Nechte GPS doma a orientujte se pomocí přírody

Nechte GPS doma a orientujte se pomocí přírody

Tisk

orientace v prirode 200Nakladatelství Grada vydalo knihu zakladatele školy orientace v přírodě Tristana Gooleyho Orientace v přírodě s podtitulem znovuobjevené umění, jak se nechat vést přírodou. Objevte ho i vy.



Tristan Gooley v předmluvě prozrazuje, že se pro knihu rozhodl také proto, že se vytrácí lidská schopnost orientace v přírodě. Mohou za to všudypřítomné technologie a jejich neustálé vylepšování. Sama jsem aktivní geocacherkou a na GPS tak nedám dopustit, ale příroda mě fascinuje a mám k ní respekt, proto jsem se do této knihy s radostí pustila.

Po předmluvě a úvodu následuje 8 kapitol zaměřených na Zemi, Slunce, Nebeskou klenbu, Měsíc, moře, živly, tvory a závěrečnou Kde jsem? V závěru se pak nachází epilog, informace o zdrojích a poznámkách, bibliografie, poděkování a rejstřík. Autor své poučky o orientaci v přírodě často uvozuje nějakými příběhy nebo popisy historických událostí, což je rozhodně zajímavé. Místy tím však odbíhá, až jsem měla pocit, že toho chce říct ještě více, až nad rámec této knihy.

Některé poznatky jsem znala, jiné (jako je orientace ve sněhu nebo na poušti) jsem prolétla jen letmo, ale celkově mi kniha přišla hodně zajímavá. Zaujaly mě především praktické a názorné nákresy, hlavně ty týkající se nalezení Polárky.

orientace v prirode nakres

Kniha Orientace v přírodě jistě potěší ty, kteří se o toto téma zajímají. Pro laiky bude hůře stravitelná, což platí i pro mě. Přečetla jsem si ji, ale nejsem si moc jistá, zda si dané věci zapamatuji. Možná kdyby byla kratší a obsahovala více praxe než teorie, člověk by s ní vyrazil do terénu a vše si tam vyzkoušel. Takto se mi bohužel zdá, že se stane jen další knihou v knihovně, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla.

Tristan Gooley je zakladatel školy orientace v přírodě. Vedl expedice na pěti kontinentech, zlézal hory v Evropě, Africe a Asii, plavil se přes oceány, pilotoval malé letadlo do Afriky a na Arktidu. Je jediným žijícím člověkem, který sám překonal Atlantik na lodi i v letadle. Tristan je členem Royal Institute of Navigation a Royal Geographical Society, píše pro Sunday Times, New York Times a BBC. Se svou ženou a dvěma syny žije v Západním Sussexu v Anglii. Vedle svých přírodních dobrodružství je autor několika úspěšných a oceňovaných knih. Vedle Orientace v přírodě, anglicky vyšlo jako The Natural Navigator (2010), vydal ještě The Walker's Guide to Outdoor Clues & Signs (2014), How to Read Water (2016) a Wild Signs and Star Paths (2018).

orientace v prirode

Orientace v přírodě: znovuobjevené umění, jak se nechat vést přírodou
Autor: Tristan Gooley
Překlad: Anna Štorkánová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2018
Počet stran: 278
Hodnocení: 75 %

https://www.grada.cz/orientace-v-prirode-10095/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Vurbs: Chytré knihy o tom, jak být dobrým tátou, jsem nikdy nedočetl do konce.

vurbs perexAutorovi knihy A život je tu! Petru Vurbsovi se radikálně změnil život po narození dcery. Brilantně zpracoval humorný pohled na události, které se svou dcerou denně prožívá. Najednou se musí vyrovnávat s ranním vstáváním v pět, ř...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zlé časy – netradiční česká scifi

zle casy200V únoru vydalo nakladatelství Laser novou scifi knihu Michala Březiny s názvem Zlé časy o netradičním cestovali časem. Záměrně neuvádím slovo „hrdina“, ale počkejte sami… Co myslíte, bude hůř?

 

...

Literatura

Myšlení o fotografii / I : Průvodce modernitou v antologii textů

mysleni o fotografiiPrincip fotografie krystalizoval během 30. let 19. století - protnuly se v něm dvě důležité položky, jednak znalost chemických látek citlivých na světlo, které dovolily fixaci snímaného obrazu, jednak princip...

Divadlo

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...

Film

Den zrady aneb Politika je svinstvo

den zrady filmGeorge Clooney si za několik desetiletí, během nichž v Hollywoodu působí, již neotřesitelně získal pravý status hvězdy té nejvyšší svítivosti. Kromě vytouženého Oscara začal před deseti lety naplňovat své režijní amb...