Může být cesta zpátky krokem vpřed?

Může být cesta zpátky krokem vpřed?

Tisk

otaznik je polovina srdce perexPokud existuje něco jako dokonalý život, Elin Bolasová ho má. Žije v New Yorku. Je úspěšnou a uznávanou fotografkou. Má laskavého a milujícího manžela a nádhernou dospívající dceru Alici. Nemá důvod nebýt šťastná. Jenže jakoby jí v životě pořád něco chybělo…

 

Poklidný průběh jejího života naruší až dopis od Fredrika, jejího kamaráda z dětství. Ten jí byl velkou oporou, když vyrůstala na švédském Gotlandu. Elin se nečekaně vracejí vzpomínky, které ji naplňují úzkostí a hanbou, proto se rozhodne navždy svou minulost uzavřít a vrátit se domů, aby  se s tím vším konečně vyrovnala – a taky proto, že je to jediný způsob, jak ochránit svou rodinu.

Knihu Otazník je polovina srdce napsala švédská spisovatelka Sofia Lundbergová, jejíž předešlý román Červený adresář, citlivé vyprávění o přátelství a nezapomenutelné lásce, si získal srdce čtenárů milujících romantické příběhy.

Stejně jako v předešlé knize, i zde autorka střídá minulost s přítomností. O minulosti vypráví malá Elin. Je to smutné vyprávění plné bolesti a beznaděje. Elin se ocitá v situacích, ve kterých by se nemělo ocitnout žádné dítě. Její utrpení ukončí až jedna důležitá událost, která navždy ovlivní směrování jejího života. V současnosti musí dospělá Erin čelit vzpomínkám a tajemstvím z minulosti i neustále přetrvávajícímu pocitu viny. Aby se s tím vším konečně po letech vyrovnala a mohla se posunout dál, vrací se na místo, o kterém řekla, že se tam už nikdy nevrátí. Protože někdy je krok vzad jedinou možností, jak se posunout vpřed.

Kromě hlavní hrdinky a jejich myšlenek, pocitů a motivace, které jsou skvěle propracované a tedy uvěřitelné, zaujmou i její manžel a dcera. Ti to s ní občas nemají lehké, ale jsou rodina, a tak drží spolu navzdory problémům, kterým jsou nuceni čelit. Upoutá i kontrast mezi životem v New Yorku a životem na malém švédském ostrově. Celá kniha je napsána neuvěřitelně citlivě a s pochopením pro vše, čím Elin prichází, takže je i navzdory smutným tématům, které se v ní řeší, pohlazením pro duši – a to hlavně kvůli konci plnému naděje, který přímo vybízí k zamyšlení se nad vlastním životem a důležitými okamžiky v něm.  

otaznik je polovina srdce 

OTAZNÍK JE POLOVINA SRDCE
Autorka: Sofia Lundbergová
Originální název: Ett frågetecken är ett halvt hjärta
Překlad: Karolína Kloučková
Vydáno: Ikar, 2019
Edice: Edice Světový bestseller
Žánr: román pro ženy
Počet stran: 328

Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Modřany

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vydejte se po stopách Pravěkých vládců Evropy

dinosauri 200Vladimír Socha je popularizátorem paleontologie a přírodních věd. Bádá, přednáší a napsal už několik knih. Tou nejnovější je ta zaměřená na dinosaury našeho světadílu – nese název Pravěcí vládci Evropy a vyšla v nakladatelství Kazda.

...

Literatura

Polibek kobry chutná jako několik druhů jahodové zmrzliny

polibek kobry perexKniha Polibek kobry se věnuje ženskému archetypu a jeho proměnám. Vychází z jógy a tantry, které zapojuje do našeho evropského kontextu a sleduje proměny témat jako tělesnost, menstruace, mateřství, ženská sexualita, kreati...

Divadlo

Umělkyně světových parametrů mají kromě talentu vždy něco navíc

perex hvezdyMám rád umělce, ale nejvíc asi ty, kteří něco umějí, a přitom si na nic nehrají. Vypadá to jako protimluv, ale možná mi rozumíte. A pak mám rád umělkyně, které – ačkoliv jsou talentované, inteligentní a krásné – ma...

Film

Parchanti spí možná dobře, ale diváci mohou mít zlé sny

200film1Režisérka Claire Denisová se svěřila, že impuls k natočení filmu Parchanti spí dobře jí poskytlo Kurosawovo klasické drama Zlý chlap spí dobře. Zvolila název Les salauds (neboli Parchanti), odkazujíc tak k japonskému mistru, jehož dílo bylo ve Franc...