Máte doma malé zahradníky? Tato kniha je přesně pro ně

Máte doma malé zahradníky? Tato kniha je přesně pro ně

Tisk

Moje prvni zahradka 200Nakladatelství Albatros Media vydalo knihu Martiny Drijverové Moje malá zahrádka, ve které zajímavé rady najdou malí i velcí.

 

 

 

V knize vystupuje Eva a Adam, každý z jiného prostředí, oba s velkou vášní do zahradničení. Adam žije na vesnici, kde má k dispozici zahrádku, zatímco Eva bydlí ve velkém městě a zahrádku má pouze na balkoně. V úvodu seznamují čtenáře s tím, co budou potřebovat a pak už přichází s konkrétními návody. Ty se týkají například pěstování řeřichy, řízkování muškátů, předpěstování rajčat, cuket nebo zasazení další zeleniny. Já se nechám inspirovat a letos postavím na záhonku indiánský stan pro fazole.

Zaujal mě také návod na vypěstování vlastní rýže na balkóně, kdy šlo sice o málo semínek, ale rozhodně zajímavý pokus, který by mohl nadchnout nejedno dítě. Nápadité jsou také rady na vytvoření různých dekorací, například krajiny v květináči s indiány, mechové zahrádky ve skleněné kouli nebo podobné zahrádce v lahvi.

Kniha je plná také pěkných a hlavně názorných ilustrací, které má na starosti Daniela Horáčková. Ta dokázala ztvárnit nejrůznější rostliny a vystihnout u nich vše důležité zmíněné v textu. Místy kvůli obrázkům trochu trpí typografie, kdy je text zbytečně rozdělen, ale to jsou jen detaily, které navíc děti nepostřehnou. Hned od začátku čtení knihy mě iritovalo slovo zem ve smyslu zemina. Nejlépe by zde seděl substrát, případně klidně výraz hlína. Nemohla jsem si na to zvyknout a věty typu „Do kelímku od jogurtu uděláte na dno dírku (třeba špičkou nůžek) a naplníte kelímky zemíí.“ mi zkrátka nedávaly smysl. Místy mi přišel nepřirozený také použitý jazyk a nesedělo mi použití druhé osoby množného čísla: „Koupíte semínka. Do ploché misky dáte vatu, navlhčíte ji. Semínka vysypete na vatu. Každý den přilijete trochu vody, protože vata nesmí uschnout!“

moje prvni zahradka1

Moje první zahrádka je krátkou knihou obsahující jednoduché nápady, které mohou děti inspirovat a také poučit.

Martina Drijverová píše knihy nejrůznějších žánrů pro děti všech věkových kategorií. Pochází z bilingvní rodiny (tatínek byl Holanďan), ihned po absolvování střední školy v roce 1969 odjela do Paříže, kde na Sorbonně studovala dějiny francouzského umění. Po návratu tlumočila a překládala z francouzštiny a za dva roky se dostala na FAMU. Poté pracovala několik let jako dramaturgyně redakce pro děti a mládež v Československém rozhlase, kde adaptovala pohádky vlastní i cizí. Několik pohádek a animovaných seriálů připravila pro Českou televizi. Od roku 1986 je spisovatelkou na volné noze. Mezi její nejznámější knihy patří Sísa Kyselá, Domov pro marťany, Zlobilky a Nezbedníci. Má dceru a syna, který je výtvarníkem.

 Moje prvni zahradka

Moje první zahrádka
Autor: Martina Drijverová, ilustrace Daniela Horáčková
Žánr: populárně naučná pro děti
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2019
Počet stran: 72
Hodnocení: 84 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54633377/moje-prvni-zahradka/

Zdroj foto: Albatros media


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radní pro kulturu Středočeského kraje: Kultura je vnímána jako popelka


Zdenek StefekRozhovor s radním Středočeského kraje pro oblast kultury a památkové péče Zdeňkem Štefkem (KSČM).

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Skrytá aneb pátrání po uneseném andělovi

skryta 200Nakladatelství Jota přináší zejména náctiletým čtenářkám první díl nové YoungAdult fantasy trilogie Avena oblíbené australské spisovatelky Marianne Curleyové nazvaný Skrytá, je...


Literatura

Jak se úspěšně učit?

Jak se ucit perexNení podstatné, jestli se učíte ke zkoušce do školy, rozšiřujete si své vzdělávání při zaměstnání nebo studujete čistě z vlastního zájmu. Důležité je ale vědět, jak se učit opravdu efektivně, aby vaše úsilí přineslo vytoužené výsl...

Divadlo

Divadelní festival v Avignonu

avignon 200Největší, nejproslulejší, nejoblíbenější, nejnavštěvovanější... ještě mnoho dalších nej má divadelní festival  - či spíše festivaly - v Avignonu.

...

Film

I obyčejné práškovací letadélko se může prosadit

200 letadlaPo velkém úspěchu animovaných Aut (i jejich volného pokračování) se antropomorfizovaná vozidla opět vracejí, tentokrát ve snímku Letadla. Autíčka, tentokrát v roli pomocníků či příznivců, se sice vyskytují i nyní, ale toliko v roli žertovnýc...