Stříbrná cesta – naděje umírá poslední

Stříbrná cesta – naděje umírá poslední

Tisk

stribrna cestaLelle jako každou noc usedá do svého auta a vydává se na cestu. Každou noc jezdí často i celé hodiny. Hledá stopy, naději, cokoliv co by mu pomohlo najít jeho dceru Linu. Tu jednoho rána odvezl na autobusovou zastávku a odjel do práce.

Patnáct minut poté přijel autobus, ale Lina do něj nenastoupila. Zastávka totiž byla prázdná. Od té doby uběhly tři roky a o Lině stále nikdo nic neví. Nikdo nic neviděl, svědci žádní, tělo se také nenašlo. Lelle si od té doby dává za vinu, že nepočkal těch osudných patnáct minut a nedohlédl na to, aby dcera do autobusu nastoupila. Nepřestává ji ani na chvíli hledat, nemá nikde stání a zase tráví další bezesnou noc za volantem. Stříbrná cesta je název trasy, kterou každou noc jezdí, kterou zná již nazpaměť, a na které Lina zmizela.

Mezitím se na odlehlý statek se svou matkou nastěhuje sedmnáctiletá Meja. Kolikrát se Meja už stěhovala, nedokáže ani spočítat. Stěhovaly se vždy, kdy si její matka našla novou známost a ve chvíli, kdy se chtěla zbavit té staré. Nikde neměla stálý domov a místa, na kterých bydlely, se stěží dají nazvat domovem. Jelikož se stále stěhovaly, Meja se nikdy ani nezačlenila do kolektivu ve škole. Jakmile si našla kamarády, její matka jí řekla, že se opět musí stěhovat. Matčin přítel, ke kterému se nastěhovaly tentokrát, má pověst podivína, ale kupodivu se k Meje chová lépe, než všechny matčiny předchozí známosti.

Oba, jak Meja tak Lelle, touží po tom samém – po klidu. Meja touží po klidu v podobě rodinného zázemí, kde by se nemusela bát vracet. Touží po normální mámě, kamarádech, všedním životě. Lelle touží po nalezení své dcery, ale zároveň se jejího nalezení bojí. Chce ji najít, ať to stojí, co to stojí, už jenom aby částečně zmenšil svůj pocit viny. Chce nalézt klid tím, že bude vědět, že jeho dcera je v bezpečí, živá a zdravá. Čím déle je ale Lina nezvěstná, tím menší je šance na to, že to tak bude. Přesto, že už šance je prakticky mizivá, Lelle svůj boj nevzdává.

Ačkoliv jsou oba dva naprosto odlišní a vzájemně se neznají, jejich osudy se protnou tak, jak si ani jeden z nich nedokázal představit. Za situace, která je oba navždy změní. Za situace, kterou by nikdo nechtěl zažít.

O autorovi:

Autorka pochází ze švédského přímořského města na severu Švédska, ovšem už několik let žije s manželem v USA v městě Denver. Studuje zde právo a zabydlela se tam natolik, že už má i dokonce dvojí občanství. Hned svým prvním románem zaujala čtenáře, a románu samotného se prodalo za celý rok přes 300 000 výtisků. Získala za ní ocenění The Glass Key (v kategorii nejlepší skandinávská krimi), švédkou Book of the Year Award a cenu za nejlepší švédskou krimi novelu od Academy of Crime Writers.

Ukázka z knihy:

Lelle nevnímal jak je unavený, dokud nesjel do příkopu a pneumatiky nezaúpěly. Pak si stáhl okénko a profackoval se, až ho svědila tvář. Sedadlo vedle něj bylo prázdné, Lina byla pryč. Tohle jeho noční ježdění by mu taky neschválila. Lelle si strčil do pusy další cigaretu, aby neusnul. Když dojel do Glimmersträsku, ještě ho od těch ran pálily tváře. U autobusové zastávky zpomalil a zaparkoval. Podezíravě si prohlížel tu nicneříkající skleněnou budku pomalovanou grafitty a ptačím trusem. Bylo velmi brzy ráno a ještě tudy neprojel ani první autobus. Lelle vystoupil z auta a došel k omláceným dřevěným lavičkám. Na zemi se válely obaly od sladkostí a odhozené žvýkačky. V loužích se odráželo noční slunce. Lelle si nevzpomínal, že by pršelo. Párkrát zastávku obešel a pak si vždycky stoupl na místo, kde tehdy stála Lina. Opřel se ramenem o špinavé sklo, jako ona. Lehce nonšalantně, jakoby dávala najevo, že je to normálka. První opravdová letní brigáda. Měla v Arjeplogu sázet stromy v lesní školce. Do začátku školy si chtěla vydělat slušné peníze. Na tom nebylo nic zvláštního.

Název: Stříbrná cesta
Autor: Stina Jackson
Překlad: Helena Matocha
Žánr: thriller
Vydáno: 2019
Stran: 252
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group a.s.
Hodnocení: 85 %

stribrna cesta

Foto: Lenka Kališová

https://www.euromedia.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ANNA KRYVENKO: Cíl mého natáčení byl splněn ve chvíli, kdy jsem do filmu dostala záběry tváří vojáků okupačních armád

MUS perex rDokumentární film Můj neznámý vojín je režijním debutem Anny Kryvenko, Ukrajinky, která ve svých 23 letech odjela studovat do Prahy a žije v ní dodnes. Domů, na Ukrajinu, se pravidelně vrací. Při jedné z takových návštěv narazila Anna na fotoalbu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

František Niedl: autor temných historických thrillerů

frantisek niedlMilovníkům knih o české historii by nemělo uniknout jméno autora Františka Niedla. Rodák z Českých Budějovic a původní profesí elektrotechnik, který si prošel mimo jiné i praxí majitele cestovní kanceláře, s...


Literatura

Začtěte se do příběhu tlumočnice

na kridlech slov 200Diana Kutilová vydala ve spolupráci se svou dcerou Terezou už tři knihy o Sladkých dětech – s diabetem. Nyní se pustila do beletrie pro dospělé a já doufám, že Na křídlech slov nebyl její poslední počin tohoto typu.

Divadlo

Lidé, vraťte se do divadel, vzkazují ochotníci veřejnosti a zvou na podzimní Divadelní přehlídku ochotnických souborů

holesov divadelni prehlidka 200Po tříleté covidem vynucené pauze se do Holešova vrací tradiční Divadelní přehlídka. Od 21. do 23. října vystoupí v kině Svět ochotnické soubory z regionu. Přehlídka je tentokrát nesoutěžní, podle členů holešo...

Film

Pátá Mission: Impossible skvěle funguje jako příjemná oldschoolová podívaná

mission200Nedávno skončený rok 2015 byl ve filmovém světě především ve znamení několika špionských filmů a sérií. Vedle svérázné bondovské pocty Kingsman: Tajná služba, parodie Špionka nebo thrilleru Krycí jméno U.N.C.L.E se vrátily i dvě největší žánrové zna...