Žádná oběť není jen číslo

Žádná oběť není jen číslo

Tisk

obet-2117 200Nakladatelství Host před Vánoci přineslo osmý díl detektivní řady o oddělení Q – Oběť 2117 od Jussiho Adlera-Olsena.

 

 

 

 

Většinu děl z této série jsem poslouchala jako audioknihu, ale podobně jako u Selfies jsem nyní nechtěla čekat a pustila se do knihy.

Jak bylo avizováno, tak série o oddělení Q má mít 10 dílů a čím víc se blíží konci, tím více se má zaměřit na jeho jednotlivé členy. Po Selfies, kde hrála hlavní roli Rose, je Oběť 2117 zaměřená na Asada. Ten je známý jako člověk se smyslem pro humor, ale ukrývá temnou minulost…

V knize se prolínají dva hlavní příběhy, které spojuje právě oběť číslo 2117. Jedná se o uprchlíka nalezeného na břehu Středozemního moře a jeho smrt vyvolá sled nečekaných událostí. Ty přivedou Asada na pokraj zhroucení a spolu s Carlem se dostává do neúprosného závodu s časem, aby zabránili nevyhnutelné katastrofě uprostřed Evropy, kterou připravuje irácký terorista Ghálib. Druhý příběh se pak věnuje samotářskému mladíkovi, jenž je rozhodnut přenést své herní zvyklosti do reálného života a pozabíjet 2117 lidí.

Jussi Adler-Olsen v této knize využil velmi aktuální téma v podobě uprchlické krize. Vyhnul se přitom nějakému hodnocení nebo kritice, ale naopak zaujal velmi realistický pohled. Spojení s Asadem, čímž všemu dodal osobní rovinu i popis některých praktik z Iráku se mu opravdu povedl a mě velmi zaujal. I když je možné, že někteří čtenáři knihu právě kvůli tomu odloží.

Předchozí díl se mi zdál hodně utahaný, byl zaměřený více na city, které převažovaly na akcí i s touto sérií spojeným humorem. To jsem zde nepociťovala, nicméně Oběť 2117 má pomalejší rozjezd – chvíli mi trvalo se začíst. Ale záhy jsem došla do bodu, kdy se od knihy nedalo odtrhnout a dočetla jsem ji najednou. Za takovou čtivostí stojí mimo jiné i střídání prostředí – občas šlo o pohled novináře, jindy Asada, Carla nebo někoho dalšího z týmu. Je na čtenáři, aby si k sobě slepoval jednotlivé informace a dospěl s Jussim k cíli. Ten je tedy (jak to tak ve spoustě detektivek bývá) hodně nadnesený, akční a trochu také očekávatelný, ale dává smysl.

Oběť 2117 bylo zajímavé čtení, díky tématu se nejednalo jen o odpočinkovou a jednoduchou detektivku, ale poskytlo i něco navíc. Za mě jsem spokojená a už se moc těším na další díl.

Jussi Adler-Olsen je dánský spisovatel, který vystudoval politologii a filmovou vědu. Hrál v několika hudebních skupinách, skládal hudbu k filmům, pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil knihou Alfabethuset (Abecední dům, 1997), pak následovaly romány Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003) a Washingtonský dekret (2006; Host 2014). Kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q dosud zahrnuje 7 knih, vydaných česky v nakladatelství Host: Žena v kleci (2011), Zabijáci (2012), Vzkaz v láhvi (2012), Složka 64 (2013), Marco (2014), Nesmírný (2015), Selfies (2017) a Oběť 2117 (2019).

obet2117

Oběť 2117
Autor: Jussi Adler-Olsen
Překlad: Kristina Václavů
Žánr: thriller
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2019
Počet stran: 528
Hodnocení: 90 %

https://www.hostbrno.cz/obet-2117/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ježkárnami jsem si splnil životní sen, říká písničkář Mirek Paleček

Palecek 200Mirka Palečka má hodně lidí spojeného nejen se starým dobrým Semaforem, ale rovněž s Michaelem Janíkem, s nímž vytvořil na dlouhá léta písničkářský tandem. Kdo by neznal hity jako Hele lidi nebo Prodavač limonád. Nicméně v poslední době už spolu ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jedna žena. Dva životy. Který z nich je skutečný?

1946-knihkupkyne 2001962, Denver. Kitty Millerová se věnuje svému knihkupectví a každý večer se vrací do svého útulného domu, kde na ni nikdo nečeká.
1963, Denver. Katharyn Anderssonová je provdaná za Larse, svou životní lásku. Ži...


Literatura

Panenka a Vina

panenka200O tom, že to spisovatel nemá jednoduché, vím svoje. Prosadit se na trhu, zaujmout, získat si jméno a zachovat si důstojnost je neustálou snahou každého autora. Důležité je psát netuctově, odlišně, najít téma, které čtenáře zaujme hned na první dojem...

Divadlo

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...

Film

Vlčí jáma - mistrné zpracování milostného trojúhelníku

altVlčí Jáma je psychologické drama podle stejnojmenné knihy. Osiřelá dívka Jana začíná nový život v domě starosty a jeho starší manželky, kteří se sirotka ujali. Jana je jemná, slušně vychovaná a poddajná dívka, která se zcela podřizuje svým nový...