Srdce je pohřebiště lásky milenecké, ale věčný pramen lásky mateřské

Srdce je pohřebiště lásky milenecké, ale věčný pramen lásky mateřské

Tisk

srdce je pohrebiste perexNakladatelství Sofa books vydalo zajímavý román nazvaný Srdce je pohřebiště lásky, který vypráví o Caresse Crosbyové, vynálezkyni první podprsenky. Knihu napsala její prapravnučka, která se ve třech různých časových rovinách pokusila zmapovat pohnutý život nejen své bohémské praprababičky, ale vlastně i celé generace žen rodiny Crosbyových.

Caresse Crosbyová (1891 - 1970), královna Paříže 20. let a představitelka takzvané Ztracené generace, vedla bouřlivý život nekončících večírků plných umělců a intelektuálů, mezi které se řadil i Ernest Hemingway nebo Salvador Dalí. Spolu se svým druhým manželem, Harrym Crosbym, založili Black Sun Press, který pomáhal vydávat dílka autorů, kteří se později stali slavnými. Kromě Ernesta Hemingwaye to byli například Henry Miller či Charles Bukowski. Caresse byla ale také první nositelkou patentu na moderní podprsenku. Její život byl protkán mnoha milostnými eskapádami i skandály. Jedním z nich byla tragická smrt Harryho, který byl nalezen mrtev spolu se svým milencem - spekulovalo se o společné sebevraždě.

Myslím, že autorčina prvotina se vcelku vyvedla. Za nejzajímavější považuji možnost sepisovat autentickou biografii své vlastní rodiny. Muselo to být pro autorku velice silným a emotivním zážitkem. Příběh je napsán s naprostou otevřeností, otázkou je kolik je v něm fikce a kolik pravdy. Děj je vyprávěn ve třech souběžných časových rovinách, jejichž přechody mohou některým čtenářům činit potíže.

Tamara Colchesterová přibližuje nejen extravagantní a bohémský styl života své praprababičky Caresse, ale také Caressiny dcery Diany, kterou styl života i výchovy nejvíce zasáhne. Generačně však poznamená i následující potomky. Také životní osudy Diany jsou velmi pohnuté. V poslední části knihy pak autorka popisuje život Dianiny dcery Eleny, která přijíždí i se svou rodinou postarat se o svou nemocnou matku. Myslím, že kniha není jen o spletitých osudech a partnerských vztazích, ale především o mateřské lásce, a to v jakémkoli věku…I když je srdce často pohřebištěm milenecké lásky, mateřská láska v něm stále zůstává živá. Navěky.

O autorce:

Anglická publicistka a umělkyně Tamara Colchesterová je prapravnučkou Caresse Crosbyové, která ji fascinovala a inspirovala v psaní. Kromě románové prvotiny Srdce je pohřebiště lásky publikuje především v různých časopisech, např. v AnOther Magazine.

Ukázka z knihy:

“Myslím, začal zaujatě a předklonil se, “že my všichni jsme ve válce. Buď sami se sebou, anebo se svou minulostí.”
“Pochybuji, že jsme kompetentní nořit se do své psyché, můj milý, kolektivní či jiné. Je to nuda. A i kdyby psyché něco odhalila, tak ať je to oproštěno od nevědomí v celé jeho neinterpretované surrealistické velkoleposti.” Caresse se odhodlaně obrátila na muže po své pravé ruce.
“Ale cožpak vás, paní Crosbyová,” přeruší ji opět milovník mandlového mléka, “nefascinují drobné detaily, které utvářejí náš život, jizvy, jež se stávají mapou toho, kdo jsme?”

srdce je pohrebiste


Srdce je pohřebiště lásky
Autor: Tamara Colchesterová
Překlad: Kristýna Kučerová
Žánr: román
Vydáno: 2019
Stran: 311
Vydalo nakladatelství: Sofa books
Hodnocení: 90 %

www.facebook.com/sofabooks/ 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milujeme hrát živě, říká Petr Harmáček, kapelník skupiny Top Dream Company

To dream perexPrakticky deset let působí na scéně funky soulová formace Top Dream Company, kterou od letoška můžeme vidět (a slyšet) v televizním pořadu Zpívá celá rodina. Tam nejen doprovází všechny soutěžící, ale současně prezentuje svou nezaměniteln...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Denise Jarvie: Tajný jazyk světla

tajny jazyk svetla 200Máte sto chutí praštit s tím, co nyní děláte, jak žijete a zkusit to znovu A LÉPE? Pak tyto karty mohou být dobrým průvodcem. Autorka je zpracovala s vědomím, že s každou takovou změnou, která nás má vést více k tvořivosti a sm...


Literatura

Úspěšný pokus o jiné čtení dějin české literatury

haman200Během loňského roku vydalo brněnské vydavatelství HOST Český a slovenský literární parnasismus, publikaci navazující na dřívější monografii České literární romantično (HOST 2012).

...

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

HBO GO přináší třetí řadu Temného případu!

TP TP perexHBO GO aktuálně napíná diváky Temného případu. První dva díly třetí série rozhodně dobře nalákaly a čekáme na další. Znovu je úspěch dán výběrem bezvýhradně charismatických herců v roli detektivů, kteří se v každé sérii dostávají divákovi pod k...