Svatý Václave, nedej zahynout nám ani budoucím!

Svatý Václave, nedej zahynout nám ani budoucím!

Tisk

svatyvaclav perexVýznamný státní svátek „Den české státnosti“ 28.září je tradičně spjat se sv. Václavem jakožto ochráncem české země.  Na jeho počest se každoročně konají zajímavé poutě a kulturní akce. Pojďme se podívat na život a památku tohoto ušlechtilého vladaře o něco blíže…


Život a smrt sv. Václava:

Patron české země, sv. Václav z rodu Přemyslovců, byl již od mládí vychováván a vzděláván v křesťanském duchu svou babičkou sv. Ludmilou. Na trůn nastoupil po smrti svého otce - v době jeho nezletilosti za něj vládla matka Drahomíra. Podporoval rozvoj křesťanství, založil rotundu sv. Víta na Pražském hradě a sehrál velice důležitou úlohu v rámci emancipace českého státu a upevňování moci Přemyslovců v rámci křesťanské Evropy.

Stejně jako jeho babička, i on byl zavražděn (pravděpodobně bratrem Boleslavem I. nebo členy jeho družiny) ve dveřích kostela ve Staré Boleslavi, kam byl pozván pod záminkou svěcení kostela. Jeho ostatky, jakož i dalších panovníků, byly uloženy v chrámu sv. Víta. Od 10.století začal být uctíván coby světec, jež zemřel mučednickou smrtí  a od 11.století byl chápán jako nebeský vládce a ochránce českého státu. Od 14.století je mu zasvěcen oltář v bazilice sv. Petra ve Vatikánu. Píseň „Svatý Václave“ byla českou hymnou v éře středověku.

Památka:

Patrně nejznámější a největší sochu sv. Václava najdeme na pražském Václavském náměstí. Sochař Josef Václav Myslbek, který pojal sochu sv. Václava coby obraz bojovníka, na ní pracoval přes třicet let až do konce svého života. Spoluautory byli Alois Dryák a Celda Klouček. Modelem pro koně se mu stal sedmiletý hřebec Arda patřící armádě. Socha byla odhalena roku 1912 a v roce  1995 byl pomník prohlášen národní kulturní památkou. Okolo sochy sv. Václava stojí další významní světci země české – sv. Anežka, sv. Prokop, sv. Ludmila a sv. Vojtěch. Původní jezdecká socha sv. Václava od sochaře J.J.Bendla, respektive její kopie, se nyní nachází ve Štulcových sadech na Vyšehradě.

Socha sv. Václava zažila mnoho situací, které otřásly českými dějinami. Od vyhlášení samostatné Československé republiky (1918), po nacistickou okupaci, invazi vojsk Varšavské smlouvy (1968), upálení Jana Palacha (1969) nebo Sametové revoluce (1989). V současné době je především místem, kde se pořádají různé druhy protestů a pochodů. Místo setkávání u sochy sv. Václava zůstává až dodnes kultovním místem. 

svatyvaclav socha

Poselství a význam jeho symbolu v naší zemi:

Svatý Václav je předně patronem Čech a Moravy, míru a sládků. Je prvním svatořečeným českého původu a jediným českým světcem jehož svátek je součástí celosvětového kalendáře římskokatolické církve. Svým příkladem vedl lidi od pohanství k životu správného křesťana. Mezi stavbami kostela panny Marie a kostela sv. Jiří začal budovat základy rotundy sv. Víta.  Sv. Václav je vzorem křesťanského panovníka a svatosti.

Poutě:

Poutní cesta z Prahy do Staré Boleslavi – tzv. Svatováclavská pouť – je připomínkou památky sv. Václava a jeho posledních chvil. Karel IV., byl ctitelem svatováclavského kultu a autorem legendy o sv. Václavu a symbolicky předal sv. Václavovi do vlastnictví i korunu a správu české země. Zajistil se tak o rozmach tohoto kultu ve větším měřítku.

 

V roce 2003 se kult Národní svatováclavské pouti opět obnovil. Nejčastějším výchozím místem je katedrála sv. Víta v Praze. Mariánská poutní cesta neboli Svatá cesta navazuje na tradici svatováclavských poutí. Z Prahy do Staré Boleslavi vedla cesta za ochranným obrazem Českých zemí (kovový reliéf Madony z 15.století) – Palladiem – jež je v současné době uchován na hlavním oltáři kostela Nanebevzetí Panny Marie.

www.kudyznudy.cz/Aktuality/Ve-Stare-Boleslavi-se-opet-uskutecni-Narodni-svato.aspx

www.staraboleslav.com/nsp-program.php

www.cirkev.cz/cs/aktuality/190923narodni-svatovaclavska-pout-2019

V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze se při této příležitosti konají v průběhu dne bohoslužby na počest tohoto významného panovníka:

www.katedralasvatehovita.cz/cs

Svatý Václav nám připomíná na jaké duchovní hodnoty bychom neměli zapomínat a vždy si připomínat, že naše kultura, tradice a dědictví vychází z křesťanských zásad. Jeho majestátní socha na Václavském náměstí je doslova připomínkou toho, že jsou věci, kterých bychom si měli vážit a tyto hodnoty bránit pro další generace  i nadále.

www.dominikduka.cz/ze-zivota-dominika-duky/modlitba-za-narod/

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jonathan Srpen: „Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí.“

jonathan srpen200Jonathan Srpen vydal loni knihu Dvě tváře policisty a my jsme ho u té příležitosti vyzpovídali a zjistili jsme, jak se mu kniha psala, co bylo jeho cílem a jak se mu nyní daří. Jonathan Srpen je mladý kluk, který vede dvojí život. Je in...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ella Woodward: Lahodně s Ellou

ella 200Kuchařka, která působí tak svěžím dojmem, jak jen to je možné. A to nejen svými recepty, ale i mimořádně bílou, pastelovou, čistou a vzdušnou vizáží. Nakladatelství Dobrovský by si zasloužilo za tuto kuchařku nějakou zvláštní cenu pro Nejčistší dojem z...


Literatura

Relaxace – brána k uvolnění těla i ducha

relaxace perex 200 1Na pultech knihkupectví se objevila další z řady knih zaměřujících se na relaxační techniky. Téma je to velmi vyhledávané, relaxaci člověk potřebuje v dnešním hektickém světě stále častěji jako ...

Divadlo

Divadlo ve Zlíně uvede premiéru Muže pod postelí

muz pod posteli200Docela jiného Dostojevského, než jak jej mnozí znají: Dostojevského komediálního, zábavného a zároveň zajímavého, který přinese vhled do žárlivostí zatemněné duše jednoho muže. To je téma novinky, kterou Městské divadlo Zlín uvede v pre...

Film

FILM POD NADVLÁDOU IDEOLOGIE A POLITIKY

FILM film-a-politika perexDávný bonmot praví, že film šíří politiku, i když dává okatě najevo, že s politikou nemá nic společného. Stačí si vybavit české protektorátní komedie, které dodnes rozdávají zábavu plnými hrstmi. Zejména ty zasazen...