Seznamte děti s Darwinovou teorií o vzniku druhů

Seznamte děti s Darwinovou teorií o vzniku druhů

Tisk

o-vzniku-druhu-darwinova-teorie-pro-deti 200Nakladatelství Presco Group vydalo pod značkou Ella a Max další skvělou knihu pro mladší čtenáře s názvem Darwinova teorie O vzniku druhů. Její autorkou i ilustrátorkou je vystudovaná molekulární bioložka Sabina Radeva.

 

 

Kniha se okamžitě po svém zveřejnění stala senzací a po letmém nakouknutí do jejich krásných ilustrací je vám hned jasné proč.

V úvodu knihy autorka popisuje přístupy ke vzniku světa jiných vědců a poté plynule přechází k Charlesu Darwinovi a jeho knize O vzniku druhů z roku 1859. Na králících, psech nebo holubech popisuje odlišnosti druhů zvířat a také jejich vývoj. Dále se dotýká témat jako je přírodní výběr, instinkty nebo například boj v přírodě. Popisuje také slabá místa Darwinovy teorie nebo znázorňuje příbuznost živých tvorů.

V závěru knihy nechybí pětibodové shrnutí Darwinovy teorie evoluce a přírodního výběru, poznámka autorky a doplňující dodatky plus kapitola mylné představy zaměřená především na evoluci. V dodatcích se píše například o dědičnosti, DNA a genech nebo epigenetice. Vše završuje slovníček, doporučená literatura a věnování a poděkování.

o-vzniku-druhu-darwinova-teorie-pro-deti 1

V poznámce autorka píše, že se pokusila vytvořit srozumitelnou obrázkovou adaptaci Darwinovy stejnojmenné knihy. Podotýká zde, že Charles Darwin neměl ve své době k dispozici moderní technologie a přesto dokázal soustředěným pozorováním dospět k závěrům, které změnily náš pohled na život na planetě Zemi.

Kniha Darwinova teorie O vzniku druhů je opravdu působivým dílem, ve kterém mladší děti zaujmou nádherné ilustrace a ty starší se zase dozví spoustu nových informací, a to snadnou a poutavou formou. Když jsem byla malá, zbožňovaly jsme se sestrou encyklopedie zvířat, ze kterých jsme druhy nějak pochopily, ale knihy jako tyhle nám chyběly a jsem ráda, že se dnes na knižním trhu objevují a jsou takto propracované.

Sabina Radeva je grafička a ilustrátorka žijící v Londýně. V roce 2008 dokončila na německém Ústavu Maxe Plancka studium molekulární biologie, ale v roce 2009 vědu opustila a přešla k výtvarnému umění. Dnes se věnuje projektům, ve kterých může propojovat vědu s uměním. Její prvotina O vzniku druhů se po zveřejnění na Kickstarteru stala okamžitou senzací. Sabina Radeva je matkou dvou dcer.

o-vzniku-druhu-darwinova-teorie

Darwinova teorie O vzniku druhů
Autor: Sabina Radeva
Překlad: Lenka Vodrážková
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Presco Group, edice Ella a Max
Rok vydání: 2019
Počet stran: 64
Hodnocení: 93 %

https://www.presco.cz/o-vzniku-druhu-darwinova-teorie-pro-deti/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Celosvětový úspěch Fifty Shades stvořil jednoznačně internet“

Tychtl Petr 200Nejúspěšnější knižní série posledních let, romanticko-erotická trilogie Fifty Shades od E L James, se dočkala pokračování. Po Padesáti odstínech šedi, Padesáti odstínech temnoty a Padesáti odstínech svobody získalo nakladatelství XYZ práva...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Neekonomické otázky Lenky Farkačové

Neekonomicke otazky perexNakladatelství Grada vydává populárně naučnou knihu mladé ekonomky Lenky Farkačové Neekonomické otázky. Po Neučebnici ekon...


Literatura

Otázka mnoha rodičů: Jak mít úspěšné dítě?

uspesne dite perexLNakladatelství EDIKA přináší na český knižní trh mezinárodní bestseller, který byl přeložený do 24 jazyků s názvem Jak mít úspěšné dítě s podtitulem Proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost důležitější než intelige...

Divadlo

1000 věcí, co mě serou aneb zůstaneme kamarádi?

1000veci uvodkaUž je to 865 hejtů, co se na síti objevil blog 1000 věcí, co mě serou. Moderně pojaté fejetony, kterými nás povedená trojice oblažuje a nebojí se pojmenovat věci, které štvou obvykle i nás ostatní, ale nikdy jsme je nedotvořili do „věč...

Film

Ponorná řeka kinematografie je dobře ukrytá pod povrchem

200filmVše, co nabízejí kina a co chrlí televize, jsou iluzionistické rozprávky vystavěné na více či méně snadno rozlišitelných příbězích. Jenže o nich kniha Ponorná řeka kinematografie nepojednává. Její autor Martin Čihák hned v prvních velkými písmeny psaný...