady mě zaujal quiche s karamelizovanou cibulí, cuketou a sýrem Wensleydale (vyrábí se v Hawesu a má známku chráněné označení původu), klobásky v listovém těstě se slaninou a ovocnou omáčkou a vyzkoušela jsem jednoduchý sodový chleba s podmáslím. Jeho příprava vyžaduje ještě cvik, ale chuťově byl výborný. Další části jsou věnovány rybám a mořským plodům a obsahují recepty například na makrelu, rybu svatého Petra, tresku, platýse, lososa, humra, hřebenatky nebo krevety.

Další část se věnuje drůbeži a pernaté zvěři. Nadchl mě hned první recept na kuře ochucené whisky s houbami a hořčičnou omáčkou, dále kuře Véronique s bílým vínem a hrozny nebo božsky vypadající a jistě i vonicí kachní prsa pečená na seně a levanduli. Z dalších masových pokrmů chci vyzkoušet klasiku v podobě hovězího Wellingtonu, přílohu v podobě malých Yorkshirských pudinků a vepřové kotlety s fazolemi a rajčaty. Závěr klasicky patří dezertům a moučníkům a za zdůraznění stojí pudink vařený v páře s rebarborou nebo čokoládový koláč s černým pivem.

Britské dobrodružství jsem přečetla během cesty autobusem a byla jsem ráda, že jsem po obědě. Opravdu se mi při čtení honily chutě a už se těším, jak vyzkouším další recepty. A taky jsem měla hned chuť naplánovat do Anglie nějaký výlet, takže pokud tuto zemi milujete, určitě si knihu nenechte ujít. A já si jdu zapsat do seznamu přání Francouzské dobrodružství Jamese Martina.

britske-dobrodruzstvi-jamese-martina

Britské dobrodružství Jamese Martina
Autor: James Martin
Překlad: Stanislava Moravcová ml.
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2019
Počet stran: 256
Hodnocení: 89 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/britske-dobrodruzstvi-jamese-martina


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Zuska: Od tanečníků očekávám andělsko-dábelské nálety na diváky

Petr Zuska perexChoreograf Petr Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, připravuje pro Pražský komorní balet nové představení s názvem "Carmina Vetera". Komponovaný večer na motivy starých lidových písní bude mít premiéru 27. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dokonalá detektivka? Dokonalé ticho!

dokonale ticho 200V dubnu vydalo nakladatelství kniha Zlín další dokonalou knihu britské autorky Helen Fieldsové, tentokráte s názvem Dokonalé ticho. Pojďte se začíst do policejního vyšetřování, kterému nechybí spád, napětí a kde policisté musí vyna...


Literatura

Povinnost pro Paynovce: Mládí imrvére v hajzlu

Mladi imrvere v hajzlu200Fanoušci amerického spisovatele C. D. Payna a především Nicka Twispa by měli pořádně zbystřit, protože nedávno vyšla osmá kniha Mládí imrvére v hajzlu aneb Geny nezapřeš. Jestli stojí za to? Na to se ani nemusíte ...

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

La Película aneb průvodce španělských filmem
ImageLetošní festival španělských filmů už klepe na dveře. V Praze se stane útočištěm španělštiny kino Světozor od 14. do 19. února a poté se festival přestěhuje do brněnského kina Art od 20...