Nahlédněte do kavárny Kontakty vašeho mobilu

Nahlédněte do kavárny Kontakty vašeho mobilu

Tisk

volane cislo existuje 200V nakladatelství Ikar vyšla skvělá kniha Milana Tesaře, jednoho ze tří scenáristů komiksu Zelený Raoul. Nese název Volané číslo existuje a je skvělou oddychovkou!

 

 

Motivem této povídkové knihy je: „Co se asi děje ve vašem mobilním telefonu, když někomu voláte? Když ze seznamu mažete nějaké číslo, nebo zrovna datlujete esemesku?“ Jedná se netradiční námět, který se při tom úplně nabízí a moc mě zaujalo, jak s ním autor pracoval.

Srdcem každého mobilu je kavárna Kontakty – její nákres najdete hned na vnitřních pevných deskách knihy. Telefonní čísla se do ní dostávají po uložení po skluzavce a popíjí tady drinky, tančí na písničky od kapely Zvonění, obdivují tajemnou krásku z hlasové schránky a čekají, kdy přijde jejich čas. Tehdy jdou na pódium, nasadí si kulich spojení a telefonují…

Jedná se o povídkovou knihu – každá povídka je o něčem jiném a figuruje v ní jiný telefon: od Tondovy Nokie 3310, přes Sonyho Blackberry Passport až po Zuzanin iPhone 6S. Některé příběhy měly vážnější téma, ale buď postava, nebo právě kontakt je dokázal odlehčit tak, že závěr zanechal úsměv na rtech. Moc se mi líbil příběh o lásce s názvem Maminka pomalu mizí, ten o pubertě i karmě nazvaný Tatínkova holčička nebo vlakové Poselství kávy. Dobré však byly všechny – o žádné povídce nemůžu říct, že by mě něčím nezaujala.

Ke knize jsem nepřistupovala s nějakými většími očekáváními – zaujal mě autor a chtěla jsem si přečíst po čase něco jiného a českého. A přitom se i trochu pobavit. Ne že bych se válela smíchy, ale zklamaná jsem určitě nebyla. Čtení mě moc bavilo a užila jsem si ho. A některé představy mi z hlavy jen tak nevymizí – třeba když uvidím něčí Huawei… :-)

„Když vejde do servisu, podepíše se i technikovi. Kromě toho je poprosí, zda by se mu nepodíval na telefon, že se mu občas stává, že se mu pod jedním a tím samým uloženým číslem ozývají různí lidé. Opraváři stačí jediný vteřinový pohled na přístroj, aby mohl zkušeně prohlásit:
„No jasně, to tenhle typ Huaweie dělá. My tomu tady v servisu říkáme, že čísla spolu šukaj…““ (str. 132)

Originální námět a vypointované a chytré povídky si mě zkrátka získaly a jejich přečtení vám rozhodně doporučuji!

Milan Tesař (*1964) se sametové revoluce dočkal v Zemědělských novinách. V prosinci roku 1989 pracoval tak dlouho v Lidových novinách (jeden den), než přijal nabídku podílet se na přípravách prvního čísla časopisu Reflex. Jeho stránky popisuje s jedinou pauzou dvacet let. V roce 1993 se na půl roku vzdálil do společnosti Febio, kde stál u vzniku pořadu Česká soda. V okamžiku, kdy se od humorného programu ve finále distancoval i jeho hlavní sponzor (Blesk), vrátil se Milan Tesař do Reflexu, a to už na pozici šéfa kulturního oddělení, v jehož převleku pracuje dodnes. V roce 1995 se stal jedním ze tří scenáristů komiksu Zelený Raoul. V roce 2011 vydal knihu Název: Deník rodícího se otce.

volane cislo existuje

Volané číslo existuje
Autor: Milan Tesař
Žánr: beletrie, humor
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2019
Počet stran: 270
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/371855-volane-cislo-existuje.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Beata Hlavenková: „Člověk píše, zkouší, skládá, a pak stejně nakonec musí přijít ono políbení múzy, aby to zafungovalo“

BeataHlavenkova 200Beata Hlavenková je velice výraznou osobností nejen české, ale i světové hudební scény. Působí jako skladatelka, zpěvačka, pianistka a producentka. Její tvorba je vždy odvážná, oscilující mezi žánry a vycházející z hluboké znalosti...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Hotylek

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit! 

...

Literatura

Denní obrazy Václava Marhoula

Denik tvrdohlaveho rezisera perexProces, při kterém vzniká film, je postaven na dvou hlavních pilířích. Těmi jsou producent a režisér. Když se však tento opěrný a podpůrný systém sloučí v jeden blok, stává se architektonickým oř...

Divadlo

Give me Moor! Studio Marta uvede Schillerovy drzé Loupežníky

loupeznici 200Brněnské divadelní Studio Marta uvede na konci února první premiéru roku 2023, legendární drama Friedricha Schillera Loupežníci. Egem poháněný příběh o kolapsu rodiny, komunity a vlastní integrity přinesou na jeviště absolvující studenti Janáčk...

Film

Vlci na hranicích jdou do kin!

Vlci na hranicich - PLAKAT (2)Vlci jsou zpět! Před více než dvěma staletími byli vlci na Broumovsku vyhubeni, teď se do přírody pomalu vracejí, a mění tak životy mnoha lidí. Dokument Vlci na hranicích portrétuje jejich problematické...