Tlustá tak akorát – skvělý zákusek ke kávě

Tlustá tak akorát – skvělý zákusek ke kávě

Tisk

tlusta-tak-akorat 200V nakladatelství Práh vyšla před pár dny kniha Michaly Jendruchové s názvem Tlustá tak akorát, jehož úvod anotace zdobí označení „humorný románový návod, jak se nezbláznit z nadváhy (a přijmout sama sebe)“.

 

 

Na titulu mě zaujal hlavně název a také anotace i výrazný do oranžova laděný přebal. Těšila jsem se na odpočinkové a nenáročné čtení a obojího se mi dostalo plnou měrou.

Hlavní hrdinkou knihy je Květa, která odmalička bojuje s nadváhou. Vyzkoušela spousty diet, pro kluky byla vřdy jen dobrou kamarádkou a měla také nízké sebevědomí. Chtěla se stát cukrářkou, ale jako poslušná dcera pokračovala v tradici a stejně jako máma je učitelkou. Útěchu dokázala vždy najít u své babičky – měla pocit, že jen ta jí rozumí. Když pak babička zemře, Květa je velmi smutná. Záhy však nachází její odkaz v podobě ručně psané knihy s názvem Kuchařka pro milovanou vnučku. Tam není jen 365 receptů na každý den, ale hlavně mnoho dobře mířených rad a také výzva, ať se hned pustí do pečení.

„Měj se ráda, dělej, co máš ráda, a miluj život. Když si budeš sama se sebou jistá a spokojená, budou ve tvé přítomnosti spokojeni i ostatní. Muž si tě bude vážit, když si sebe budeš vážit i ty sama. A tak si sebe važ, ale nevaž se, zahoď váhu a užívej si života.“ (str. 20)

V knize se střídá vyprávění Květy a také Jiřiny. Ta bydlí nedaleko domu, kde žila babička, ale ve vilové čtvrti. Její manžel je bohatý podnikatel zvyklý na veškerý luxus a na jeho 45. narozeniny ji opustí. Jiřina tak nemá domov a především žádný život, protože se mu podřídila a také obětovala svou kariéru. Lidé se na ni navíc dívají skrz prsty, a proto je velmi ráda, když ji k sobě Květa pozve na návštěvu a změní tak život oběma z nich.

Tlustá tak akorát nemá nějak ojedinělý námět v tom, že pojednává o cestě za splněným snem, ale právě babiččiny vzkazy a recepty jí přidávají to něco navíc. Postavy jsou uvěřitelné a čtenáři jakoby velmi blízké. Já osobně jsem všem moc fandila a bavilo mě sledovat jejich vývoj. Také mě mile potěšilo, že jsou v knize zveřejněné i recepty a musím uznat, že se mi mnohdy sbíhaly chutě, například hned na první Obloučky z tvrdých žloutků.

Knihu jsem přečetla téměř na jeden zátah a doporučuji ji jak všem snílkům a milovníkům sladkostí, tak těm, kteří hledají nějaký pohodový a nenáročný příběh ze života.

Michala Jendruchová (* 1979) pochází z malého městečka Chrast u Chrudimi. Celý svůj profesní život pracuje v médiích. Tlustá tak akorát je její třetí knihou, již dříve jí vyšly Už je to za mnou aneb osobní zpověď (bývalé?) anorektičky (2013, Vyšehrad) a Dvojité salto na talíři (2018, Motto).

tlusta-tak-akorat

Tlustá tak akorát
Autor: Michala Jendruchová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Práh
Rok vydání: 2018
Počet stran: 254
Hodnocení: 93 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/tlusta-tak-akorat


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Krejbich – Hlaváč – Ondra: Smrt zítřkům

velky tresk200V dubnovém Velkém Třesku se promění Malá scéna na tvůrčí křižovatku. Střetne se zde malíř, hudebník a divadelník. Krejbich-Hlaváč-Ondra. Obraz – Hudba – Hra. Jiří On...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Temný rytíř povstal

temny 200Bruce bydlí v Gotham City, kde je o zábavu vždycky postaráno. Nečekaně a za záhadných okolností umírají jeho rodiče a Bruce se rozhodne bojovat se zločinem, aby pomstil jejich smrt. O pomstu ale zrovna dvakrát nestojí jeho komorník Alfréd, který se po ...


Literatura

ŽIVOTNÍ NÁSTRAHY ČEKAJÍ I V ANGLII

Jak si vypestovat trpaslika 200Nedávno jsem poprosila v knihovně o nějaké milé a odpočinkové čtení. Mladá knihovnice mi doporučila knížku Hany Parkánové – Whitton „Jak se po anglicku vytratit v Anglii“. Vůbec mi při četb...

Divadlo

Malované na skle: Jánošík po brněnsku

malovane na skle divadlo radostJuraj Jánošík je pro někoho národním hrdinou, který bohatým bral a chudým dával, někdo ho považuje pouze za zbojníka, který loupil, aby se sám obohatil. V brněnském divadle Radost můžete zhlédnout h...

Film

Producent Petr Jákl vyjádřil svoji účast a politování nad tragédií při natáčení westernu Rust

Petr Jákl 5

Obrovský smutek zavládl při natáčení westernu Rust, kdy došlo k naprosto neuvěřitelné tragédii. Americký herec Alec Baldwin při jedné ze scén vystřelil ze zbraně, která sloužila jako rekvizita a zasáhl hlavní kameramanku, dvaačtyřicetil...