Terapie pro rozčílené mámy

Terapie pro rozčílené mámy

Tisk

proc mama nadva perexKnihou Proč máma nadává s podtitulem „Deník rozčílené matky“ navazuje Gill Sims na svůj úspěšný román z roku 2017 Proč máma pije. Fanouškům autorky mohu tuto novinku rovnou doporučit - pokud se vám líbila jednička, dvojka určitě nezklame. Jen obálka je tentokrát modrá, děti trochu povyrostly a máma přijímá novou pracovní výzvu. Jestliže naopak o těchto dvou knihách slyšíte poprvé, ale rádi byste se do některé z nich pustili, neváhejte a klidně začněte třeba právě tímto „modrým“ dílem.

Dějová linka se začíná odvíjet od bodu, kdy se Ellen rozhodne znovu pracovat (tentokrát na plný úvazek), a jak asi tušíte, bude to mít peprné. Manžel odmítá přebrat svůj díl zodpovědnosti, domácnost se začíná pomalu bortit, do toho všeho na sebe nonstop útočí dvě malé příšerky (mimořádně žravý Peter a věčně vzdorující Jane)… A na Ellen zbývá udržet tenhle šílený rodinný chaos pohromadě.

To vše je v knize popisováno s nadsázkou. Humorně. A přesto… Přesto máte občas nutkání některou z postav těžce proplesknout. Nejčastěji tedy Simona (tak se jmenuje vypravěččin manžel). Je to sice v zásadě fajn chlap, ale… ten jeho nezúčastněný přístup! A ty iritující „argumenty“ při konfrontacích! Tady se opravdu dá říct jen jedno: „GRRRR!!“ Hladina adrenalinu vám navíc nevystřelí pouze při sledování manželských rozepří. Třeba Elleniny zážitky s organizováním SRPŠ (do čehož se nedopatřením nechala uvrtat) – ty taky stojí celkem za to. Autorčin recept na výstavbu literárního konfliktu v tomto případě zkrátka funguje: kniha je pichlavá, emočně vás pohltí a možná, že se dokonce v Ellen poznáte.

Další předností tohoto humoristického románu je pak čtenářsky přívětivá (tj. deníková) forma. Díky ní mají jednotlivé kapitoly lehce stravitelný rozsah, a čtení tudíž příjemně odsýpá. Kromě toho nemusíte pokaždé dlouze zkoumat, kde že jste to minule skončili/y (… když se z kuchyně zničehonic ozval zvuk rozbíjejícího se nádobí). Jinými slovy - pokud vám připadá, že je na vás tahle knížka „moc tlustá“, nenechte se tím odradit. Máte totiž v ruce svižnou oddechovou záležitost, která se jednoduše čte sama.

Připouštím, že v publikaci najdeme i slabší úseky. Na několika místech například vyprávění ztrácí svou přirozenost tím, že se autorka příliš křečovitě a za každou cenu uchyluje k (jindy vtipné) sebeironii. Dále pak Gill Sims párkrát přestřelila v otázce věrohodnosti. Tyto „nedokonalé“ pasáže se v knize nicméně neobjeví tolikrát, aby dokázaly narušit finální dojem.

Jako celek titul Proč máma nadává hodnotím jako poměrně zdařilý a všem rozčíleným mámám jej vřele doporučuji. K tomu gauč, sklenku vína… protože u textu, jako je tenhle, se nejen uvolníte a pobavíte, ale konečně si i pořádně zanadáváte.

 

proc mama nadava obalka

 

Proč máma nadává / Why Mummy Swears

Autorka: Gill Sims
Překlad: Jakub Chodil
Žánr: román / humor
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2019
Počet stran: 328
ISBN: 978-80-267-1453-8

Hodnocení: 82 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/48840205/proc-mama-nadava/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radka Fišarová: Obdivuji svobodné matky

fisarova perexPatří k našim nejvyhledávanějším muzikálovým herečkám, stala se první tuzemskou Evitou a už několik let se těší přezdívce česká Edith Piaf, neboť písně slavné šansoniérky interpretuje opravdu skvěle, jak se můžete přesvědčit na jejích koncer...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Narozen v modrý den: O číslech, synestézii a Aspergerově syndromu

Narozen v modrý denZkuste si představit, že čísla, písmena i dny v týdnu mají svou barvu. U mnohých synestetiků to není nic neobvyklého. A není to ani neobvyklé u Daniela Tammeta, který má As...


Literatura

Máme právo na předsudek?

altUž vyšla řada knížek, které se věnují vzájemným (imperiálním, mezirasovým, národnostním, náboženským atd.) nevraživostem, ať již je zrodilo odedávné potýkání provázené neblahými zkušenostmi, mnohdy toliko v podobě zobecněných jednotlivin, nebo opovržení dané ...

Divadlo

Peníze vás otráví i napnou

Penize Dan a jeho matka perexDěj se rozbíhá: Jojco a Mirec  - dva vulgární výrostci se ženou dodávkou vyloupit banku. Jsou nezkušení, ustrašení, nervózní a nejistí.

 

Film

Zvonilka: Tajemství křídel aneb když sesterská láska vítězí

zvonilka tajemstvi kridel disneyDo našich kin přichází po letní smršti animovaných filmů (Rebelka, Norman a duchové, Hotel Transylvánia) další animák, tentokrát se jedná o fantastický příběh o motýlích vílách Zvonilce a Modrovločce, s málo však nápad...