Lehne království popelem?

Lehne království popelem?

Tisk

Království popela, perexKdo ví. Já osobně jsem napnutá jak kšandy, jak to se světem Aelin a jejích přátel dopadne. Víly, čarodějnice, lidé s magií i bez ní jsou v ohrožení. Armáda valgů je za humny a královna v poutech. Nikdo není v bezpečí. Bitva o holý život, ale i budoucnost světa, právě začíná. Království popela je dlouho očekávaným finále série Skleněný trůn.

Království popela pro mne byla jednou z nejočekávanějších knížek roku. Věděla jsem, že si ji na milion procent potřebuji přečíst, a proto jsem tentokrát ani nečetla oficiální anotaci nakladatelství CooBoo.

„Aelin riskovala vše, aby zachránila svůj lid a lidi, které miluje. Zaplatila za to strašnou cenu a teď je uvězněna v kovové rakvi a mučena. Pouze vědomí, že na ní závisí osud všech, jí brání v tom, aby podlehla. Aedion a Lysandra zůstávají poslední, kteří brání Terrasen před naprostým zničením. Chaol, Manon a Dorian jsou roztroušeni po celém kontinentu a musí sami volit cestu k naději na spásu. Až se všechny cesty spojí, čeká je velká bitva.“

Letem magickým světem

Och, tak tohle byla jízda. Téměř tisíc stránek? Žádný problém. Písmenka před očima utíkají rychlostí blesku a já už chci být na konci. Chci vědět, jak to skončí. Na druhou stranu se ale zoufale nechci se svými hrdiny loučit. Nejradši bych osedlala Abraxose a přidala se k nim.

Dějová linie Království popela byla přerušena před dvěma lety v Říši bouří. Trochu jsem se bála, že budu místy tápat, že jsem něco podstatného zapomněla. Mé obavy byly zbytečné. Autorka se neopakuje, přesto dokáže čtenáři připomenout, jak to tenkrát vlastně bylo. Popsat děj Království popela je pro mne nadlidský úkol. Jak vám říct, co všechno se událo, aniž bych spoilovala?

Závěrečný díl je jedna velká bitva. Ta, ke které se celou dobou schylovalo. Vnitřní boje ale prožívají i naši hrdinové. Jejich charaktery dozrávají. Jak mi trochu vadilo párování hlavních postav, tak v Království popela dostalo najednou smysl. Aelin a Jeřáb, Aedion a Lysandra, Chaol a Yrene, Nesryn a Sartaq, Dorian, Manon a Abraxos, Třináctka, Elide a Lorcan, ale i Erawan a Maeve. Každý dostává svůj vlastní prostor. A zároveň všichni tvoří soukolí dobra a zla, se kterým je nutné se vypořádat.

V Království popela najednou dává i smysl časový rozestup mezi jednotlivými díly. Sarah se tady opravdu předvedla. Nic neodflákla. Celé tohle finále zakončila ještě důmyslnějším a možná očekávaným, přesto překvapivým vyvrcholením. Emoce se mnou lomcují všemi směry. Od napětí, přes smích, ale po slzy dojetí a bolesti. Po dočtení poslední věty nemám jiných, než pochvalných slov. Tohle bylo vážně famózní, excelentní, brilantní, romantické i pořádně ostré.

Téměř dokonalá Young Adult fantasy série

Když jsem před pár lety otevřela první stránky Skleněného trůnu, vůbec jsem nevěděla, co od Young Adult fantasy knížky čekat. Ale měla jsem štěstí. Narazila jsem na Sarah J. Maas a její bravurní styl psaní. O pár stránek později jsem byla vtažena do světa, jehož hranice tvoří temná a zlá síla. Celaena, Dorian a Chaol si mne omotali kolem prstu a už nepustili. A vůbec nevadí, že svým věkem hodně, hodně překračuji hranici cílového čtenáře.

Skleněný trůn je šestidílná série, kterou právě Království popela zakončuje. Pokud o čtení této fantasy ságy uvažujete, rozhodně ji doplňte i dvěma díly, které vyšly navíc. Povídkovým Krvavým ostřím, jenž nás seznamuje s minulostí hlavní hrdinky a dává nám šanci ji poznat ještě o trochu lépe. A Věží úsvitu. Knihou, která předcházela Království popela, zavedla nás mimo světadíl Terrasenu a byla věnována Chaolovi. Ač „vycpávkový“ díl, pro ucelený čtenářský zážitek z celé série, je velmi podstatný.

Sarah J. Maas, spisovatelka s velkým S

New Yorská rodačka Sarah J. Maas je paní spisovatelka s velkým S. Rozhodně pro svůj okruh čtenářů. Mladá Američanka cílí svoji tvorbu na mladší čtenáře a ve svých knižních sériích (Skleněný trůn, Dvůr trnů a růží, Ikony DC) jim servíruje nové světy plné dynamické akce. Sarah umí skvěle rozehrát svoji fantazii, a ještě lépe ji umí popsat. Čtenář nemá problém pochopit svět mimo naši realitu a stejně tak se umí dokonale sžít s hlavními hrdiny. Autorka nenechává čtenáře oddychnout, drží ho v napětí, cloumá jeho emocemi, podněcuje zvědavost. Její knížky z ruky jen tak neodložíte. Ne dříve, než přečtete poslední písmenko.

Jestli máte rádi příběhy, které nemůžete prožít nikde jinde než na stránkách knihy, rozhodně se románů Sarah J. Maas nebojte. Tahle dobrodružství si rozhodně užijete. V každém věku.

Nemám moc ve zvyku číst knížky znovu. To už musí v mém srdci zanechat citelnou stopu. A série Skleněný trůn ji zanechala. Dám ruku do ohně na to, že si ji celou přečtu minimálně ještě jednou. A tentokrát už bez přestávek. Hezky najednou. Ať je ten zážitek ještě silnější.

Království popela

Název: Království popela (Kingdom of Ashes)
Autor: Sarah J. Maas
Žánr: Young Adult, fantasy román
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2019
Počet stran: 976
Hodnocení: 100 %                        
Zdroj foto: CooBoo
Odkaz na web: CooBoo


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Tobrman: Mám rád rozmanitost

Vaclav Tobrman 200Multiinstrumentalista a zpěvák Václav Tobrman patří mezi nejlepší pianisty České Republiky. V roce 2013 získal třetí místo v soutěži „Pianista roku“ a letos obsadil místo druhé. Přestože působí v několika profesionálních hudebních...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když země vydává svědectví dávných zločinů a dvířka minulosti nejdou pořádně otevřít

May perexSouostroví Vnějších Hebrid je kousek země, k němuž sedí nejlépe přívlastek drsná. A jakoby drsné podnebí formovalo charaktery obyvatel ostrovů, jakoby severní vichry přivály pohnuté osudy lidí. Přes to všechno ale souos...


Literatura

Rebelky z Oxfordu podruhé: Jak zkrotit svůdníka

jak zkrotit svudnika200V květnu vyšel u nakladatelství Cosmopolis druhý díl romanticko-historické série Rebelky z Oxfordu od autorky Evie Dunmore. Jak zkrotit svůdníka přináší příjemnou bitvu mezi rozumem a citem na pozadí viktoriánské doby a bo...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

DONT STOP

altKontroverzní snímek DONT STOP, mající sotva čtrnáct dní po premiéře, rozdělil filmové kritiky i veřejnost na dva tábory. Jedni ho považují za kouzlem dobovosti ověnčené retro, druzí za hořkou plytkost. Neznámá jména, oblak poloamatérského díla...