Co má společného román Paní Dallowayová Virginie Woolfové s oscarovým snímkem Hodiny?

Co má společného román Paní Dallowayová Virginie Woolfové s oscarovým snímkem Hodiny?

Tisk

virginie 1902Klasika Virginie Woolfové vždy láká k přečtení. Dokonalý styl, skvělé popisné pasáže, psychologie postav. Každodennost, introspekce. Její Paní Dallowayová je kniha, která se nachází v mnoha knihovničkách. Je to kniha, po které vždy čas od času rádi sáhneme.

Impresionistický román Paní Dallowayová vznikal perem významné britské autorky Virginie Woolfové v letech 1923 - 1925. Je považován za její nejznámější dílo, které později inspirovalo amerického autora Michaela Cunninghama k napsání románu Hodiny, jenž byl i úspěšně zfilmován. Vynikající drama Hodiny z roku 2002 režíroval Stephen Daldry a v hlavních rolích excelovaly herečky Meryl Streep, Julianne Moore a Nicole Kidman. Film získal deset nominací na Oscara a byl film oceněn dvěma Zlatými glóby a Stříbrným medvědem. Oscara získala Nicole Kidman.

Kniha Virginie Woolfové Paní Dallowayová vypráví příběh padesátnice Clarissy Dallowayové, která se jednoho rána vypraví koupit květiny na večírek pro svého manžela Richarda. Woolfová podrobně popisuje každodenní záležitosti i vnitřní svět Clarissy, její život a mnohé další postavy, které do něj patří. Například jsou to Peter Walsh - její bývalý milenec, nebo Sally Setonová - důvěrná přítelkyně, dospívající dcera Elizabeth a její soukromá učitelka. Významnou postavou, jejíž příběh se knihou prolíná, je básník Septimus Smith, který si nese následky válečných hrůz a má psychické problémy. Jeho život nakonec končí sebevraždou.

Knihu přeložila Kateřina Hilská (2004), původní překlad knihy do češtiny náleží Vlastě Dvořáčkové.

virginie 1902

Fotografie Virginie Woolfové z roku 1902

„Stejně jako paní Dallowayová i Virginia Woolfová chodila okouzleně po Londýně, byla stejně intuitivní, stejně citlivá a vnímavá, dokonce i fyzicky se sobě podobají. Trpí jako ona depresemi a stísněností, také miluje krásu a květiny. Stejně jako ona byla i Virginia Woolfová oblíbenou hostitelkou, také ona pocházela z vyšší střední třídy. Pronikavý intelekt Virginie paní Dallowayová nemá, ale touto vlastností je obdařen Peter Walsh. A Septimus Smith, který je v knize druhým já Clarissy, je zároveň druhým ,šíleným já’ Virginie.“ (Martin Hilský)

O autorce:

Životopis Virginie Woolfové (1882 - 1941) by rozhodně vydal na román. Pohnutý život, psychické problémy, intimní přátelství se ženami, protifašistický odboj, sebevražda. Tato významná anglická autorka byla i literární kritičkou, esejistkou, filozofkou a feministkou a mezi její nejznámější díla patří Plavba, Noc a den, K majáku, Vlny, Orlando a Paní Dallowayová, která byla vydána v roce 1925.

Ukázka z knihy:

Ne, ne, ne! Už ji přece nemiluje! Jenom měl pocit, poté, co ji ráno viděl mezi nůžkami a hedvábíčky, jak se připravuje na večírek, že se nemůže zbavit myšlenek na ni; vracela se znovu a znovu jako náraz pražce ve vagonu; což samozřejmě neznamenalo, že ji miluje; myslel na ni, kritizoval ji, opět se jí, po třiceti letech, snažil cosi vysvětlit. Na první pohled se o ní dalo říci, že je materialistka; příliš jí záleží na postavení, na společnosti a společenském postupu - což je v jistém smyslu pravda; sama se k tomu přiznala. (Při troše snahy se z ní vždycky dalo vymámit přiznání ; byla pravdomluvná.) Ovšem říkávala, že nesnáší cuchty, staromilce, ztroskotance - to poslední platilo nespíš jemu; domnívala se, že lidé nemají právo se jen tak poflakovat s rukama v kapsách; musejí něco dělat, něčím být; a tyhle veličiny, tyhle vévodkyně, ty hraběnky obrostlé mechem, s nimiž se člověk setkával u ní v salonu, ač pro něj byly na hony vzdálené čemukoli, co má jen trochu význam, pro ni znamenaly cosi skutečného.

Název: Paní Dallowayová
Autor: Virginia Woolf
Překlad: Kateřina Hilská
Žánr: beletrie
Vydáno: 2019
Stran: 213
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group
Hodnocení: 100 %

pani dallowayova

https://www.euromedia.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Magdalenou Wagnerovou

200 rozhovor„Rok co rok si naplánuji na léto nejvíc práce,“ řekla nám spisovatelka Magdalena Wagnerová

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Povídky modelované sochařem

cisty-skromny-zivot perexDeset povídek, deset vztahů, které drhnou. Druhý povídkový soubor výtvarníka a literáta Viktora Špačka se zabývá problémy s láskou, sebeúctou, dvojsečností úspěchu, strachem ze samoty či osobní ztráty s přesností, kte...


Literatura

Michael Třeštík a rok jeho života

aspon jsem to zkusil 200Nakladatelství Motto vydalo v říjnu knihu Michaela Třeštíka Aspoň jsem to zkusil, která je jakýmsi zápisníkem jednoho roku jeho života.

...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

V druhé půli února začne přehlídka španělsky mluveného filmu

pelicula logoNa letošní přehlídce španělsky mluvených filmů LA PELÍCULA (v Praze ji zastihneme mezi 18. a 23. únorem, poté se přesouvá do Brna, Hradce Králové a Ostravy) si zopakujeme tragikomedii Pedra Almodóvara Bolest a sláva. Do tuzemských kin se sice ...