Cesta na Dakar: Kniha o opravdové odvaze a odhodlání

Cesta na Dakar: Kniha o opravdové odvaze a odhodlání

Tisk

Cesta na dakar 200V nakladatelství Jota vyšla v lednu kniha Gabriela Novotná Cesta na Dakar. Příběh první české motorkářky, která se vydala na nejnáročnější rally světa sepsal novinář a motorkář Jan Somerauer.

 

 

 

Sport příliš nesleduji, ale někdy mě to popadne a ráda si o něm něco přečtu, a to ideálně takové podobné knihy vyprávějící o nelehké cestě za cílem. Naposledy jsem takto četla beletrii o Tour de France a také Můj sen o zlatě a sněhu od biatlonisty Martina Fourcada. Právě při sledování biatlonu jsem narazila také na informace o Dakaru a do toho se jako zjevení objevila tato kniha.

Je tedy vyprávěním Gabriely Novotné, ale není jen o ní. Na stránkách se představují také ostatní motorkáři a lidi z tohoto moto světa, zkrátka důležití lidé, kteří s ní ušli kus cesty a nějak ji ovlivnili. Tento krok byl fajn a je opravdu kořením knihy, jak říká Gabriela v úvodu. Stejně jako různé vysvětlující kapitoly o Dakaru jako například o navigování, výbavě jezdce, tréninkovém plánu nebo historii Rally Dakaru. Skvěle to do vyprávění zapadá.

Gabriela si mě získala už několika prvními řádky, kde upřímně popisuje, jak se rozhodla jít za svým životním snem v podobě Dakaru, jak makala, jezdila na tréninky vlakem a podobně. Hned jsem jí tedy začala fandit a byla zvědavá, jak to s ní bude dál. Nad stránkami jsem žasla, jak sháněla peníze, jak bojovala v samotných závodech i v prostředí kolem nich. Někteří na ni byli tvrdí a rozhodně nedostala nic zadarmo.

„Vracím se do Arequipy, kde po dobu maratonských etap čeká doprovod. No a Ondra fakt nepomáhá: „Žádnej bypass neberu! Vynechala jsi body, za mě jsi Dakar nedojela!“ Tak tohle fakt nepotřebuju slyšet v půlce závodu. Jsem dost vydeptaná už tak a tohle? Zbytečná podpásovka. Je mi hodně smutno.“ (str. 174)

Také jsem tajila dech nad popisem nejrůznějších zranění a nedovedla jsem si představit, že bych byla v Gabrielině kůži. A když jsem pak ke konci dočítala o tom, jak se dostala do cíle Dakaru, byla jsem z toho až dojatá. Dokázala na mě přenést tu radost a také jsem na ni byla hrdá. Jsem tedy moc ráda, že taková kniha vznikla a přečetla jsem si ji s upřímným zájmem a zaujetím.

Jan Somerauer je dvanáctým rokem kmenovým redaktorem nejoblíbenějšího českého motomagazínu Motohouse a kromě testů motorek se zabývá širokou škálou témat. Díky tomu se mu podařilo sepsat rozhovory s mnoha osobnostmi české i světové motoscény. Tím nejen rozšiřuje obzory čtenářům, ale také si plní své sny. S Gábinou se setkali právě při jednom z rozhovorů a kromě zajímavého materiálu o cestě jedné mladé, lehce šílené ženy na Dakar z toho vzniklo milé přátelství. Motorky jsou pro Somika, jak ho v motobranži všichni znají, celým životem a provází ho denně v různých formách. Kromě časopisu je velmi aktivní i v dalších oblastech české motoristické scény, mimo jiné patří mezi pořadatele festivalu Motoemotion nebo velké výstavy custom strojů All Ride Show. I ve volném čase pak nejraději se svou přítelkyní sedne na motorku a vyrazí na výlet.

Cesta na dakar

Gabriela Novotná. Cesta na Dakar
Autor: Jan Somerauer
Žánr: životopis, sport
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2020
Počet stran: 238
Hodnocení: 91 %

https://www.jota.cz/gabriela-novotna-cesta-na-dakar


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Vyslovení nejdelšího dinosauřího rodového jména Micropachycephalosaurus? To už mi problémy dávno nedělá.“

vladimir socha 200Vladimír Socha je český publicista, pedagog a paleontolog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie i přírodních věd jako takových. Po absolvování přírodovědného gymnázia vystudoval Univerzitu Hradec Králové (20...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Město světců a zlodějů přináší pohled na krutý život v Kongu

big mesto-svetcu-a-zlodeju-WHH-367552Město světců a zlodějů se stalo v minulém roce senzací na poli young adult. Tentokrát ovšem nečekejte žádné prvky fantasy, jak je tomu u tohoto žánru často běžné. Jedná se totiž ...


Literatura

Mrazivý příběh o pomstě a zradě

Minulosti neuteces perex
Pro malou Zanu je den, kdy slaví své páté narozeniny, výjimečný. Dostane dort, na němž hoří pět červených svíček, a až je sfoukne, bude z ní oficiálně velká holka. Něco se však strašlivě zvrtlo a když do bytu ...

Divadlo

Pražská konzervatoř zve na letošní Absolventské představení

tcp absolventske predstaveni 200Taneční centrum Praha, konzervatoř – gymnázium ve spolupráci s Mezinárodním centrem tance, z.s. pořádá 3. a 4. června ve Stavovském divadle Absolventské představení 2021. Zatančí zde studenti konzervatoř...

Film

Lovci a oběti - Jste připraveni vidět svět takový jaký je?

lovci 200Dluhy, exekuce, vymahači, to je hlavní téma filmu Lovci a oběti, ve kterém září Martin Kraus nebo Tomáš Hanák. Akce, napětí, nadsázka i příběh velké lásky nebude chybět v tomto novém českém filmu na...