Legendární tvorové – Draci

Legendární tvorové – Draci

Tisk

legendarni tvorove draci 200V lednu vydalo nakladatelství Egmont knihu pro děti Legendární tvorové – Draci. Tahle knížečka se zaměřuje na skutečné i smyšlené tvory, zkoumá je vědecky, ale nepohrdne ani bájnými legendami. Pojďte nahlédnout pod pokličku toho, proč nás draci tak přitahují!

 

 

O autorce Erin Peabydyové jsem v knize ani nikde jinde nenašla žádné informace. Jde o Američanku, která v edici Legendární tvorové napsala dvě knihy – Draci a Jednorožci. Knihu ilustroval Victor Rivas, Španěl, který se už přes třicet let živí ilustrováním knížek pro děti a mládež.

Na první pohled zaujme krásná barevná obálka a mysteriózně laděný nadpis. Hned na obalu knihy je bublina s textem „Fakta nebo fikce? Je to na vás“ a přesně tato slova vystihují obsah knihy. Jak mě namlsala barevná obálka, tak mě zklamalo, že ilustrace uvnitř jsou pouze černobílé. Jak by bylo lepší a zajímavější, kdyby byly ilustrace barevné! A to říkám já, dospělák, co pak teprve děti?

Hned na začátku knihy máme Obsah, který knihu systematicky rozděluje na Úvod, čtyři kapitoly, Závěr, Použitou literaturu a nabízí i tip Čtěte dál. V Úvodu se dozvídáme, kde se vzali draci, a zamýšlíme se, proč slaví takový úspěch? První kapitola s názvem Jak drakonické! Nás zavede do minulosti, například se podíváme na legendu o svatém Jiří, nebo mě zaujala podkapitolka chrliče s dračí historií. Druhá kapitola Síla přírody si pohrává s myšlenkou z dávných časů, že raci a jim podobní tvorové dokázali ovlivňovat počasí. Třetí kapitola Posvátní draci nás zavede do kultur po celém světě a zjistíme, kde jaké draky oslavují. V závěrečné kapitole Skuteční pozemští draci se podíváme na dinosaury, ale i na živočichy, kteří draky připomínají dodnes (např. agama vousatá, dráček létavý).

Legendární tvorové – Draci byla exkurzí světem legend, dávných civilizací a kultur i jejich pojetí bájných tvorů, v tomto případě draků. Zklamalo mě, že se jedná o černobílé ilustrace a při doporučení pro děti od 8 let nevím, zda by je to zaujalo. To už je ale na posouzení každého individuálně.

legendarni tvorove draci

Název: Legendární tvorové - Draci
Autor: Erin Peabodyová
Žánr: encyklopedie pro děti
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 128
Hodnocení: 65 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/50136715/legendarni-tvorove-draci/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já rád hraju všude, ale všechna ta místa, kde vystupujeme, mají něco do sebe, říká bubeník Libor Školný

libor perexV otrokovické rockové kapele GAIA je její bubeník Libor Školný největším srandistou. Jeho smysl pro humor je pověstný a nakažlivý. Civilním povoláním je zlínský rodák svářeč - zámečník, ale k muzice má blízko už odma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Fimbul - když dva potřebují změnu a klídek na chalupě nahradí drama

fimbul perexHKnížka Fimbul od nakladatelství JaS je menšího formátu a má na první pohled zajímavě řešené balení. Průsvitná obálka mě nadchla okamžitě už na omak. A vyzývala mě, ať ji neodložím.

 

...

Literatura

Laurie R. Kingová: Holmesova učednice

holmes200„Co je to za člověka, který vlastní šuplík plný knírů a plnovousů? Nebo polici přetékající parukami? Byla tu bujná rudá kštice, ulízaný černý účes i dámské blonďaté kudrliny – vystavené na stojáncích vzdáleně připomínaly řadu hlav naražených na ...

Divadlo

Divadelní Rock for People

Letošní, 18. ročník Rock for People byl beze sporu výjimečný po všech stránkách a jen tak někdo na něj nezapomene. Jedním z těch unikátů byla i rozsáhlá divadelní scéna s bohatým programem. Na některých festivalech se čas od času najde prostor ...

Film

Dědictví aneb Kurvaseneříká

dedictvi perexPřed dvěma desetiletími si zjednala pozornost komedie Bolka Polívky a Věry Chytilové Dědictví anebo Kurvahošigutntag. Příběh poněkud lemplovitého vesničana Bohuše, jenž k velkému jmění přijde, aniž s ním umí zacházet, proslulá režisérka opent...