Nebojte se mít odvážné sny

Nebojte se mít odvážné sny

Tisk

odvazne-sny 200V nakladatelství Presco Group pod značkou ELLA & MAX vyšla tentokrát česky napsaná kniha věnovaná významným osobnostem s názvem Odvážné sny a podtitulem 30 Čechů na cestě za úspěchem. Nechte se ní inspirovat i vy.

 

Odvážné sny jsou určeny čtenářům od osmi let, ke kterým autor takto v úvodu promlouvá: „Snít můžeš s otevřenýma očima, klidně v pravé poledne, kdekoli a kdykoli se ti zachce. A k čemu že je takové snění dobré? Inu, kdo má trochu kuráže a fištrónu, dokáže své sny jednoho dne proměnit ve velké věci a činy. Nevěříš? Pak se ti dostala do rukou ta nejlepší knížka!

Kniha představuje celkem 30 osobností z nejrůznějších oborů – od úspěšných sportovců (Emil Zátopek, Ester Ledecká), přes herce (Libuše Šafránková), režiséry (Miloš Forman), architekty (Eva Jiřičná), vynálezce (Otto Wichterle) až po významné postavy české historie nebo ty, kteří jsou dobří ve svém povolání jako j například Bohdan Pomahač nebo Taťána le Moigne z Google. Jejich řazení je náhodné, ale to vůbec nevadí.

Každá osobnost je spojena s nějakým nadpisem (například Jaroslav Foglar: Nezapomenutelný vypravěč od Bobří řeky), následuje krátké představení včetně údajů o datu a místu narození a samotný text. Ten obsahuje několik odstavců a čtivě představuje daného člověka. Nechybí ani jejich portrét a také související malůvky. Stránky jsou navíc ozvláštněny citacemi, které jsou vyvedeny psacím písmem, což působí hravě.

Konec každé kapitoly obsahuje několik úkolů. Ty čtenáře vedou k aktivitám a dalším informacím, které si může najít na internetu. Například u Jaromíra Jágra se otázky týkají čísla na jeho dresu, ptají se na hráče, který jej trumfl v ohledu věku nebo doporučuje vyhledat heslo „Travelling Jagrs“. Tento nápad se mi moc líbí, stejně jako osvěta o pravidlech na internetu v úplném závěru knihy.

Ilustrace mají na starosti Alžběta Burešová, Mariana Francová a Kristýna Košutová. Těmto dámám se povedlo držet jednotný grafický styl, který pracuje s omezeným počtem barev – žlutou, červenou, oranžovou, modrou a šedou nacházející se také na přebalu knihy. Ilustrace nejsou nikterak složité, přesto však promyšlené a doplňující obsah. Moc se mi takové ztvárnění líbí a autorkám opravdu tleskám.

Jsem moc ráda, že po knihách od zahraničních autorů jako jsou Příběhy pro kluky/holky/děti, kteří se nebojí být výjimeční je zde také český počin. Přečetla jsem si jej s velkým zájmem a doufám, že nadchne i mladší čtenáře.

odvazne-sny

Odvážné sny
Autor: Daniel Storch, ilustrace: Alžběta Burešová, Mariana Francová a Kristýna Košutová
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Presco Group, edice Ella a Max
Rok vydání: 2019
Počet stran: 132
Hodnocení: 90 %

https://www.presco.cz/odvazne-sny-30-cechu-na-ceste-za-uspechem/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Exkluzivní rozhovor s Káčou Černou, talentovanou stvořitelkou Feny Art!

bodypaint perexTato sympatická třiadvacetiletá Plzeňačka se dosud věnovala především kresbám a malbám portrétů. Ovšem to nebylo zdaleka to jediné, čemu se tato umělkyně upsala. Její značka se otiskla i do látky. Kus Feny Artu si tedy člověk nemusí jen pov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Táňa Keleová-Vasilková nikdy nezklame

coto200Knihy slovenské spisovatelky Táni Keleové-Vasilkové se v naší republice stávají stále oblíbenějšími. Svědčí o tom i fakt, že tato novinka s názvem Co to bude? byla vybrána do velké knižní akce KNIHOMÁNIE 2015, v rámci které se prezentovalo 22 nejzajíma...


Literatura

David Michie: Pes Jejího Veličenstva a jeho mise

Pes Jejiho Velicenstva perexPřijměte pozvání do samého centra královské rodiny! Psa Jejího Veličenstva přivádí autor David Michie. Nečekejte ale psa nějak vznešeného a studeného jako londýnská mlha. Je to zatím štěně, jemuž se velmi často st...

Divadlo

Vánoční zázrak v Divadle Broadway

vanocni zazrak divalo brodway ledeckyRomantický vánoční muzikál Janka Ledeckého, který měl premiéru v loňském roce, se na prkna pražského Divadla Broadway vrací i letos. Vánoční zázrak, aneb Sliby se maj plnit o Vánocích

Film

Černobílá nicota

nicota200Partnerské vztahy jsou složitou sítí toho dobrého, ale i náročného. Když jsou spolu ve vztahu dvě umělecká ega, může to být ještě o jeden level šílenější. I ve druhém snímku čtvrtečního pražského večera v kině Lucerna v rámci Severské filmové zimy zůs...