Mějte filmový trhák Bohemian Rhapsody i ve své knihovničce

Mějte filmový trhák Bohemian Rhapsody i ve své knihovničce

Tisk

Bohemian Rhapsody 200V nakladatelství Jota vyšla pár dní po vyhlášení Oscarů oficiální kniha k filmu Bohemian Rhapsody o skupině Queen od společnosti Twentieth Century Fox. Nahlédnete s ní do zákulisí a pokocháte se krásnými fotografiemi.

 

 

Film Bohemian Rhapsody se stal senzací a trhal rekordy v mnoha kinech. Návštěvníky zřejmě táhla jakási nostalgie a láska ke skupině Queen a také velmi líbivé a působivé zpracování. Na předávání cen Oscar 2019 proměnil čtyři z pěti nominací: získal čtyři zlaté sošky, a to za nejlepšího herce pro Ramiho Maleka, zvuk, zvukové efekty a střih.

Kniha s velice působivým přebalem vycházejícím z originálu knihy a především obalu filmového DVD ve fialových tónech začíná předmluvou Briana Maye a Rogera Taylora. Zatímco druhý jmenovaný je velmi stručný, Brian May podotýká, že je kniha nejen upomínkou na film, ale také poctou hercům, kostymérům, stavěčům, malířům, osvětlovačům, zvukařům, režisérům, asistenčnímu týmu a všem, kteří realizovali tento projekt.

Dále je kniha rozdělena na 6 kapitol. První nese název A kind of magic: Ze stránek na obrazovku a stručně představuje producenta Grahama Kinga. Ten zde zdůrazňuje, že film je především oslavou hudby. „Chtěli jsme takhle sdělit odkaz Freddieho a Queen i všech těch písní, které jsou dnes legendární: vykouzlit vám na tváři úsměv a spojit lidi dohromady,“ říká. Jinak je kapitola plná hlavně fotografií z natáčení. Ty ostatně tvoří gró celé knihy a působivé jsou především tehdy, když jde o srovnání dobových fotografií Queen s jejich filmovým provedením. V tomto ohledu knize opravdu sluší velký formát, kde vyniká kvalita obrázků.

Druhá kapitola Don´t lose your head: Freddie Mercury představuje tuto hudební legendu a volně na ni navazuje We are the champions: Obsazení. Té vévodí rozhovor s představitelem Freddieo Rami Malekem a dále se zabývá vždy členem Queen a dalšimi důležitými osobnostmi a jejich hercem. Zde mě překvapilo, že se Ben Hardy hrající Rogera Taylora narodil v roce 1991 a moc mě bavilo číst si jejich vyprávění o hraní na hudební nástroje. Ostatně si ale myslím, že by si hudebníci zasloužili i více řádků textu. Čtvrtá a pátá kapitola zaměřená na kostýmy, účesy a líčení a scény potěší především ty, kteří chtějí vidět do zákulisí a něco se o něm dozvědět. Osobně mě nejvíce zaujaly řádky o natáčení koncertu Live Aid, při němž mě mrazilo i v kině. Závěrečná kapitola se týká hudby a popisuje příběh skladby Bohemian Rhapsody a dále jen zmiňuje písně, které ve filmu zazněly.

Kniha k filmu Bohemian Rhapsody je v prvé řadě velmi líbivá. Můžete v ní se zájmem listovat, aniž byste se museli prokousávat dlouhými řádky textu a i to listování díky fotografiím stojí opravdu za to. Pokud se však chcete dozvědět něco nového například o Freddiem nebo členech skupiny, je potřeba sáhnout po jiném díle. Co je velmi překvapivé, tak zde není žádná zmínka o režisérovi filmu a určitě by stálo za to se více zabývat dalšími tvůrci nebo přinést více názorů od Briana Maye a Rogera Taylora, kteří na filmu úzce spolupracovali. Nicméně i samotný film Bohemian Rhapsody je udělán líbivě, takže s tím kniha koresponduje.

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody: Oficiální kniha k filmu
Autor: Owen Williams
Překlad: Jan Kozák
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 160
Hodnocení: 85 %

https://www.jota.cz/bohemian-rhapsody


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Táňa Havlíčková: Sebevědomí nelze dohnat oblečením

Tana-Havlickov perex“Tělo, mysl a srdce jsou svatá trojice. A každá z této trojice má stejnou důležitost,” říká módní návrhářka Táňa Havlíčková, kterou znají převážně ženy. Její jméno totiž bývá spojováno především s její ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Historický román z doby Velké Moravy: Co zpívá Sojka

co zpiva sojka200V dubnu vyšel díky nakladatelství Ikar historický román Lenky Poláčkové Co zpívá Sojka s kouzelným obalem o záhadném pohádkáři, který putuje zemí a vypráví své příběhy. Pojďte navštívit Velkou Moravu i vy!

...

Literatura

Yrsa opět přišla s výbornou krimi

katarze 200V nakladatelství Grada pod značkou Metafora vyšel další díl série Freyja a Huldar, tentokrát s názvem Katarze.

 

...

Divadlo

Brno čeká hororová muzikálová komedie o podivínské rodince

The Addams Family 200Addamsovi. Taková trochu ne úplně normální rodina. Žije v tajemném domě v ústraní kdesi za městem blízko hřbitova a její členové si odpradávna libují ve strašidelném, až morbidním humoru, jejich nejoblíbenější barva je černá ...

Film

Dokáže Zkáza Dejvického divadla nahradit Most?

5c1252519f2ac63478beddc7Po velkém úspěchu fenomenálního Mostu přichází Česká televize s další seriálem, který má velice dobře našlápnuto. Zkáza Dejvického divadla údajně předčí i kolegu ze severu, kterého už velice brzy nahradí. Viděli jsme prvn...