Historická romance vlivné spisovatelky: Králův generál

Historická romance vlivné spisovatelky: Králův generál

Tisk

kraluv general 200Nakladatelství Motto se tento rok rozhodlo oživit zájem o významnou britskou autorku Daphne du Maurier. V únoru vydali román Hospoda na Jamajce a vydařený soubor Ptáci a jiné povídky. V březnu vydali historický román s názvem Králův generál, který nepatří zrovna mezi červenou knihovnu, ale svým pojetím a stylem se řadí k románům vhodným zejména pro ženské čtenářky.


Daphne du Maurier (1907–1989), britská prozaička a dramatička, autorka dobrodružných románů využívajících gotické, hororové či vědeckofantastické motivy. Román Mrtvá a živá (Rebecca), která vyšla tiskem poprvé v roce 1938, z ní udělala jednu z nejpopulárnějších a nejprodávanějších spisovatelek na světě. Všech 15 románů, které napsala, se stalo bestsellery a některé z nich byly i úspěšně zfilmovány. Od roku 1977 nepublikovala a žila až do smrti v ústraní.

Anglická občanská válka představuje střet mezi parlamentaristy a royalisty v Británii 17. století. Přesně do takového bouřlivého období posadila autorka příběh o lásce a věrnosti. Do jaké škatulky tato kniha spadá? Rozhodně nejde jen o historickou romanci nebo dějepisné vyprávění. Je to příběh lásky na pozadí dějinných zvratů a nabízí nám mnoho témat k zamyšlení. Třeba pohled na pouta k zemi, v níž se člověk narodil a kde byl vychován a pocity, které jím cloumají, když o domov přijde.

Králův generál je příběh ženě, které se po úrazu zhroutil svět, ale to neznamená, že by přestala milovat bezohledného charismatického muže, jenž byl však v prvé řadě voják, králův generál. Kniha je retrospektivním příběhem z pohledu první osoby, protagonistky Honor Harrisové, která byla v době vydání románu rozhodně netradiční hrdinkou.

Na knize mě kromě autorčina jazyka zaujala také její oddanost Cornwallu, který najdeme na nejzápadnějším poloostrovu Anglie. Opravdu se musí jednat o svérázné, ale nádherné místo, jak nám du Maurier stále připomíná: Máme, myslím, šťastnější povahu zde v jihozápadním Cornwallu už jen kvůli vlahému vzduchu, ať už prší, nebo svítí slunce, a měkkým konturám země, budícím lenivý pocit spokojenosti. (str. 54) S datem vydání originálu 1946 se jedná o poválečnou prózu, jež věrně popisuje události konfliktu a varuje před hrůzami války: Každičký z nás se kvůli občanské válce vrátil o dvě století v čase a stali se z nás poloviční divoši z patnáctého století, kteří během války růží podřezávali jeden druhému krk, aniž by je hlodalo svědomí. (str. 223)

Abych jen nechválila, tak samozřejmě musím nějaké drobnosti i vytknout, neboť nikdo není dokonalý. Místy najdeme v příběhu nadměrný sentiment a patos a i když to k té době a okolnostem patří, občas je toho až moc. Příběh také disponuje až příliš mnoho postavami. Uvítala bych alespoň rodokmen postavený kolem protagonistky nebo několika hlavních postav. Lovit v paměti, kdo je jak s kým příbuzný, to moc příjemné nebylo. A možná by nebylo od věci ani nastínit, o čem anglická občanská válka vlastně byla.

Autorka má styl, který mi sedí a zabrousila do dějin, což mi vyhovuje. Nemusí to ale fungovat pro každého, neboť hlavní hrdinka nešetří sentimentem a často se lituje. Pohled na tento konflikt rozšiřuje historické obzory a bude se líbit čtenářům, které si libují v historických příbězích.

kraluv general

Název: Králův generál
Autor: Daphne du Maurier
Žánr: historická romance
Nakladatelství: Motto
Název originálu: The King's General (1946)
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 424
Hodnocení: 75 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/33907954/kraluv-general/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Therion: “Jako vždy bude velkým potěšením u vás hrát”

therion 200Tento vzkaz nám předává Christofer Johnsson ze švédské metalové skupiny Therion. Ta je headlinerem festivalu Made of Metal, který se koná 15. až 17. srpna v Hodoníně. Přivezou si novou zpěvačku...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha pro diváky Zahradních proměn

miluj svou zahradu200Miluj svou zahradu: Zahrady inspirované přírodou je název knihy bratří Richových, které i český divák může znát z televizních obrazovek. Jsou totiž jedni z architektů v pořadu Zahradní proměny vysílaného na Televizi Seznam.


Literatura

Doreen Virtue: Andělské vedení

andelskevedeni perexHm, tak co říci o této knize jednou větou? Bůh a náš mimosmyslový svět nás neustále vede a autorka se nás naučí nebát se božského vedení. Věru, zajímavá kniha, která se svým způsobem dá číst i jako beletrie.

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

rok na vsi200V režii Zdeňka Bartoše a v dramatizaci Miroslava Krobota uvádí už od letošního prosince Městské divadlo v Mladé Boleslavi hru bratří Mrštíků Rok na vsi. V inscenační úpravě režiséra a Kristýny Čepkové se představení prakticky celý soubor. Kr...

Film

POWAQQATSI: druhý díl Qatsi trilogie na hodinu a půl pevně přiková k obrazovce

Powaqqatsi plakat  200V roce 1988 spatřil světlo světa druhý díl Qatsi trilogie, který jeho autor Godfrey Reggio nazval Powaqqatsi. Překlad znamená „život na úkor někoho jiného“ a vyst...