Hledáte neotřelé povídky? Sáhněte po Vzpouře pokořených andělů

Hledáte neotřelé povídky? Sáhněte po Vzpouře pokořených andělů

Tisk

Vzpoura pokorenych andelu 200V nakladatelství Epocha vyšla povídková kniha Romana Cílka, autora detektivek a literatury faktu s názvem Vzpoura pokořených andělů. Za mě rozhodně stojí za pozornost!

 

 Na povídky jsem si nikdy moc nepotrpěla a nevyhledávala je - vždy jsem dávala přednost spíše románům. Postupem času po přečtení několika děl jako je toto však zjišťuji, že to byla chyba a musím je přidat do své knihovničky.

Titul Vzpoura pokořených andělů mě zaujal především tím, že se autor věnuje detektivkám a literatuře faktu a tyto dvě oblasti spojuje právě v povídkách. Zároveň anotace uvádí, že se jedná o zcela jiné povídky než ty, které by se zaměřovaly například jen na vyřešení nějakého případu. A ještě má kniha podtitul „Tucet příběhů s tajemstvím“. Byla jsem tedy moc zvědavá, čím se budou zabývat a jaké vlastně budou.

Hned první příběh s názvem Ne dost přítomnosti, žádná budoucnost ukázal, že budou skvělé. Čtenáře v povídkách nečekají žádné sáhodlouhé popisy, naopak je ve většině případů vtržen do děje a je jen na něm, jak se v něm zorientuje. I přes to však nehrozí, že by příběhy byly nějak strohé, nebo že by si čtenář nestihl k postavám vytvořit vztah. Právě naopak. Mnohdy mě až mrzelo, že už je konec a nevím, jak se vše vyvine dál.

Všechny příběhy byly velmi čtivé a především skvěle vypointované. Rozhodně se nestávalo, že bych odhadla, co se kdy stane a mnohdy jsem i šokovaně lapala po dechu. České prostředí příběhům jen dodávalo šmrnc a já si říkala, že popisované situace jsou tak neuvěřitelné, až mohou být pravda. Přeci jen do až mafiánského podsvětí člověk nevidí a nechat někoho zmizet není zase tak těžké…

Roman Cílek mě překvapil také jazykem plným velmi zajímavých obratů, které jsem si opravdu vychutnávala a často jsem se u nich také zasmála. Jako například tady: „vazoun, jehož přízvuk prozrazoval, že mu jeho maminka ukolébavky určitě nezpívala libozvučnou češtinou“. I samotné názvy povídek stály za to, namátkou Močení do žhavého popela,Vše, co jste řekli ve tmě, Samé peří a pták nikde nebo Neukojitelná.

Vzpoura pokořených andělů byla pro mě příjemným zpestřením a jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla.

Roman Cílek (* 4. března 1937 České Budějovice) patří k nejzkušenějším autorům v žánru objevné a tvůrčím způsobem pojaté literatury faktu. Kromě rozsáhlé publicistické a žurnalistické činnosti vydal několik desítek knih literatury faktu i beletrie, přičemž řada jeho děl získala významná ocenění), některá vyšla také v zahraničí a byla zfilmována. Z knih lze připomenout tituly Holocaust (Zřetězení zla), Oprátka za osm mrtvých, Hrobaři iluzí, Doživotní ztráta svědomí, Pamětihodné bitvy českých dějin (spoluautor Karel Richter), Mordcentrála X (Léta 1933–1935: stopami dvou nacistických vražd), Muž, jehož řemeslem byl zločin, Dokonáno jest…! (Osudný březen 1939 – pohled do zákulisí, spoluautor Miloslav Moulis), Krvavá předehra (Španělsko, 1936–1939: občanská válka a zahraniční intervence), Čas vítězů, čas poražených, Agonie, Doteky zla: anatomie zločinu a další.

Vzpoura pokorenych andelu

Vzpoura pokořených andělů
Autor: Roman Cílek
Žánr: povídky
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2019
Počet stran: 224
Hodnocení: 87 %

http://www.epocha.cz/kniha/roman-cilek-vzpoura-pokorenych-andelu-prvni-vydani-vazana-s-prebalem/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpán Pácl: „Boj proti přesile má smysl.“

paclSvět plný krátkých cest za rychlým uspokojením je silnou inspirací pro odvážné tvůrce. Divadelní režisér Štěpán Pácl si troufl na dramatickou látku, která byla v českých podmínkách dlouhá léta nezpracována. Ostatně – jd...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Chlapec z Buchenwaldu, který se musel naučit znovu žít

Chlapec z Buchenwaldu 200

Chlapec z Buchenwaldu tak trochu mate svým názvem. Pamětník Robbie Waisman a jeho spoluautorka Susan Elizabeth McClelland v něm totiž vzpomínají na samotný koncentrační tá...


Literatura

Čajová dívka z Kolibříkové ulice – síla pouta matky a dcery

Lisa SeeŽádná náhoda, žádný příběh. Tuto větu opakuje matka Li-jen už po mnohokráte. Li-jen vyrůstá daleko od civilizace, v horském kmeni Ankhu v Číně, jejichž obživou je sběr čaje. Každé ráno se její kmen – v...

Divadlo

Pan Polštář sice nezahřeje, ale rozhodně nenudí

polstar200Na policejní vyšetřovnu je dovlečen spisovatel, který si myslí, že důvodem je obsah jeho povídek, ve kterých se pravděpodobně provinil proti hlubokému totalitnímu režimu, a je připraven přiznat cokoliv, jen aby jeho povídky zůstaly nedotčené. Pravda...

Film

Střihoruký Edward je dokonalá klasika

strihoruky edwardStřihoruký Edward (1990) je dokonalá klasika. Johnny Depp si ve filmu vystřihl roli mechanického nekňuby, nad kterým se ustrne nejeden člověk a zvlhne nejedno oko. Mohl být šermí...