Sága rodu Reissových

Sága rodu Reissových

Tisk

Saga perexAntonín Mikuláš Reiss byl součástí odboje proti Napoleonovi, a proto musel uprchnout z rodného Boppardu v Německu. Nový domov našel v Česku, v Rožmitálu pod Třemšínem. Později se za ním přistěhovala i jeho manželka, se kterou měl tři dcery – Johanu, Karolínu a Antonii.

 

Tři sestry na vdávání

Když získal výnosné místo, přestěhovala se rodina do Prahy. Antonín bohužel zanedlouho zemřel, a jeho manželka zvládla starat se o dcery jen díky bohatému dědicství po rodičích. Tři krásné a vzdělané dívky se však rychle staly součástí pražské obrozenecké společnosti, ve které našly i své životní partnery. Johana se vdala za Josefa Františka Friče, známého právníka a politika. Karolína si vzala proslulého lékaře Václava Staňka a Antonie se stala blízkou přítelkyní Boženy Němcové a zaujala ovdovělého F. L. Čelakovského…

Příběh pozoruhodné rodiny napsala česká spisovatelka Hana Whitton.

Místo osobního štěstí povinnost

Román je zasazený do českých zemí konce 18. a první poloviny 19. století. Na začátku se seznámíte s osudy pana Reisse a jeho manželky a pak s příběhy Johany a Karolíny. Největší prostor dostala nejmladší dcera Antonie, která se na rozdíl od sester hned neprovdala, ale rozhodla se založit vlastní dívčí školu a vyučovat. Ano, během cest po Slovensku také potkala osudovou lásku, ale manželské štěstí nebylo jejím osudem, protože – na radu sester i přítelkyně Němcové - upřednostnila povinnost před svým osobním štěstím. Rozhodnutí, kterého po zbytek života litovala.

Kniha odhaluje několik zajímavostí o českých vlastencích, ale víc se zaměřuje na milostné a přátelské vztahy sester Reissových, takže zaujme spíše ženy. Bohužel se v ní však vyskytuje velké množství překlepů, například místo slova “pral” se zde vícekrát vyskytuje slovo “bral.” Takové chyby dost kazí čtenářský zážitek – a to je velká škoda, protože příběh sám o sobě je moc poutavý a nabízí netradiční pohled na české obrozenecké hnutí i na nelehké životy žen, jejichž muži se rozhodli bojovat za národ.

Saga obal

Sága rodu Reissových
Autorka: Hana Whitton
Žánr: historický román
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2019
Počet stran: 264

Hodnocení: 95%

www.knizniklub.cz/knihy/354680-saga-rodu-reissovych.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renáta Navrátilová: „Taky jsem si přála přibrat v těhotenství co nejméně. A oproti Alici nemám příšernou tchyni a mámu.“

renata navratilova 200Renátě Navrátilové před několika dny vyšla kniha Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, a nejen o ní nám prozradila více v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ne, milé ženy, opravdu NEMUSÍTE!

Nemusis 200Katka je vdaná, a kromě domácnosti manžela se musí starat i o dva puberťáky. Z jejího manželství se vytratily láska a respekt a zůstal jen nekonečný stereotyp. Katce zoufale chybí vášeň, chce být znovu milována, chce zkoušet nové věci a dělat, co ...


Literatura

Život není náhoda

zivot neni nahoda200Že život skutečně není náhoda, tvrdí Hal Urban, autor bestselleru To nejdůležitější v životě. Ve své nové knize, kterou do češtiny přeložila Marcela Koupilová, se zabývá způsoby, jak najít životní cíl a užít si co nejlépe a smyslu...

Divadlo

Lekce angličtiny od Shakespeara pouze 29. a 30. července v Královské zahradě Pražského hradu

shakespeare200Ani letos nebude na Letních shakespearovských slavnostech chybět hra v angličtině. Prague Shakespeare Company připravila hravé a v mnohém až neskutečně současné představení A Midsummer Night’s Dream (Sen noci svatojánské).

...

Film

V druhém dílu bambitky zaujmou především nové postavy

Tajemství staré bambitky 200Již podruhé mohou milovníci pohádek odhalovat Tajemství staré bambitky. Hlavní herci zůstávají, přidávají se i noví. Bude to přesto stačit na úspěch nebo populární pistoli brzy zahalí prach zapomnění?

...