Přichází čas pro spravedlnost. Pro Zúčtování

Přichází čas pro spravedlnost. Pro Zúčtování

Tisk

Zúčtování, perexTemné období amerického jihu dvacátého století. Čas krátce po druhé světové válce. Zdánlivý poklid maloměsta naruší zločin. Ruce vraha jsou rukama válečného hrdiny, váženého a důvěryhodného občana. Pachatel zachovává stoický klid. O to větší bouře semele soudní síň, v níž přijde čas pro spravedlnost i zúčtování.

Romány amerického spisovatele Johna Grishama znám pouze ve zfilmované podobě. Jeho Firma nebo Případ Pelikán jsou filmy, které za zhlédnutí rozhodně stojí. A jako správný knihomol jsem si řekla, že je nejvyšší čas seznámit se s Grishamovým dílem také v knižní podobě. Autor ve svých příbězích nabízí napětí a zkušenosti své advokátní praxe.

Romány ze soudních síních mne nikdy moc nelákaly. V mých předsudcích je vnímám jako složitou literaturu, kterou se budu prokousávat se zmatkem nebo ještě hůř nudou. Ovšem pan autor a nakladatelství Kalibr mne oficiální anotací přesvědčili, ať zahodím obavy za hlavu a zase jednou vstoupím na neznámou půdu. Obsah Zúčtování zní slibně. Nabízí kombinaci témat, které mne zajímají:

„Říjen 1946, městečko Clanton, stát Mississippi. Pete Banning, místní vážený občan, válečný hrdina, farmář, otec, soused a bohabojný člen metodistické církve, jednoho chladného podzimního rána vstal, vjel do města a spáchal šokující zločin. Jediné, co k tomu řekl – šerifovi, svému obhájci, porotě i svým nejbližším – bylo: „Nemám k tomu co říct.“ Beze strachu ze smrti a s přesvědčením, že si svůj motiv vezme s sebou do hrobu. V románu, jaký ještě nikdy nenapsal, nás John Grisham vezme na neuvěřitelné putování – po americkém Jihu spoutaném rasovou segregací, po filipínských džunglích za druhé světové války, z ústavu pro choromyslné plného tajemství až do clantonské soudní síně, kde se Peteův právník zoufale snaží svého klienta zachránit. Výsledkem je autorův další právnický bestseller – jak jinak…“

Už po pár prvních stránkách musím říct, že styl Grishamova psaní mi sedí. Autor píše srozumitelně, čtivě a nenápadně mne vtahuje do děje, abych chtěla číst dál a dál. Hned v úvodu mi naservíruje hlavní zápletku Peteova příběhu. Tenhle muž s cejchem hrdiny a váženého místního občana z ničeho nic zavraždí dalšího, pro městečko důležitého, člověka. Nikdo, tedy ani čtenář netuší co se Peteovi honí hlavou a proč to vlastně udělal. Vážně nevím, co si o Peteovi myslet, jestli mu fandit nebo jím opovrhovat. A proto musím louskat stránku po stránce dál, abych tomu přišla na kloub.

V první třetině knihy se seznamuji s celou rodinou Banningů. Kniha mi v tuto chvílí připomíná rodinnou ságu s kvalitně vylíčenými postavami i jejich příběhy. I když jsou zajímavé, Pete nad nimi tak nějak vyčnívá a nabízí se mi, abych mu přece jen začala fandit. Abych ho chtěla pochopit. To se stane až ve druhé třetině knihy.

S hlavním hrdinou se vracím o pár let zpátky do druhé světové války. Vede mne s sebou do Pacifiku. Na Filipíny. Přímo do centra války. Prožívám s ním bitvy i Bataanský pochod smrti. Tento úsek knihy je zajímavý. Pomáhá mi pochopit to, jak a proč se Pete chová, jak se chová. Poměrně rozsáhlé popisy vojenských strategií a technických detailů války mne ovšem místy dost nudí. Mám tendence přeskakovat nezáživné stránky. Ano, dozvídám se zas něco nového, jen je toho trochu moc. Klidně bych tuto pasáž o polovinu zkrátila a celá kniha by možná dostala větší šmrnc.

Finále ze soudní síně je zajímavé. Pořád čekám na závěr, na nějaký wow efekt nebo prozření, ale nic takového nepřichází. I když je tu jistá dávka napětí, nejsem ohromena ani překvapena. Spíš se všechno tak nějak skloubí a pomalu zapadne do sebe. S celým románem se tedy loučím bez adrenalinu, hezky v klidu a pohodě.

Když se nad Zúčtováním zamyslím, tak za přečtení rozhodně stálo. Kniha mi nabídla příběh, který vystoupil z mých běžných standardů. Že bych se teď honem poohlížela po dalších titulech se soudními tahanicemi, to asi ne. Ale ani mne od tohoto žánru neodradila. Neprobudila ve mně touhu ihned sáhnout po dalších autorových kouscích. Zároveň ale vím, že pokud se mi nějaká jeho kniha dostane do ruky, s chutí si ji přečtu. Vůči Johnu Grishamovi a románům ze soudních síní vyhlašuji neutralitu. Což je o trochu víc, než jsem měla před přečtením této jeho novinky.

Zúčtování

Název: Zúčtování (The Reckoning)
Autor: John Grisham
Žánr: historický román, světová beletrie
Nakladatelství: Kalibr, Euromedia
Rok vydání: 2019
Počet stran: 440
Hodnocení: 85 %                           
Zdroj foto: Kalibr
Odkaz na web: Kalibr, Euromedia


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mariana Zacharová: Baví mě práce s publikem, které vám nic neodpustí, a vždycky musíte najít klíč, jak si ho získat

archiv Mariana Zacharová s rodinoumPI když pochází z umělecké rodiny, o herectví neuvažovala. V dětství ji bavil sport a po absolvování VŠE si vyzkoušela různá zaměstnání, nakonec je z ní lektorka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ideální kuchařka na podzim: Dokonalá dýně

dokonala dyne200Kdy jindy v kuchyni nastávají dýňové hody, než právě na podzim? Nakladatelství Esence se toho chytlo a v září vypustilo do světa knížku Dokonalá dýně od německé autorky Anny Walzové. Pokud holdujete oranžovému pokladu, jež nazýváme dýně,...


Literatura

Zjistěte, jak přežít ve městě i v přírodě

kurz preziti 200Kurz přežití je název knihy od Amara Ibrahima, který se dlouhodobě věnuje přežití – pořádá kurzy i o něm přednáší. Tento titul by si měl přečíst každý.

 

...

Divadlo

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvi...

Film

The Amazing Spider-Man: znovu a jinak z pohledu ženy

altSamotná postava Spider – Mana letos slaví padesát let od doby, kdy se představila světu v Marvelovském komiksu Stana Lee a Stevea Ditko. Tenkrát pravděpodobně ještě nikdo netušil, že se pavoučí muž stane takov...