Ruské pohádky nejsou jen Mrazík

Ruské pohádky nejsou jen Mrazík

Tisk

baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky 200V nakladatelství Fragment vyšla krásná kniha Baba Jaga a další ruské pohádky. Nechte se jedinečnými příběhy učarovat i vy.

 

 

Když jsem byla malá, ruské pohádky jsme zbožňovali. Knížečka měla malý formát a příběhy v ní byly trochu jiné, ale rozhodně působivé. Proto jsem byla nadšená, když jsem v edičním plánu viděla tuto knihu.

V knize se nachází celkem 25 lidových příběhů, kdy některé motivy jsou známé například z Mrazíka, jiné jsou podobné těm našim. Například ta úvodní pohádka o Zlaté rybce, Hloupý Ivánek, Žabka carevna nebo přímo Mrazík. Každá pohádka je trochu jiná, ale všechny mají rozhodně své kouzlo a nechybí v nich ani poučení.

V příbězích se místy vyskytují pro nás netradiční postavy jako je například Kostěj Nesmrtelný a častým motivem je také hledání na nějakém místě. Viz „Jeho smrt je na špičce jehly, ta jehla je ve vejci, to vejce v kachně, kachna v zajíci, ten zajíc sedí v kamenné truhle, ta truhla stojí na větvi vysokého dubu a ten dub Kostěj Nesmrtelný hlídá jako oko v hlavě.“ Zajímavé je také zakončení příběhů ve stylu: „A byla svatba veliká. Já na té svatbě byl, medovinu pil, -po vousech mi tekla, do pusy však nenatekla.“

Baba Jaga a další ruské pohádky je kouzelná publikace především díky ilustracím od Olgy Zakis. Tato ruská autorka je u nás známá díky grafickému znázornění série Časoděj nebo Alchymistovy šifry. Právě v ní mě učarovala a její jméno je mi tak známé. Zde posunula ilustrace ještě na vyšší level – používá barvy v sytých odstínech a obrázky se tak vyznačují opravdu zajímavou atmosférou. Drobnými ilustracemi jsou vyzdobeny i stránky knihy, což je velmi působivé.

Pokud hledáte pro děti nějaké netradiční pohádky, s těmito ruskými rozhodně nesáhnete vedle a určitě si je rádi přečtete i vy sami!

baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky

Baba Jaga a další ruské pohádky
Autor: -
Překlad: Václav Štefek
Žánr: pohádky
Nakladatelství: Fragment, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 280
Hodnocení: 93 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/50471725/baba-jaga-a-dalsi-ruske-pohadky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád by som hral na najväčšom hudobnom festivale na Slovensku“ Legendárny saxofonista Bill Evans

jazz 200Na Gypsy Jazz festivale sa predstavil legendárny saxofonista Bill Evans. Zveril sa nám, že by rád zahral aj na Pohode. Celý článok o akcii nájdete ZDE

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hledáte poklidnou detektivku plnou sněhu?

Snezna slepota 200Do horkých letních dní se hodila kniha Sněžná slepota odehrávající se v městečku Siglufjördur na severu Islandu. Jaká tato detektivka byla?

...

Literatura

Trumfne román Do vody Dívku ve vlaku?
dovody perV červnu vyšla v nakladatelství Ikar v Edici světový bestseller novinka britské autorky Pauly Hawkinsové. Jedná se o dlouho očekávaný počin spisovatelky, která vylétla na výsluní románem Dívka ve vlaku. Dokáže Hawkinsová nalákat čtenáře a vyvol...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Krimi thriller Promlčeno hlásí dotočeno

promlceno 200Promlčeno je natočeno. Diváci budou mít možnost spatřit vynikající herecké výkony a malý zázrak, který se stal během natáčení celovečerního krimi thrilleru Promlčeno s hvězdným obsazením. Film mimo jiné otevírá kontroverzní společenské téma p...