Motýlí chlapec – co skrývají motýli za svými křídly?

Motýlí chlapec – co skrývají motýli za svými křídly?

Tisk

motyli chlapecCelý příběh začíná poněkud zvláštně. Mladý pár zanechá v lese své první dítě v kolonii motýlů. Proč zrovna v kolonii motýlů, není jasné, ovšem jde poznat, že mladý pár tohle dělá za nějakým účelem, až bych řekla s nějakým posláním. Dítě v motýlí kolonii přežije a později je nalezeno a dáno do adopce mladému páru.



Chlapec dostane jméno Jonas a vyroste z něj normální mladý muž. Pracuje se svým nejlepším kamarádem ze studií na Daňovém úřadu ve Stockholmu a na první pohled monotónní práci si velmi oblíbí. Má zvláštní nadání, i u složitého případu dokáže vcelku rychle najít hlavní problém, a tak případ, na kterém by jiný pracovník pracoval několik týdnů, má rozlousknutý za několik dní. I když téhle intuici nevěnuje ve svém životě moc velkou pozornost, stále jej doprovází. Jeho život změní dvě události – nabídka nové práce v tajemné firmě a dědictví domu po jeho pravých rodičích. Právě dědictví domu ho dovede k otázkám, kterým se doteď víceméně vyhýbal. Kdo byli jeho praví rodiče? Proč a za jakým účelem ho ponechali v lese? A jaké zvláštní nadání to má?

Kniha je až do konce velmi tajemná. Rozvíjí se tu více dějových linek a skoro až do konce nevíme, která se kterou souvisí. S linkou hlavního hrdiny a jeho hledáním po rodinných kořenech se prolíná linka další, sledující události před 27 lety. A každá nová informace přináší řadu nových otázek. Musím uznat, že zápletka je děsivá a až skoro do konce netušíte, o co vlastně jde.

O autorovi:

Peter Stjernström je švédský autor narozený v roce 1960 ve Stockholmu. Kromě spisovatele byl také textařem, ekonomem a podnikatelem. Ovšem už téměř před dvěma desítkami let se vzdal kariéry ve finančním průmyslu a začal se věnovat psaní na plný úvazek. Nyní je kromě psaní ještě partnerem v literární a filmové agentuře Grand Agency. Svou literární kariéru začal už v roce 2003. Kniha Stále, chlape je román plný absurdního humoru, stejně jako jeho druhá kniha z roku 2005 Velká novinářka. Své satirické období završuje knihou, díky níž dosáhl největšího úspěchu, a to románem Nejlepší kniha na světě. Po několikaleté odmlce vydává v roce 2015 další knihu Motýlí chlapec, po ní následuje volné pokračování Dívka klece (2016) a jeho nejnovější thriller Stanice K vydaný letos. Čeští čtenáři se s tímto autorem seznamují právě prostřednictvím jeho románu Motýlí chlapec, který je jeho prvním přeloženým do češtiny. Všechny tři knihy spojuje jedno téma - téma přírody a jejího tajemství.


Ukázka z knihy: Pozdní odpoledne. Jonas seděl v práci a přemýšlel nad dalším krokem. Dumal nad tím, co mu Vesna tam na lavičce v parku řekla. Měl by svou intuici přivítat, dokonce ji osvobodit - to mu řekla.

Jeho intuice byla vždy jeho blízkou průvodkyní, to věděl. Ale dosud byla jen jako stín. Jako bytost, která mu byla na blízku, téměř v jednotě s jeho myšlenkami. Když se objevila a vklouzla mu do mysli, vnímal ji jako jakousi jistotu ohledně toho, co se má velmi brzo stát. Ne za několik hodin nebo dní, ale teď. Právě teď, v příštích vteřinách. Jeho rozhodnutí byla náhle jednoduchá, samozřejmá. Jonas zároveň věřil v analýzu. Čím více faktů měl, tím lépe se mohl rozhodnout. Ve skutečnosti nerad volil bleskově, jen na základě pocitu, přišlo mu bezpečnější si všechno nejdřív trochu promyslet.

Název: Motýlí chlapec
Autor: Peter Stjernström
Překlad: Lucie Podhorná
Žánr: thriller
Vydáno: 2019
Stran: 366
Vydalo nakladatelství: NAKLADATELSTVÍ XYZ ve společnosti Albatros Media a.s.
Hodnocení: 80 %

motyli chlapec

Foto: Lenka Kališová

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/48840240/motyli-chlapec/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladislava Mlada Jirásková: Je třeba mít v sobě odvahu

VMJ perexMalířka, apatykářka, žena, která měla v životě štěstí najít sebe samu a vášeň k životu, směr a svou přirozenost. A která dostala šanci napsat voňavý Receptář z barokní apatyky. Jaké je životní štěstí? Nejen na to se jí ze...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kouzelná zvířátka na dobrou noc

kouz 200Pro rodiče je vždycky dobrým pomocníkem kniha, která pomůže ve výchově dětí. V té emoční, citové, v rozvíjení emoční inteligence dětí. Navíc když je to pohádková kniha, u které se budou bavit, těšit i relaxovat i rodiče. Je to něco na způsob klasických ...


Literatura

Přežije poslední skupinka lidí upírský Hon?

Nakladatelství Fragment přináší mladým čtenářům dystopii Hon, jejímž autorem je mladý americký spisovatel Andrew Fukuda. Jedná se o nový příběh z řady young adults, který se tentokrát odehrává ve světě, v němž vládnou upíři, kteří sami sebe nazývají lidmi, a  hrstka přeživších glupanů (lidí) pro ně představuje luxus...

Divadlo

Jaká pravidla má hra o moc? Žebrácká opera Divadla DISK

Zebracka opera perexBlíží se prezidentské volby a bohatý a vlivný Jareš (Matěj Polák) doufá, že by je mohl vyhrát. Přízeň lidu je ale nejistá, a tak musí Jareš udělat všechno pro to, aby si své vítězství pojistil. Neobejde se to však bez nekalý...

Film

Zlín Film festival, sekce Dny dánské kinematografie: Otevřená srdce

otevrena srdce200Zlínský filmový festival je primárně orientován na filmy pro dětského a dospívajícího diváka, zkrátka však nepřicházejí ani diváci, kteří již dětským a teenagerovským střevíčkům odrostli. Krom soutěžních sekcí hraných...