Mezi pionýrským šátkem a mopedem

Mezi pionýrským šátkem a mopedem

Tisk

Mezi pionyrem a mopedem perexAutorská dvojice zkušených historiků Martin Franc a Jiří Knapík se ke společné práci sešla už potřetí. Předchozí knihy jsme na stránkách Kultury 21 recenzovali: jak rozsáhlého, dvojsvazkového Průvodce kulturním děním v českých zemích 1948-1967 (ZDE), tak Volný čas v českých zemích 1957-1967 (ZDE) Nyní následuje další cenná kniha MEZI PIONÝRSKÝM ŠÁTKEM A MOPEDEM, věnovaná dětem a mládeži dospívajícím v prvních dvou poúnorových desetiletích (1948-1970).

 


Autoři tuto publikaci rozdělili do pěti oddílů. V prvním zkoumají nejmladší generaci z pohledu usnesení stranických (tedy komunistických) orgánů, ale také nahlížejí do nitra rodiny a přibližují tehdejší výchovné styly. V druhém oddílu se zabývají samotnými dětmi a mládeží: všímají si hmotné kultury s nimi spojené - vybavení dětských pokojíků, hraček, oblékání (včetně „slavnostních“ stejnokrojů), školního stravování. A také se probírají mediálním odrazem: dovíme se podrobnosti o dětských časopisech, literatuře, ale také se můžeme začít do několika kapitol, které popisují rozhlasové i televizní vysílání pro děti, rovněž se dotknou jejich zpodobnění ve filmu. Tyto kapitoly, někdy zbytečně popisné a výčtové, ovšem psali jiní autoři. Ale aspoň v nich shrnuli a utřídili dostupné poznatky.

Třetí oddíl spojuje politické tlaky, doléhající třeba přes dětské a mládežnické organizace, ale také přes prázdninové aktivity, skrze letní ozdravovny a tábory. A nechybí ani citové a sexuologické aspekty. Ve čtvrtém oddílu nalezneme údaje o kriminalitě (či možná ještě častěji o chuligánství a jiných patogenních jevech), o dětech označených za obtížně vzdělatelné i vychovatelné (nejen mentálně postižených, ale třeba také cikánských), o dětských domovech coby náhradní péči. Také o sebevraždách coby noční můře politických elit. Přečteme si zajímavé postřehy, jak bylo nahlíženo na vše, co se vymykalo z představ o vzorném socialistickém člověku. A jak se rozpadala tvrzení, že za všechny potíže jsou zodpovědní odpůrci režimu a potažmo dřívější společenské poměry. Poslední oddíl čerpá ze vzpomínek pamětníků, kteří své dětství a mládí prožívali během 50. a 60. let, dokonce jsou zařazeny jejich konkrétní texty.

Ne vše autoři do své knihy zahrnuli. Jen do pouhé několikaslovné poznámky třeba odsunuli takzvaný „květušínský experiment“, který měl prokázat, že i cikánské děti, jsou-li vychovávány ve vhodných podmínkách (tedy izolovány od původního rodinného zázemí), mohou vyrůst v platné a pracovité členy socialistické společnosti. Ostatně stejné pohnutky rozhodovaly o výchově vlastně každého – rozhodující byla vize činorodého budoucího uplatnění, k čemuž směřovalo veškeré školní i mimoškolní snažení. Jak je běžné v každém totalitním zřízení, prioritou byla masová účast v politicky vhodných organizacích (Jiskry, Pionýr, Československý svaz mládeže), jakkoli zejména na vesnici a nábožensky orientovaných vrstvách nebyl tento cíl naplňován.

Na hodnocené publikaci oceňuji nejvíce, že nepodléhá nějaké „dojmologii“, důsledně vychází z dochovaných materiálů ať již písemných nebo obrazových. Autoři se snaží svá zjištění o kolektivizaci dětí a mládeže popisovat střídmě a bez emocí, celkové názornosti pomáhají i početné reprodukce nejrůznějších dokumentů, ať již jsou titulní listy časopisů, vysvědčení a zejména fotografie, které zaznamenávají nejrůznější podoby dětského věku. Ale ne vždy je dešifrujeme správně: třeba na obálce knihy spatříme dítě s dlaněmi na ústech. Tázal jsem se několika lidí, jak takový postoj odečítají – a dověděl jsem se, že prý může vyjadřovat údiv, potměšilost, šibalství, dokonce nutkání ke zvracení. Jenže ve skutečnosti se chlapec na obrázku cpe borůvkami…

Mezi pionyrem a mopedem

Jiří Knapík, Martin Francl a kol: Mezi pionýrským šátkem a mopedem. Děti, mládež a socialismus v českých zemích 1948-1970
Vydala Academia, 2018, 727 stran
Foto: kniha
Hodnocení: 80 %
www.academia.cz/mezi-pionyrskym-satkem-a-mopedem--knapik-jiri--academia--2018

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamínek zlínského divadla Tomáš Červinek: „Přijít do nového kolektivu není nikdy jednoduché“

200rozJak jsme již psali, soubor Městského divadla Zlín v 68. sezóně oživili dva Tomášové – Tomáš David a Tomáš Červinek. S druhým jmenovaným, který je nyní nejmladším hercem divadla, vám nyní přinášíme rozhovor. Popsal nám, jak probíhala jeho studia a předev...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kryjte si záda, superhrdinové

ultimate spiderman 8 200V dalším pokračování UltimateSpider-Man a spol. si v první polovině Peter Parker užívá radostného studentského života až do chvíle, kdy jeden bystrý student si dá dvě a dvě dohromady a začne ostatním kam...


Literatura

Makléř = příběh nejen o chamtivosti a strachu

makler 200V nakladatelství Bizbooks ve společnosti Albatros Media vyšla na první pohled nenápadná, ale o to zajímavější kniha s názvem Makléř.

...

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Cesta na Měsíc znovu po 110 letech aneb pojďme 6. 9. 2012 na premiéru unikátního, dokumentárního filmu!

cesta na mesic plakatKdo by neznal obrázek měsíční tváře se zabodnutým projektilem v oku? Který z kluků nečetl román Julese Verna a kdo by neznal díla H. G. Wellse? A kdo by neslyšel o slavném ztraceném, zničen...