Dům a dokonalá vražda? V podání Simona Lelica ano!

Dům a dokonalá vražda? V podání Simona Lelica ano!

Tisk

dum 200Dům je místo, kam se po práci vracíme, kde trávíme život v kruhu rodiny a kde by nám mělo být dobře. V únoru vydalo nakladatelství Jota britský psychologický román Simona Lelica s názvem Dům, který nám ukáže, že ne každá nemovitost se může stát domovem.

 



Simon Lelic (* 1976) se narodil v Brightonu, studoval historii v Exeteru, kde získal doktorát ze žurnalistiky. Pracoval jako novinář a nyní podniká. Je autorem brilantních krimirománů, které byly nominovány na britské prestižní žánrové ceny CWA Gold Dagger a CWA Ian Flemin Steel Dagger. V originále mu vyšlo pět knih, v češtině máme zatím pouze Dům.

Jack a Sydney tvoří poměrně nesourodý pár, ale když se po letech šetření a hledání vhodného bydlení „napořád“ konečně nastěhují do trochu podivného domu přecpaného věcmi, nemohou být šťastnější. Jejich společný život a radost z výhodné koupě je ale brzy zmařena nečekaným nálezem mrtvé kočky na půdě - a u ní to teprve začíná. Společně prostřednictvím zápisků a vzpomínek rozkrývají tajemství, které se netýká jen domu, ale sahá do jejich minulosti.

Kniha je psaná systémem zápisků, kde se střídá mužský a ženský pohled obou protagonistů. Musím říct, že se autorovi skvěle povedlo ukázat nám dvě velmi odlišné povahy: impulzivního Syda s pohnutou minulostí a uzavřeného, vždy spolehlivého i když někdy lehce paranoidního Jacka. Dovídáme se, jak se seznámili a jak spolu začali chodit, jaký skvělý pocit měli, když se konečně sestěhovali, ale postupem času odkrýváme i nečekaná traumata z dětství.

Dům mi sedl jak formou, tak zamotaným, ale logickým příběhem. Někdy mě trošku iritovaly postavy a jejich chování a jednání, ale možná to byl záměr autora, vždyť nikdo není dokonalý. Příběhy, kde se střídá mužský a ženský úhel pohledu a společně tak podávají vypravování, bývají zapeklité, ale v tomto případě se to povedlo na výbornou. Místy se může zdát, jako bychom četli deníkové zápisky, které hrdinům doporučil psát psychoterapeut, ale aspoň tak lépe poznáváme jejich povahy a ambice. Mně tato forma sedla jako ulitá!

Knihu vřele doporučuji všem, kteří holdují napínavým příběhům s komplikovanou zápletkou. Příběh je logický, do detailu propracovaný a brnká na psychologickou notu jak protagonistů, tak čtenářů.

dum

Název: Dům
Autor: Simon Lelic
Žánr: román, thriller
Originální název: The House (2017)
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 296
Hodnocení: 90 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/dum-5


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Stepař Igor Bezdieniezhnykh: „Step je tanec, který nejen vidíte, ale také slyšíte.“

Igorek 200Čeští stepaři patří mezi nejlepší stepaře světa a jedním z nich je i mistr světa Igor Bezdieniezhnykh. Ten se do „ťukání nohama“ zamiloval hned, jak ho uviděl na vystoupení, a hned druhý den se na něj přihlásil. Věnoval mu mnoho úsilí a po třech měsících byl jedním z nejlepší...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Společenský román na motivy skutečných událostí

kryci jmeno studentka perexHusákovská normalizace nutila lidi k přetvářce a lhaní. Jen tak mohli vést jakžtakž normální život. Jen málokdo se proti ní dokázal otevřeně postavit.

 

...

Literatura

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2

osud200„Švejk nenapravuje svět. Tady se nedá už nic napravit. Má-li se svět zachránit, nezbývá, než si už nic nepředstírat a začít znova v troskách a z trosek…“ Když jsem začala číst průvodní slovo Miloše Doležala, které je na přebalu tohoto nosiče, měla jsem po...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

Volání ženského rodu

volanirodu perexSborník dvojznačně nazvaný Volání rodu se nevztahuje ke stejnojmennému českému filmu odehrávajícímu se v pravěku (ačkoli má na obálce záběr z něho), nýbrž přináší statě čtyř autorek, napsané za posledních deset let pod zá...