Muž bez tváře – útěk před policií berte s humorem

Muž bez tváře – útěk před policií berte s humorem

Tisk

muz bez tvareNedá se přímo říci, že by Paul neměl tvář jako takovou, spíše ji má tak všední a obyčejnou, že je možné ji zaměnit s jakoukoliv jinou. Každá linka a tvar na jeho tváři jsou přímo ódou na obyčejnost, postrádající jakýkoliv výrazný a zapamatovatelný rys. Toho v současné době používá k tomu, že navštěvuje stařečky a stařenky v místní nemocnici a předstírá, že je jejich syn, vnuk, kamarád případně kdokoliv, s kým mohou popovídat.

Nedělá to ze zištných důvodů, jen si vždy ke konci týdne nechá vypsat záhadné potvrzení o vykonané charitativní práci. Zdravotní sestřička Brigit ho jednoho dne požádá, zda by před odchodem domů nenavštívil jednoho pacienta, který je na pokraji smrti a zatím ještě žádnou návštěvu neměl. Nabídne mu za to odvoz domů autem. Paul ale zjistí, že měl jít raději pěšky. Pacient nad hrobem se totiž v průběhu rozhovoru vyšvihne z postele, bodne ho do ramene a následně zemře na infarkt. Poté, co se probere z bezvědomí v nemocnici – protože nesnáší pohled na krev a nejvíce na tu svoji - zjišťuje, že je podezřelý z vraždy. Kupodivu z vraždy starého pána, který se snažil zabít jeho.

Že vám to přijde šílené? A to jsme teprve na začátku knihy. Paul naprosto netuší, proč se jej starý pán pokusil zabít, ale když mu zavolá anonym s radou, aby utekl, začne si brát celou situaci krapet osobně. A taky se dá na útěk, protože anonymní volající měl pravdu a velmi brzy u něj zaklepe neznámý člověk, který si s ním rozhodně nechce přátelsky popovídat. Brzy zjistí, že má na útěku nejspíše pouze dva spojence. Prvním je sestřička Brigit, která ho do všeho „ navezla“, má velikou zálibu v kriminálních příbězích všeho druhu a tohle všechno je pro ni úžasné dobrodružství. Tím druhým je policista s velmi svéráznými vyšetřovacími metodami, které hraničí s násilím. Některé jeho metody tu hranici už dávno minuly. Policie se totiž ukáže jako nedůvěryhodná a Paul musí jednat na vlastní pěst, což není moc jednoduché, když se po většinu času chováte jako trouba.

Kniha Muž bez tváře je krimiromán, u kterého se rozhodně nudit nebudete, s velmi specifickým - ale úžasným humorem – a chytrou zápletkou. Je to kniha, u které vám nebude ani tak moc vadit se pochichtávat při čtení v tramvaji – to už jsem sama odzkoušela. Už se těším na další díly této Dublinské trilogie, které všechny vyjdou pod nakladatelstvím Jota s.r.o. a vám jen doporučuju se začíst.

O autorovi:

Caihm McDonnell je irský spisovatel, televizní scénárista, stand- up komik, který se popisuje jako bělovlasý Ir, jehož jméno neumí nikdo vyslovit. Narodil se ve městě Limerk, ovšem vyrůstal v Dublinu. Jeho televizní tvorbu zahrnují pořady jako Have got news for you, Mock the week, A League of their own. Vytvořil také dětskou animovanou sérii Pet Squad (byl za ni nominován na cenu Bafta). Svou spisovatelskou kariéru začal knihou The man with one those faces (2016; Muž bez tváře 2019), dále The Day that never comes (2017; Den, který nikdy nepřijde), Angels in the moon lights (2017 což je prequel ke knize Muž bez tváře) a Last Orders (2018; Poslední objednávky). Všechny knihy jsou součástí Dublinské trilogie a další díly Muže bez tváře, taktéž vyjdou v nakladatelství Jota.

Nejnovějšími knihami jsou Disaster Inc (2018) a I have Sinned (2019) s postavou policisty Bunnym McGarrym - jednou z hlavních postav Dublinské trilogie. Kromě toho všeho ještě stíhá už několik let vystupovat na Edinburghském festivalu – ovšem jen pro smažené speciality, které tam prodávají – a je součásti ragbyové scény jako hlasatel na stadionu v Readingu, dělá rozhovory s hráči a píše články.

Ukázka z knihy:

Doktor Sinha, jemuž bylo pouhých sedmadvacet, pocházel z Indie a měl oprávnění k provozování lékařské praxe v Irsku. Ve svém ročníku byl třetí nejlepší student, irské klinické zkoušky složil hladce napoprvé. Pro Irsko se rozhodnul po té, co zaslechl, jak přátelští jsou jeho obyvatelé. Vzdělání získal na mezinárodní škole, což vysvětlovalo, proč mluví anglicky lépe než kdokoli jiný v budově. Paul všechno tohle věděl proto, že poslouchal, když to Mudr. Sinha předtím třikrát vysvětloval opilému manželovi ženy se zlomenou nohou, která ležela o kousek dál. Manžílek byl právník a ze všech sil se snažil dosáhnout toho, aby se na manželčinu roztříštěnou nohu podíval ještě někdo jiný. Podle všeho měli rezervovanou lyžařskou dovolenou a to „prostě nešlo dohromady“ s její zlomenou nohou. S hinduistickou trpělivostí hodnou světce doktor Sinha požadavek manžílka na názor někoho dalšího zcela chápal. Takže seděl vedle postele polámané manželky, a čekal, až přijde „pořádný doktor“. Snad někdo, s kým studoval, aby si mohli dát nějaké tajné znamení a snížit klasifikaci té události na lehkou pohmožděninu.

Název: Muž bez tváře
Autor: Caimh Mc Donnell
Překlad: Richard Janda
Žánr: humoristické krimi
Vydáno: 2019
Stran: 386
Vydalo nakladatelství: Nakladatelství Jota s.r.o.
Hodnocení: 95 %

muz bez tvare

Foto: Lenka Kališová

https://www.jota.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Celé znova „Chceme si Pošembeří tour užít, a pobavit lidi a vlastně i sebe!“

Cele znova 200Regionu Pošembeří v dubnu až květnu bude žít akcí s názvem Pošembeří tour, jejíž tváří se stala skupina Celé znova. My jsme toho využili a pořádně jsme vyzpovídali Stanislava Potměšila. Ten nám prozradil více o životě na vesnici (pohoda na v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Všichni žijem v blázinci. Pochybuje o tom vůbec někdo?

Honzak knihaO tom, že všichni žijeme v blázinci rozhodně nepochybuji. A MUDr. Radkin Honzák v tom má naprosto jasno. Název publikace, která se skládá z rozhovoru se známým psychiatrem, je poměrně trefný. Text sestavila novinářka Renata Červenková.


Literatura

Encyklopedie stíhaček a jiných plavidel pro opravdové nadšence do Hvězdných válek

star wars encyklopedie 200V nakladatelství CPress vyšla další kniha určená fanouškům fenoménu Hvězdných válek – Star Wars. Například po Atlasu bytostí a tvorů je tu Encyklopedie stíhaček a jiných plavidel.

Divadlo

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první ve...

Film

Hobit – neočekávaná cesta aneb Kdy už s ním konečně skončíme?

hobit neocekavaa cesta jackson tolkienDo našich kin přichází americký film, „Hobit: Neočekávaná cesta“. Je prvním dílem trilogie režiséra Petera Jacksona, natočené podle fantasy románu britského spisovatel...