Yrsa opět přišla s výbornou krimi

Yrsa opět přišla s výbornou krimi

Tisk

katarze 200V nakladatelství Grada pod značkou Metafora vyšel další díl série Freyja a Huldar, tentokrát s názvem Katarze.

 

 

 

Příběh se rozjíždí tehdy, když se policie stejně jako ostatní dozví o brutálním útoku prostřednictvím zprávy na Snapchatu. Tam vyděšená oběť prosí o odpuštění. Když policie najde její tělo, je označeno číslem 2. K vyšetřování se připojí detektiv Huldar a na pomoc si pozve psycholožku Freyu, protože se jedná o dospívající. Výslechy odhalují, že oběť nebyla žádné neviňátko, ale stále není jasné, kdo by ji mohl takovým způsobem zavraždit. Posléze zmizí další teenager a objevují se další nahrávky. Náhle je jasné, že vrah se nespokojí s těmito oběťmi a že hledání pravdy nebude jednoduché…

Katarze tentokrát nabízí velmi aktuální téma v podobě sociálních sítí a jejich možného dopadu na všechny kolem. Ukazuje také, čeho všeho jsou děti schopné a kam to vše může zajít. A že z toho opravdu mrazí.

Yrsa Sigurdardóttir nemusí dokazovat, že umí psát – toho jsou si podle mě vědomi všichni, kteří od ní už něco četli. Mně zaujala titulem DNA a její další knihy mimo tuto sérii mám v pořadí. Dokáže totiž naservírovat velmi zajímavý příběh, který je napínavý a také opravdu uvěřitelný. Do textu nepřidává zbytečnosti, nic navíc, žádné výplně nebo nudné popisy.
Skvěle pracuje i s atmosférou, která je mrazivá jak příběhem a prostředím, tak i něčím navíc.

Chlad lze cítit i ve vztazích – lidé jsou vůči sobě odtažití, a když už to někde vypadá nadějně, tak se to vždy zlomí a vyšumí do ztracena.

Když v roce 2017 vyšel u nás titul DNA, měl na obálce, že jde o novou třídílnou sérii. Katarze tomu však nijak nenapovídá, Yrsa Sigurdardóttir zde kromě zápletky nic jiného neuzavírá. A pátrání na internetu opravdu prozradilo, že se s Huldarem a Freyou čtenáři setkají minimálně ještě dvakrát. Jupí!

Pokud máte rádi severskou krimi, rozhodně si Yrsu nenechejte ujít!

Yrsa Sigurðardóttir se narodila 24. srpna 1963 v Rejkjavíku a věnuje se stavebnímu inženýrství. K tomu také píše – knihy pro dospělé i děti. Svou první knihu pro děti vydala v roce 1998 a pro dospělé v roce 2005 (u nás vyšla pod názvem Poslední rituál). Jednalo se o sérii s reykjavickou advokátkou Tórou Gudmundsdóttir obsahující knihy: Mrazivé světlo, Led v žilách, Žhavý hrob, Plavba smrti a Ohnivý anděl. Mimo tuto sérii je pak tato s Freyou a Huldarem a titul Pamatuji si vás všechny. Yrsa Sigurðardóttir dostala za své knihy mnoho ocenění, žije na předměstí Reykjavíku, je vdaná a má dvě děti.

katarze

Katarze
Autor: Yrsa Sigurdardóttir
Překlad: Hana Sichingerová
Žánr: thriller
Nakladatelství: Grada pod značkou Metafora
Rok vydání: 2019
Počet stran: 400
Hodnocení: 92 %

https://www.grada.cz/katarze-10925/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

2. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex2Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příručka pro bohy - vzpomeňte si, proč jste na Zemi

prirucka pro bohyTak nějak se tu necítíte jako doma? A pořád vám svět přijde divný? Pak jste možná přesně ten typ čtenáře, který se rád zabývá konspiračními teoriemi a knihy Jana van Helsinga již znáte. Knihu Příručka pro bohy bych zařadila jako počte...


Literatura

Čas zkázy – Věk magie

cas zkazy 200Čas zkázy je druhým dílem napínavé trilogie Věku magie. Předešlým dílem Bájná pečeť jsme se dostali k druhému, kde události magického světa gradují a získávají na intenzitě. Na 395 stranách dobr...

Divadlo

Pravda po francouzsku

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toh...

Film

Kdo bude první vrahem pokřivených vztahů? Hodný syn?

altZanedlouho vstoupí do českých kin dramatický snímek z chladného severu s pohledem na pokřivený vztah matky a syna. Kritiky i veřejností ceněné dílo nabízí sondu do křehké pavučiny citů, rodinných vazeb a emocí. Je skutečně prvotina režisérky Zaidy Berg...