Vzpoura pokořených andělů – příběhy s tajemstvím

Vzpoura pokořených andělů – příběhy s tajemstvím

Tisk

 

CílekPoněkud netradiční krimi příběhy ukazují, že k nastavení vhodné atmosféry není třeba severské zimy ani anglických vřesovišť. Úplně postačí česká kotlina. Povídky nezačínají a nekončí standardně – nálezem oběti a dopadením pachatele – ale jsou spíše zaměřené na propletené lidské osudy a motivy k činu. Ne vždy v nich dojde přímo k vraždě, a ne vždy je vrah dopaden, ale přesto neztrácejí nic na napětí.

Svědky při zločinu, a v tu chvíli i vypravěči, se stávají nejen kriminalisté, ale i rodinní příslušníci obětí a někdy i lidé na první pohled nezúčastnění. Z názvu povídek jako jsou Palba na nekrytý cíl, Plaváček či Syndrom vyhoření můžeme vytušit o čem přibližně budou, ovšem pointa je v nich často velmi překvapivá. V poměrně krátkých povídkách jsou přesvědčivě vykreslené charaktery i motivy jednotlivých postav, jejich mnohdy neveselý osud a poměry. U některých povídek jsem se s jejich hrdiny tak sžila, že jsem si po přečtení říkala, že bych chtěla vědět, jak to dopadlo dále, až mě mrzelo, že byly tak krátké. Chtěla jsem se o nich dozvědět více, a to jen ukazuje, jak dobře jsou napsány.

Kniha Vzpoura pokořených andělů odhaluje zákoutí lidských myšlenek, často skrytých motivů k vraždě a někdy i spravedlnosti, která je získaná ne zrovna legální formou. A někdy má i příchuť prohry.

O autorovi:

Roman Cílek se narodil v roce 1937 v Českých Budějovicích. Ve svých deseti letech se přestěhoval s rodinou do Prahy, kde dosud žije. Absolvoval Gymnázium v Praze a od roku 1966-1969 působil jako redaktor v časopise Československý voják. Od roku 1969 až do roku 1989 pak v časopise Konstruktivák, a to už na pozici vedoucího redaktora. Ve své literární činnosti se zaměřuje na literaturu faktu, beletrii a kriminální příběhy. Působí jako publicista, autor próz, reportáží, rozhlasových her a krimi.
Přes deset let je kmenovým autorem nakladatelství Epocha, spolu zakládal Klub autorů literatury faktu a českou sekci AIEP – celosvětového sdružení autorů detektivní literatury. Z jeho děl literatury faktu můžeme jmenovat například Smrt na prahu života, Poslední mrtví, první živí nebo Dva ze tří musejí zemřít. Do povědomí čtenářů se zapsal i jako autor krimi příběhů- Inzerát na smrt, Smrt toulavého běžce, Štvanice uprostřed léta, Vrah přišel potmě a další. Píše také ještě pod pseudonymy Vilém Pavlík a Zdeněk Roman.

Ukázka z knihy:

Strach umí lidskou bytost sevřít jako krunýř. O to úporněji, jedná-li se o strach nikoliv o sebe, ale o své blízké, ba nejbližší, dokonce i o ty, kteří se ještě nenarodili. Marie Soukeníková pochopila, že je zatlačena do slepé uličky, neviděla z ní v reálném čase nahmatatelné východisko, nechtěla se v obrazném slova smyslu stát Lotovou ženou proměněnou dle biblického mýtu v nehybný solný sloup – a začala tudíž jednat jako dálkově ovládaný stroj. Ať mi všichni ostatní se svými problémy vlezou na záda, hlavně když ochráním ty, které mám ráda. Plnila úkoly, zadané jí mužem v telefonu, bod po bodu. Prázdnou skrýš pod dřezem narychlo uvedla do původního stavu, do igelitové tašky s logem hypermarketu nacpala všechny ostatní papíry, pouze tmavomodré desky s černými tkaničkami držela v rukou samostatně. Opustila byt, zamkla dveře, výtahem sjela do přízemi, vyšla na chodník a rozhlédla se kolem: pořád tu bylo liduprázdno, pouze mladá žena s kočárkem přejela kolem – a husté větve jehličnanu vpravo na předzahrádce se, jak jí bylo předtím naznačeno opravdu skláněly až k zemi. Ohnula se a desky s nadpisem Deník mrtvého vraha pod ně zasunula. A hotovo!

Název: Vzpoura pokořených andělů
Autor: Roman Cílek
Žánr: krimi povídky
Vydáno: 2019
Stran: 220
Vydalo nakladatelství: Epocha s.r.o.
Hodnocení: 90 %

http://www.epocha.cz/

Cílek

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsme tady a chceme vás bavit, říká Karel Šůcha, kapelník formace Laura a její tygři


laura perexFamózní včerejšek a přitažlivý dnešek představuje v Supraphonu nedávno vydané dvojalbum hudební formace Laura a její tygři, které nabízí hned šestadvacet písní. Tři dekády existence trvale vitální kapely jsou dobrou příležitostí bilancova...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Více true crime do českých knihkupectví!

ted bundy200Nakladatelství JOTA odstartovalo novou edici True Crime nejzásadnější knihou tohoto žánru v podobě titulu Ted Bundy, vrah po mém boku od Ann Rule.

 

...

Literatura

Josef Fousek v kapse je k nezaplacení

Fousek do kapsy200Když vám na čele vyvstanou chmury, je třeba se „nakopnout“ na veselejší notu. Přestože nám média zprostředkovávají jednu katastrofální zprávu za druhou, jsou mezi námi tací, kdo dokážou z těchto zpráv vytáhnout podstatné, trefit h...

Divadlo

Z Žítkovských bohyní na jevišti mrazí

bohyne perexRomán Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na fi...

Film

Jak se na internetu píše nejen o filmu

o filmu perexKdyž skončila doba výhradně tištěných médií s pisateli řekněme předem vybranými a do popředí se prodrala éra internetová, proměnil se i způsob psaní. Na internetových platformách – ať již písemných nebo audiovizuálních – se totiž může up...