Odhalte s dětmi Tajemství obrazu

Odhalte s dětmi Tajemství obrazu

Tisk

tajemstvi-obrazu 200V nakladatelství Presco Group pod značkou Ella & Max vyšla kniha Tajemství obrazu od jeskynních maleb po chytré telefony. Jak název napovídá, čtenáře provede historií obrazů, od pravěkých jeskynních maleb až po obrazovku počítače nebo chytré telefony.

 

 

Kniha obsahuje celkem osm kapitol, které se věnují původu obrazů až po jejich budoucnost. V úvodu se představují autoři, v závěru nechybí kromě slovníčku, seznamu ilustrací a rejstříku také časová osa popisovaných vynálezů.

Úvodní kapitola odpovídá na otázku Proč vytváříme obrazy? a rozebírá právě jeskynní malby, výjevy z Egypta i známé obrazy Vincenta Van Gogha. Jedná se o moc zajímavé seznámení se s uměním, a to jak pro malé, tak velké. Následuje kapitola o tazích, další o světlu a stínech, o prostoru a světle. Další části knihy už se věnují modernějším technikám – zaměřují se na fotografii a pohyblivé obrázky.

Co se týče budoucnosti, podotýkají autoři, že se obrazy přestěhovaly z jeskyní a chrámů do fotoalb, kina, televize a především na obrazovky počítače a dalších mobilních zařízení. Všichni mohou obrazy vytvářet a také sdílet.

„Dnešní svět je plný obrazů. Čím více fotografií však pořídíte, tím méně času strávíte jejich prohlížením. Kdysi bylo v našem okolí jen pár obrazů, nyní jich každoročně přibydou miliardy. Co s nimi všemi bude? Pravděpodobně se jich většina smaže. Někteří lidé si však všechno ukládají, tak jejich snímky přežijí.“ (David, str. 117)

Moc mě zaujalo zkombinování malíře a spisovatele ještě s ilustrátorkou – to vše dalo dohromady skvělý celek. Například když je popisována nějaká technika a názorně ji doplňuje přímo obraz Davida Hockneye. Hravou podobu knížce vtiskla ilustrátorka a malířka Rose Blake. Ta vytváří ilustrace do knih a časopisů a také do uměleckých galerií. Když jí bylo 11 let, navštívila spolu s rodiči Davida Hockneyho v jeho domě a od té doby je jeho velkou fanynkou.

Jedná se o moc zajímavé čtení, na které bych ráda narazila už jako menší. Po přečtení bych se na obrazy dívala úplně jinak a hledala v nich něco více. Otázkou je, zda kniha dokáže zaujmout i dnešní generaci, ale minimálně může sloužit jako inspirace k výtvarným pokusům.

David Hockney patří mezi nejslavnější a nejuznávanější malíře naší doby. Vytváří obrazy snad všemi možnými způsoby a rád se nechá inspirovat prací jiných umělců. Je autorem knihy Tajná věda (Secret knowledge), kde vysvětluje některé své myšlenky o tom, jak malíři v předcházejících stoletích malovali obrazy.

Martin Gayford je kritik umění a spisovatel. Po mnoho let rozmlouval s Davidem Hockneyem o umění a na toto téma napsal několik knih, například Rozsáhlejší zpráva (A Bigger Message).

tajemstvi-obrazu

Tajemství obrazu od jeskynních maleb po chytré telefony
Autor: David Hockney a Martin Gayford, ilustrace Rose Blake
Překlad: Viola Somogyi
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Presco Group, edice Ella a Max
Rok vydání: 2019
Počet stran: 128
Hodnocení: 85 %

https://www.presco.cz/tajemstvi-obrazu-od-jeskynnich-maleb-po-chytre-telefony/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

michal matejcik perexVídeň, Hamburg, Berlín, Sapporo, New York... To jsou alespoň některá z měst, kde koncertoval slovenský harfista Michal Matejčík. Respekt mu zajistily precizní hra a originální úpravy skladeb různých stylů, což vyvrcholil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Maturitní ples s hořkou příchutí

svetlovetme 200O knize Najít světlo ve tmě jsem se dozvěděla na jednom semináři tvůrčího psaní, který vedla Michelle Losekoot. Naproti mně seděla usměvavá blondýnka s růžovým pruhem ve vlasech a vypadala, že je fakt v pohodě. Potom, když jsme se jeden po...


Literatura

Šedý muž – akce, špioni a zase akce

sedy muz 200V červenci se na pultech knihkupectví objevila nadupaná kniha plná akce Šedý muž amerického autora Marka Greaneyho, jež vyšla v Edici světový bestseller a která se pyšní tím, že je předlohou pro nejdražší film společnosti Netflix. A dočkáme se ...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Alena Mihulová vzpomíná na Karla Kachyňu i svůj život bez něho

muj 200U herečky Aleny Mihulové - narodila se přesně před půlstoletím, 4. května 1965 - občas vzniká dojem, jako kdyby se její existence zploštila na soužití s režisérem Karlem Kachyňou. Jistě měl na ni mimořádný vliv a jejich manželství neublížil ani více než ...