Kdo je pachatelem aljašského masakru?

Kdo je pachatelem aljašského masakru?

Tisk

Devátá oběť, perexJako milovnici sněhu a všeho zimního mne kniha Devátá oběť upoutala svojí dokonalou obálkou z dílny Jana Matošky. Mrazivá atmosféra sněhové vánice a osamělého srubu kdesi v divočině napovídá, že půjde o napínavé čtení. Na pulty knihkupectví právě dorazila napínavá detektivka s prvky thrilleru.

 

Chladný den pro vraždu předchází Deváté oběti

Po Chladném dni pro vraždu přichází aljašská rodačka Dana Stabenow s druhým dílem ze série Kate Shugaková. Přiznávám, že jsem vůbec netušila, že Devátá oběť navazuje na jinou knihu. Předchozí část jsem tudíž nečetla, ale vůbec to nevadilo. Každý díl série má svůj vlastní příběh a život vyšetřovatelky Kate jsem poznala dobře i bez přečtení Chladného dnu pro vraždu.

O čem je Devátá oběť? Dobře napoví oficiální anotace vydavatelství Mystery Press:

„Na Aljašku dorazilo jaro. Sníh taje, ptáci zpívají a přírodní rezervace v srdci aljašské divočiny, domov Kate Shugakové, se probouzí k životu.

Kate se věnuje jarnímu úklidu a nemá ani ponětí, že v osamělém srubu nedaleko její usedlosti právě jeden muž přišel o rozum a vydává se na vražednou výpravu s puškou v ruce. Když výstřely konečně utichnou, leží ve sněhu devět mrtvých těl.

Ale má je všechny na svědomí on? Zpočátku se zdá, že ano, ale pouze do chvíle, kdy rutinní balistika prokáže opak. Devátou oběť totiž zabila úplně jiná zbraň.

Kancelář návladního se znovu obrací na svou bývalou vyšetřovatelku Kate Shugakovou, aby se vydala po stopách tajemného střelce, který se skrývá mezi obyvateli rezervace. A podezřelí jsou tentokrát úplně všichni…“

Mrazení v zátylku už na prvních stránkách

Na správnou mrazivou atmosféru u Deváté oběti nemusíte čekat ani chvilku. Už na prvních stránkách vás spisovatelka vyděsí pořádně brutálním zločinem. Během bestiálního šílenství padají oběti jedna za druhou. Když utichnou výstřely i okolní krajina, zůstává v tratolištích krve devět obětí. Místní policie hlásí pohotovost a volá silnou posilu. Kate.

Kate Shugaková je sympaťačka, ale ještě větší zalíbení nacházím v její parťačce. Husky vlčici Obludě. Tohle psisko vnáší do celého příběhu úsměv na rtech.

Celkem brzy vychází na povrch šokující zpráva. Rukou Zabijáka zemřelo „pouze“ osm obětí. V ten moment se kolo detektivní mašinérie rozjíždí naplno. Je nutné najít Zabijáka i druhého zločince. Celému vyšetřování velí Kate bojující se svými vlastními démony i s divokou přírodou Aljašky.

Palec nahoru pro Danu Stabenow

Devátá oběť je mé první seznámení s autorkou Danou Stabenow. A rozhodně ne poslední. Za její vypravěčský um jí dávám velký palec nahoru. Dobře vykreslené postavy, strhující tempo bez zbytečných odboček, smysl pro drama a napětí bez prvoplánové brutality, severská divočina jako další hlavní „postava“ a sympatický smysl pro humor činí z celého románu opravdu příjemné čtení.

Tuhle detektivku zvládnete přelouskat klidně za jeden večer. Se svými 224 stranami je poměrně stručná, přesto je v ní nadávkováno vše, co od tohoto žánru čtenář očekává. Včetně napínavého vyvrcholení.

Jestli máte chuť se za dlouhých zimních večerů trochu bát, tak Devátou oběť rozhodně vyzkoušejte. Jen bacha, pokud jste strašpytlíci jako já, raději pak nekoukejte z okna, jestli náhodou venku nesněžní. Možná byste pak museli usínat s rozsvícenou lampičkou.

Devátá oběť

Název: Devátá oběť (A Fatal Thaw)
Autor: Dana Stabenow
Žánr: detektivka, thriller
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2019
Počet stran: 224
Hodnocení: 95 %                           
Zdroj foto: Mystery Press
Odkaz na web: Mystery Press


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Učitel, ten tvrdý chleba má


denik 200Deník kantora aneb učitel, ten tvrdý chleba má je název knihy Davida Macha. Jedná se o krátké příběhy psané deníkovou formou, které vás zaručeně pobaví i překvapí a možná se pak budete dívat na učitelské povolání trochu jinak… Původně vycházely j...


Literatura

Je libo nějakou povídku?

akord a jiskry 200Výtvarník, dřevař a spisovatel Martin Patřičný vydal sbírku povídek Akord a jiskry, kde některé počiny dělí mezi sebou celé čtvrtstoletí. Některé jsou nové, jiné jsou přepracované, ale všechny stojí za přečtení.

Divadlo

Svět podle Amanitas – tentokrát s názvem Destinace

Amanitas divadlo 200Prostranství před pražským Cross klubem se v úterý 29. července promění v tak trochu jiný svět, a to svět nového cirkusu. Budete zde moci shlédnout premiéru pouličního divadla s názvem Destinace v podání skvostných Amanitas.

Film

Víly z Inisherinu se jen plouží

Vily 2Přeceňovaný dramatik Martin McDonagh, jenž se u nás proslavil pokrokářským požadavkem, že postavu černocha nesmí hrát nikdo jiný než černoch, se dopustil i několika filmů, které opíral o morbidní humor a různě vyšinuté postavy (V Bruggách, Sedm psychopatů, Tři...