Co viděla hodinářova dcera?

Co viděla hodinářova dcera?

Tisk

Hodinarova dcera perexV létě roku 1862 se na březích Temže u Birchwood Manor vylodí skupinka mladých umělců pod vedením talentovaného Edwarda Radcliffa. Jejich plán je jednoduchý – strávit léto v odloučení a nalézt inspiraci pro svou další tvorbu. Pobyt však skončí jinak, než si představovali – jedna žena z jejich skupiny je mrtvá, druhá nezvěstná a navíc se ztratilo cenné dědictví.

 


Žena s koženou brašnou

O sto padesát let později mladá londýnská archivářka Elodie Winslowová nachází koženou brašnu, v níž jsou dvě věci – vybledlá fotografie zatčené ženy a skicář, ve kterém je kresba dvojdomku u řeky. Kdo je žena na fotografii a co ukrývá? Netuší, že našla klíč k vyřešení dávného neštěstí ani to, že někdo tenkrát všechno viděl. Birdie Bellová, hodinářova dcera.

Knihu Hodinářova dcera napsala australská spisovatelka Kate Mortonová. Ta dokáže mistrovsky proplétat časové linie a propojovat osudy jednotlivých postav. Tohle své umění prokázala ve všech svých předešlých románech, z nichž k nejlepším patří Tajemství letního dopoledne, Ztracený slib nebo Šepot vzdálených chvil.

Dobře skryté nápovědy

Tahle kniha rozhodně není oddychovým čtením, právě naopak. Vyžaduje pozorného a soustředěného čtenáře, protože je v ní spousta postav hrajících v příběhu důležitou roli. Navíc se pohybují v různých časových rovinách, od viktoriánské Anglie přes třicátá léta, druhou světovou válku, osmdesátá léta až po současnost. Příběh je propracovaný do nejmenších detailů a nachází se v něm drobné nápovědy, jak se asi všechno odehrálo, ale jejich přítomnost si pravděpodobně uvědomíte až po dočtení.

Rafinovaný a komplikovaný příběh

Hlavní roli v příběhu hrají umění, láska, tajemství, ztráta, krádež a vražda. O místy temnou atmosféru se stará především jedna netradiční vypravěčka, jejíž zakomponování do knihy je opravdu skvělým a originálním nápadem. Propletenec postav a událostí se pomalu rozmotává a vede ke konci, který vyrazí dech. Některá spojení mohou působit jen jako velká souhra náhod – ale nedějí se náhody i ve skutečném životě? Kate Mortonová zkrátka ví, jak stvořit rafinovaný a komplikovaný příběh, takže pokud milujete právě takovéhle druhy knih, její novinka vás nezklame.

Hodinarova dcera obal

Hodinářova dcera
Autorka: Kate Mortonová
Originální název: The Clockmaker's Daughter
Žánr: historický román, román pro ženy
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2019
Počet stran: 432

Hodnocení: 100%

www.knizniklub.cz/knihy/370853-hodinarova-dcera.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Bílá: „Dělám to, co cítím“

200rozČernobílé turné Lucie Bílé spěje do finále. Show plná pyrotechniky, nevídaných projekcí, kostýmů, ale i světlomalby Alexe Dowise a spousty tanečních vystoupení vyprodává haly v Čechách i na Slovensku aby rozehřála natěšené publikum. Jsem velmi ráda, že s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Supi v hotelu Continental a další zápisky ředitele zoo

supi v hotelu continental 200V září vyšla u nakladatelství Universum další publikace Miroslava Bobka, která dává nahlédnout do fungování Zoo Praha. Tato kniha nese název Supi v hotelu Continental a další zápisky ředitele zoo a kromě řad...


Literatura

Na život a na smrt

world of warcraft 200Dlouhé zimní večery strávené se superhrami od nejlepšího herního vydavatele na trhu, Blizzard. Tak si pamatuju svoje dětská léta. Jednou z těch her byla i pecka, kde jste mohli za hnusné zelené nestvůry – orky...

Divadlo

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...

Film

Parazité ve společnosti dnes a kdysi

Parazit perexNa letošním canneském festivalu zvítězil jihokorejský film PARAZIT, který se již v českých kinech promítá, ačkoli oficiální premiéru má stanovenu až na počátek října. Natočil jej Joon-ho Bong (jiný přepis Džun-ho Pon), jenž vynalézavě zužitk...