„Člověk může umřít jen jednou“

„Člověk může umřít jen jednou“

Tisk

chlapec-ktery-nasledoval-sveho-otce-do-osvetimi 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi obsahující skutečný příběh z prostředí koncentračních táborů. V Knihcentrum.cz byla tato kniha označena jako kniha měsíce a rozhodně ne bezdůvodně.

 

 

V prvé řadě musím pochválit obálku knihy. Dominuje jí oranžový motýl a na světlém pozadí se vyjímá také ostnatý drát v pozadí. Motýl je symbolem duše, svobody a také křehkosti a tím pádem skvěle funguje. Jen označení Bestseller The Sunday Times je podle mě v záhlaví obálky navíc, ale chápu, že takové označení prodává.

Kniha je rozdělena na čtyři velké části: Vídeň, Buchenwald, Osvětim a Přežití. Na začátku je předmluva, úvodní slovo syna hlavního hrdina Kurta Kleinmanna a úvod. Kurt Kleinmann zde píše: „Jsem vděčný a rád, že se příběhu mé rodiny o holokaustu dostane pozornosti veřejnosti, a neupadne tak v zapomnění.“ V závěru knihy se pak nachází rozsáhlá bibliografie a zdroje, poděkování, poznámky a rejstřík.

Příběh pojednává o Gustavu Kleinmannovi, vídeňskému židovskému čalouníkovi, který je v roce 1939 zatčen nacisty a je spolu se svým dospívajícím synem Fritzem odvlečen do německého Buchenwaldu. Oba tam čekají těžké časy plné tvrdé práce, nedostatku jídla a také nemocí, ale oni v sobě mají až neuvěřitelnou vnitřní sílu a nějak se jim daří v táboře přežít. Horší je to, když se spolu dostávají do Osvětimi – Fritz zde riskuje, ale za žádnou cenu nechce otce opustit. V dobrém i ve zlém. Tohle pouto dělá příběh opravdu silným.

Kniha vychází z Gustavova tajně vedeného deníku a je podložena výzkumem. Důležitost psaní deníku, vztahů a především krutost podle mě nejvíce vystihuje tato ukázka:

„Díky tomu otrhanému zápisníčku si udržoval zdravý rozum, zaznamenával si do něho realitu současného života a nechtěl o něj přijít. Ale dokud bude pohromadě s Fritzem, dokáže překonat úplně všechno. „Všichni říkají, že je to cesta za smrtí,“ napsal si, „ale my s Fritzlem nevěšíme hlavy. Stále si opakuji, že člověk může umřít jen jednou.“ (str. 174)

Knih na podobné téma je hodně, což je na jednu stranu dobře. Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi je výjimečný právě svou silou. Nejde o lehké čtení, mnohokrát mi při něm nebylo úplně dobře a neměla jsem daleko k slzám. Také na mě působilo prostředí Buchenwaldu, ve kterém jsem byla na exkurzi. Zpočátku mi dělalo problém se začíst, ale poté jsem knihu přečetla téměř na jeden zátah a byla jsem moc ráda, že dopadla tak, jak dopadla.

Jde o příběh plný krutosti, ale také lásky a naděje. Pokud máte rádi podobnou literaturu, rozhodně si jej nenechejte ujít.

Jeremy Dronfield se narodil ve Walesu, má doktorát z archeologie z Cambridge. Po studiích se začal věnovat psaní a již jeho prvotina The Locus Farm byla nominována na ocenění John Creasay Memorial Award. Více o autorovi najdete na webu www.jeremydronfield.com

chlapec-ktery-nasledoval-sveho-otce-do-osvetimi

Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi
Autor: Jeremy Dronfield
Překlad: Jakub Futera
Žánr: literární biografie
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 408
Hodnocení: 92 %

Recenzi kolegy si můžete přečíst zde: http://www.kultura21.cz/literatura/19847-o-hruzach-koncentraku-i-dulezitosti-pratelstvi-a-lasky

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete pořídit zde: https://www.knihcentrum.cz/chlapec-ktery-nasledoval-sveho-otce-do-osvetimi


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Beseda u Bigbítu: Kdysi tu začínala Vypsaná fixa

beseda u bigbitu sevcikTomáš Ševčík, muž který stojí za současnou organizací hudebního festivalu Beseda u Bigbítu. Festival, který organizuje parta dobrovolníků ve svém volném čase bez nároku na mzdu, sl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bella a Sebastián - soudržnost, láska a velká odvaha

Bella perexSilnější kniha většího formátu s líbivou obálkou, na níž je fotografie chlapce s velkým bílým psem, je rozdělena do pěti částí. Každá část skrývá několik kapitol napsaných tak poutavě, že i můj dvanáctiletý syn, kterého do čtení jinak doslova k...


Literatura

Nakladatelství Albatros znovu vydalo kompletní sérii

hp perFanouškům slavného Harryho Pottera jistě neuniklo jubilejní dvacáté výročí od vydání prvního dílu ve Velké Británii. Těžko uvěřit, že knihu, která původně neměla být ani vydána, dnes zná celý svět. K této příležitosti nyní nakladatelství Albatros vydalo k...

Divadlo

Městské divadlo Zlín představuje retrokomedii k popukání – Charleyho tetu

cht200Zlínské divadlo uvedlo koncem listopadu premiéru anglické konverzační komedie Brandona Thomase Charleyho teta a konečně tu máme něco svěžího, neokoukaného a hlavně šíleně vtipného!

...

Film

Žádný film není jako film o Mupetech
ImageOriginálu se opravdu jen těžko něco přiblíží. Nejenom, že Mupeti jsou nenahraditelné loutkové příšerky, ale také nikdo další neměl v Disney produkci tak šílený nápad. O nadabované české verzi se zmíním dále v textu....