Naučte se díky Zoë žít s ADHD

Naučte se díky Zoë žít s ADHD

Tisk

kralovna chaosu 200Královna chaosu s podtitulem ADHD podle Zoë je název nové knihy, která vyšla v nakladatelství Portál. Její autorkou je Zoë Kessler, která se o ADHD dozvěděla až v pokročilém věku a nyní předává své zkušenosti dále.

 

 

Doktorka Patricia Q. Quinnová v prvních řádcích své předmluvy píše, že ADHD není ani prokletí, ani požehnání. Ale zjistit, že máte ADHD může podle ní být užitečné především díky vysvětlení minulého chování, což může přinést úlevu a zbavit především ženy sebeobviňování. Kniha od Zoë Kessler je tak tady, aby pomohla dívkám a ženám potýkajícím se s diagnózou ADHD, ale také jejich rodinám, přátelům i psychologům.

Autorka si diagnózu ADHD vyslechla ve svých 47 letech. Nejprve si doma na internetu udělala Jasper/Goldbergův ADD dotazník a pak ji vše potvrdil doktor. Postoupila tehdy terapie, ale především se rozhodla využít ADHD pro svůj prospěch.

„Podle dotazníku počet bodů vyšší než 70 znamenal ADD/ADHD v dospělosti.
Moje skóre? 102.
Sdělila jsem Kenovi výsledek.
„Gratuluju,“ řekl se smíchem. „Uděláme z tebe předsedkyni klubu.“ (str. 20)

Kniha obsahuje 17 kapitol, které se věnují aspektům spojených s ADHD jako je hyperaktivita, závislost, nepozornost, hypersoustředění, impulzivita, dezorganizovanost, vysoká citlivost, kreativita a podobně. V úvodu je vždy nějaká osobní zkušenost autorky – na tomto místě je potřeba ocenit její upřímnost a otevřenost. Následuje shrnutí obsahující odbornější informace o daném problému a pak velmi užitečná část nazvaná Zkuste tohle. Zde jsou praktické a vyzkoušené tipy pro ty, kteří se s ADHD potýkají. Například u kapitoly věnované hyperaktivitě doporučuje Zoë dát šanci lékům, sportovat, nebo se spřátelit s dalšími lidmi s ADHD.

Toto členění a zmíněné rady mě v knize velmi mile překvapily. Na titulu mě při výběru zaujalo, že se jedná o beletrii a anotace mě namlsala také oním zjištěním ADHD v dospělosti. Tudíž jsem se těšila na zajímavé čtení, ale příliš jsem od titulu neočekávala. Pozitivně hodnotím jak členění knihy, tak také čtivost a především její užitečnost. Já sice nemám osobní zkušenost s lidmi trpícími ADHD, ale zde poskytnuté návody jsou opravdu skvělé a určitě pomohou spoustě lidí.

Zoë Kessler je úspěšná autorka, získala řadu ocenění a přednáší o tom, jaké to je mít ADHD.

kralovna chaosu

Královna chaosu
ADHD podle Zoë
Autor: Zoë Kessler
Překlad: Petra Diestlerová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Počet stran: 221
Hodnocení: 85 %

https://obchod.portal.cz/beletrie/kralovna-chaosu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Rosák: „Práce mě pořád baví a v tenise mám stále slušnou úroveň.“

jan rosakNemůže snad být Čecha, který by někdy nesledoval Riskuj! nebo Videostop. Nejen tyto pořady spojuje jméno sympatického Jana Rosáka. Ten brzy oslaví 65. narozeniny, ale elán ani nadhled mu rozhodně nech...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Joona Linna opět na scéně

pavouk200V Nakladatelství HOST vyšla už devátá kniha s detekivem Joonou Linnou. Tentokrát má název Pavouk a opět přináší velmi zajímavou zápletku.

...

Literatura

Organická oprátka

organicka opratka 200V říjnu vydalo nakladatelství Host velmi zajímavou knihu mladého a nadějného autora české fantastiky Viléma Koubka se zvukomalebným názvem Organická oprátka. Mix apokalyptického světa, westernu a nezřízeného zabíjení v kombin...

Divadlo

Dalším hitem brněnského Buranteátru je bezpochyby Pán s kaméliemi

pan s kameliemi plakat 200Říkáte si, že vás nemůže v divadle nic překvapit? Chcete od večera stráveného ve společnosti lidí jdoucími za kulturou něco víc než samotný děj představení a jde vám i o celkový zážitek, než o pouhý dojem ze shlédnuté...

Film

Filmy v mezích přípustnosti

cen 200O cenzuře již vyšla řada prací, bylo zkoumáno její fungování v totalitních režimech i v demokratických státech. V zásadě lze tvrdit, že jak výrobce, tak distributor filmového (či televizního) díla si osobují právo rozhodovat o konečné podobě výrobku, připo...