Tma: O hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře

Tma: O hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře

Tisk

TmaNakladatelství Portál vydalo tajuplnou knížečku akorát tak do kapsy. Jmenuje se Tma a je nejen o hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře norské novinářky Sigri Sandberg, která se vypravila na svou dobrodružnou cestu za poznáním světa i svého vlastního nitra. 

Knížka je vlastně deníkem Sigri, která zprostředkovává čtenářům své niterné myšlenky, sny, zážitky ze svého života a prokládá je básněmi jiných autorů i úryvky z deníků a dopisů Christiane Ritterové, rodačky z Karlových Varů (1897–2000), která před druhou světovou válkou strávila s manželem, lovcem arktické zvěře, rok na Špicberkách. Text Sigri je autobiografická próza, ale její deníkové záznamy prokládané i poezií, a další zápisky se blíží literatuře faktu. Ženy - Sigri i Christiane, mají hodně společného. Obě pobývají v nehostinné krajině, drsných podmínkách - a ve tmě.

Sigri se rozhodla strávit pět dní v chatě uprostřed národního parku zcela mimo civilizaci. Zůstala sama ve tmě, pouze se svými vlastními myšlenkami. Malířka, a matka čtyřleté holčičky, Christiane se v 30. letech 20. století vydala následovat svého manžela a jeho kolegu až na polární kruh, kde strávila nějaký čas v primitivních podmínkách.

Toto originální dílko vás hned zaujme. Knížečka má poutavou obálku i obsah, ke kterému se lze neustále vracet. Navíc její praktický formát umožňuje si knížku jednoduše sbalit na cesty, ať už do přírody, nebo na delší výpravy do dalekých a neznámých končin. Kniha je rozdělena na několik částí pojmenovaných podle dnů v týdnu. Nadnáší téma pobytu o samotě ve tmě - téma dnes populární terapie, kterou se mnozí rozhodnou absolvovat, aby si odpočinuli od ruchu každodenního života a utřídili si myšlenky. Teprve možnost strávit čas v drsnějších podmínkách o samotě ve tmě otevírá člověku nekonečné možnosti na cestě k poznání vlastní duše a pochopení smyslu svého života. Přijetí jakýchkoli životních podmínek a vyrovnání se s vlastním strachem je nejhlubší a nejdokonalejší cesta osobního růstu a sebepoznání.

O autorce:

Sigri Sandberg (narozena 23. srpna 1975) je norská novinářka a spisovatelka literatury faktu, která píše zejména o polárních oblastech, venkovním životě a klimatu. Vystudovala žurnalistiku na univerzitě v Oslo. Žije na Špicberkách a píše pro outdoorové a cestovatelské časopisy. Je také autorkou několika knih o horolezkyni Cecilii Skog a mimo jiné i knihy Polarheltinner – Polární hrdinky - o drsných ženách, které žily v polárních oblastech posledních 100 let.

Ukázka z knihy:

Bojím se, že se mi fantazie nekontrolovatelně rozběhne, roztočí mozek na vysoké obrátky a rozcupuje ho. Nezůstal ani zbyteček denního světla. Přišla jsem včera, ale možná budu muset zítra odjet.
Italský vědec Benedetti se věnuje světelné terapii a říká: “Člověk se nebojí tmy, ale ve tmě. Tvorové jako krysy se naopak bojí ve světle, protože když se v něm ukážou, někdo je chytne a zabije.”
Teď potřebuju útěchu. Víc než to. Je možné myslet na tmu jako na něco měkkého?

Do měkké tmy

do měkké tmy
vstoupíme
otevřeme oči
necháme kámen
i barvu
ať se promění
a zmízíme v tom
čím jsou nyní

a barvy jsou lila
v čem jsou nyní
a mizí
barvy možná lila

neboť vím že tma je měkká
a vše je stále jiné
stále stejní jsme
jen ty a já
když jdeme tam dovnitř a ven

a barvy jsou lila
v čem jsou nyní
a mizí
barvy možná lila

neboť vím že tma je měkká

(Jon Fosse)

Název: Tma: O hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře
Autor: Sigri Sandberg
Překlad: Jarka Vrbová
Žánr: autobiografická próza
Vydáno: 2020
Stran: 160
Vydalo nakladatelství: Portál
Hodnocení: 100 %

https://nakladatelstvi.portal.cz/nakladatelstvi

Tma

 

 

 

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s riaditeľkou Mestského divadla Trenčín Zuzanou Mišákovou

Zuzana-Misakova 200Situácia za posledné dva roky bola veľmi náročná. Každý sa s ňou vysporiadal inak. Zasiahla podnikateľov, cestovateľský ruch, no najmä umelcov, ktorých umenie je ich živobytie. To ako sa s danou situáciou vysporiadali a aký vplyv to...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Thovt: Odhalení Kersin Simoné je jako posezení na letní louce

thovt odhalení - kopieKerstin Simoné znám už z jejích předchozích knih a vím, že kombinuje velmi dobré psychologické postřehy a vzletnou moudrost čerpanou od Thovta, jejího duchovního průvodce, boha moudrosti a rozvoje – že se zamýšlí i velice široce nad lidstvem...


Literatura

Když detektivkářka Hrubešová uslyší to, co slyšet neměla...

Posledni pozdrav perexVe svém novém detektivním románu Jitka Ludvíková nemění osvědčenou strukturu – amatérský pátrač (přehnaně zvědavá spisovatelka Hrubešová) se plete do oficiálního vyšetřování. Autorka uvádí na scénu kriminalisty hned dva ...

Divadlo

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již n...

Film

Vyšla další kniha o Vladimíru Menšíkovi

mensi200O Vladimíru Menšíkovi jsme si mohli přečíst řadu knížek - jak ty drbavé, tak s menšími či většími ambicemi. Nyní k  nim přistupuje tlustý, téměř sedmisetstránkový spis Lumíra Holčáka VLADIMÍR MENŠÍK A JEHO FILMY. Autor se rozhodl pro nezvyklý postup: v c...