Březen, za kamna vlezem a přečtem si knihu

Březen, za kamna vlezem a přečtem si knihu

Tisk

BMK perexBřezen bývá už po celé desítky let považován za měsíc knihy. V novějších dobách pak spíše za měsíc čtenářů - snad z důvodu přebití jisté socialistické pachuti nebo z patřičné dávky empatie či alibistického lichocení pro silnější motivaci k tomu, aby národ poctivě četl. Nakladatelství, knihkupectví i obecní či městské knihovny pořádají pro potenciální čtenáře různé akce ve snaze je zaujmout, nadchnout. A co děti? Mají si kde, a především co číst?

Já osobně rozlišuji tři typy čtenářů. Ti první začnou číst, jakmile se to naučí a v podstatě nikdy nepřestanou. Hltají řádky, tahají na zádech batohy s knihami, shromažďují je doma, anebo se i dokonce sami pokoušejí knihy psát. Bývají nazýváni knihomoly, a při snaze o nadměrnou produkci vlastní tvorby v rámci ventilace jistých vnitřních přetlaků i grafomany. Kniha je nutnou součástí každodenního života. Kniha je fetiš.

Druhá skupina mívá četbu v oblibě, ale čte v podstatě jen v určitých obdobích svého života, a rozhodně pouze úzce vyčleněný žánr bez ochoty poznat cokoli nového. Není na to čas, žijeme prakticky a v uspěchané době. Tato skupina lidí vítá audioknihy, e-booky a nelpí na klasice. Nepotřebuje držet knihu v ruce, cítit její vůni. Kniha není fetiš.

BMK 1

Třetí skupina je velmi vlažná a lhostejná ke čtení všeho druhu. Jestliže někdo někoho v dětství donutil přečíst si alespoň Káju Maříka, přesně tam to začalo, ale i skončilo. U někoho to byl Kája Mařík, u jiného Honzíkova cesta nebo možná i Děti z Bullerbynu, ale zpravidla již ne Malý Bobeš - ten má hodně stránek. Dále to možná byly komixy, ale pak už vůbec nic. Do třetí skupiny patří i někteří dyslektici, dysgrafici, představitelé škatulky ADHD a podobně, kterým soustředění a čtení řádků činí značné potíže.

Já jsem samozřejmě první typ, to jste poznali, že? Ach, tak ráda vzpomínám na Děti z Bullerbynu, Malého Bobše, Neználka, Příběhy tisíce a jedné noci, Bylo nás pět nebo Gabru a Málinku. Pevně doufám, že tyhle knihy čtete před spaním svým dětem. Moje děti to milovaly. Tolik jsme se spolu smáli příhodám Gabry a Málinky - hlavně je zaujal ten osobitý vypravěčský styl a kouzelné nářečí.

BMK

“Pojď, sednem si do mechu a povím ti to, abys věděla, že sa nemáš čeho bát! “
Usedly a Gabra povídala:
“Víš, v tychto lesoch bývalo moc zvěře a hlavně vlků.”
Málinka se otřásla, ale Gabra pokračuje:
“Tož na ty vlky pořádaly obce hony. Kdo dal vědět, kde by viděl vlky, tož dostal od obce zaplaceno podle kusu. Jedna babka, taková pálená, to víš, v lese sbírá roští a povídá si:
Kterak bych si, kakrilion element, pomohla k nějakým penězom? Ej, že si zakšeftuje!
Půjde na obec a tam řekne, že viděla v lese moc vlků. A tak to taky hned udělala.
Přišla na obec a hlásila:
Ej, pane starosto, viděla jsem v lese sto vlků!
Starosta si babku prohlíží, nevěří a povídá:
Mlč, babo, nelži!
No, pane starosto, esli jich nebylo sto, tož osmdesát isto istotně!
Mlč, babo, nelži, stále nevěří starosta.
No kdy ne osmdesát, tož padesát jistě.
A když babka tak slevovala, viděl starosta, že doopravdy lže.
Tož zas povídá:
Mlč, babo, nelži!
Tož dálej to baba slevila až na deset vlků. A když ani to jí nevěřil, tož se zaklínala, že viděla jednoho.
Mlč, babo, nelži, ani toho jí nechtěl starosta věřit a loupal po prolhané bábě očima.
Babka se zastyděla a přiznává se, že prý v lese cosi šustlo.
A tož to je zrovna tak s tím tvým strachem, Málino! Jak cosi šustne, už sa bojíš: Vlk, vlk!”

(Ukázka z knihy Gabra a Málinka od Amálie Kutinové)

Foto: Taťána Kročková


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Všichni mě mají zaškatulkovaného jako stepaře, ale já na sobě makám a chci se posunout dál, říká Tomáš Slavíček

tom slavicek perexTomáš Slavíček je ve světě tance a stepu pojem. Několikanásobný mistr světa ve stepu, který patří ke špičce ve svém oboru, má ale široký záběr. Vedle práce trenéra a choreografa v Tap Akademy Prague a Tančírně Petra Čadka je tak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bezútěšná severská Pustina

pustina 200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr v Edici světový bestseller knihu mladé švédské autorky Stiny Jackson Pustina. Máte-li rádi severský styl, až hmatatelné pocity zoufalství a deprese, na tomto díle si pošmáknete.


Literatura

Ella Woodward: Lahodně s Ellou

ella 200Kuchařka, která působí tak svěžím dojmem, jak jen to je možné. A to nejen svými recepty, ale i mimořádně bílou, pastelovou, čistou a vzdušnou vizáží. Nakladatelství Dobrovský by si zasloužilo za tuto kuchařku nějakou zvláštní cenu pro Nejčistší dojem z...

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

Nový film Moje nová tvář vstoupí do kin 26. října – Příběh ženy, která se rozhodla nezemřít

Martina Moje nova tvar 3Celovečerní film oceňované novinářky Jarmily Štukové a producentky Maji Hamplové přináší ojedinělou osobní výpověď Martiny, která se po brutálním útoku bývalého partnera snaží najít sílu...