Pes: Fakta, historie a vztah k člověku

Pes: Fakta, historie a vztah k člověku

Tisk

pes 200V srpnu vydalo nakladatelství Esence přímo geniální knihu o nejlepším příteli člověka. Ádám Mikósi a kolektiv sepsali knihu s jednoduchým názvem Pes a podtitulem Fakta, historie a vztah k člověku – a to všechno v jedné knize!


Ádám Miklósi je profesor a vedoucí katedry etologie na Univerzitě Eötvöse v Budapešti. Je spoluzakladatelem a vedoucím pracovníkem projektu Family Dog Project, centra zaměřeného na studium interakcí mezi člověkem a psem z pohledu etologie. Napsal knihu Dog Behaviour, Evolution and Cognition, takže je opravdu odborníkem na slovo vzatým.

Čekala jsem od knihy mnohé, ale má očekávání byla překonána ve všech bodech a to jen pozitivně! Nedostává se nám jen suchého výkladu o původu psa, ale vše je doplněno schématy, barevnými fotkami a taky zde najdeme informace z nových studií a srovnání. To vše píší odborníci, ale jejich jazyk je přístupný a tudíž příjemný na čtení.

Kniha je kromě úvodu s názvem Kdo je pes přehledně a logicky rozdělena do šesti hlavních kapitol: 1. Evoluce a přirozené prostředí, 2. Anatomie a biologie, 3. Chování a smečka, 4. Pocity, myšlení a osobnost, 5. Psi a lidé, 6. Plemena psů. V závěru nechybí Přílohy s obligátními informacemi, tedy Literatura, Autoři publikace, Rejstřík a Poděkování.

Užila jsem si čtení celé knihy, ať už šlo o pohled na původ psa a jeho srovnávání s příbuznými nebo to, jak vlastně došlo k domestifikaci. Co se týká anatomie a biologie psa, bylo zajímavé si zopakovat to, jak psi vnímají a dozvědět se nové poznatky o dědičnosti. Kapitola Chování a smečka i díky výborným fotkám vysvětlila sociální chování těchto zvířat a dala ho do kontextu smečky. K zahození nebyly ani sekce o vývoji a prvních měsících života štěňat a jejich socializaci.

Čtvrtá kapitola nám nastínila, jak asi psi vnímají a chápou svět a společnost, třeba i to, jak se učí a co je baví. Psi a lidé rozebírají pouto člověka a jeho čtyřnohého společníka a dívají se na přínos psů pro lidi. Na závěr se dočkáme i přehledu jednotlivých plemen, kde ale nechybí informace o moderních plemenech a chovu, ale i o křížencích a voříšcích.

Publikace Pes přináší vyčerpávající a nejnovější poznatky o našich čtyřnohých miláčcích a za mě jako za pyšnou majitelku francouzského buldočka jsem nadšená, že tato kniha vyšla v češtině. Vřele ji doporučuji všem pejskařům, rozhodně budete nadšeni!

pes

Název: Pes
Autor: Ádám Miklósi a kolektiv
Žánr: naučná literatura
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 224
Hodnocení: 100 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/352010-pes.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jimi Hautamäki, bubenik z kapely Rockwalli

jimi 200Mladá kapela Rockwalli nám v krátkém rozhovoru prozradila, o čem ve skutečnosti je album Maa Kutsuu.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dobrodružství ve staré Praze: Vlastimil Vondruška, Fiorella a Bratrstvo křišťálu

Fiorella a bratrstvo 200Fiorella přijíždí z Itálie do Prahy spolu se svým otcem, novým dvorním alchymistou císaře Rudolfa II. Pomáhá mu v dílně převlečena za chlapce, protože dívky práci alchymistického učně vykonávat nesmí. V chlapeckém přestro...


Literatura

Co by se lidé mohli a měli naučit o umírání a o smrti

o smrti a umirani200Dnes jsem nezvolila zrovna radostné téma, nicméně stále více lidí cítí potřebu umět si poradit v situaci, kdy se v jejich blízkém okolí nebo přímo u nich objeví závažná nemoc, navíc v terminálním stádiu. Na tuto situaci nejsme ni...

Divadlo

Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Horska draha perexPrvní premiérou roku 2019 v Divadle Bolka Polívky v Brně byla 11. ledna francouzská konverzační komedie Erica Assouse, která si hraje s prvky absurdního humoru. Je určena pro dva herce a v režii Petra Halberstadta se v ní představ...

Film

Baladický příběh o hledání a o naději v předvečer první světové války

Cesta pustym lesemPEJeden z ojedinělých meditativních uměleckých filmů dodnes ohromuje nádhernou kamerou Jaromíra Kačera, podmanivou atmosférou zimní Šumavy i melancholickým projevem herce a písničkáře Vaška Koubka. Střihačem filmu byl jedinečný mistr, nedávno zes...