Svatoján tentokrát láká mlsné jazýčky

Tisk

sladkosti ze svatojanu 200V listopadu vydalo nakladatelství Motto další kuchařku Evy Francové, tentokráte s titulem Sladkosti ze Svatojánu. Zdravé sladké dobroty přímo vybízejí k upečení a už jen při listování se vám budou sbíhat sliny, to vám garantuji!



Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Sladkosti ze Svatojánu jsou dalším zářezem paní Francové, její repertoár je opravdu pestrý, jelikož se nevěnuje pouze kuchařkám, ale občas zabrousí i do jiné tématiky: Kuchařka ze Svatojánu, Kuchařka ze Svatojánu – zdraví z kuchyně, Kuchařka ze Svatojánu 2 – Zahrada na talíři, Rok ve Svatojánu, Svatojánský lunární kalendář, Svatojanský tarot.
Pro mě byly Sladkosti ze Svatojánu prvním setkáním s prací paní Francové a musím říct, že jsem byla velmi mile překvapena jak zpracováním, tak vybranými recepty. Co mi ale chybělo, byl nějaký osobnější úvodník, nejen popsání faktu, že cukr je bílý jed a proto nám předkládá recepty, kde se sladí jen minimálně a to ještě ve většině případů zdravou formou.

Kniha obsahuje úvod, dále je rozdělena dle čtyř ročních období na tematické recepty a nechybí ani obsah. Rozdělení na roční období se mi líbí, je to dobrý nápad, přehledné a má to něco do sebe i kvůli sezónním potravinám. Staromilské ilustrace mi ke knize a jejímu vyznění sedí parádně. A krásné barevné fotografie vybízejí k experimentům v kuchyni.

A když bych měla vypíchnout nějaké recepty, tak podle ročních období mě na jaře nejvíce překvapil Mučenkový koláč a taky mě potěšila inspirace na zdravější formy velikonočního beránka. Létu dominují maliny, meruňky a dobroty z borůvek, mě nejvíce zaujaly nepečené řezy – a zrovna z posledně jmenovaného ovoce. Podzimu vévodí vedle řady receptů na perník laskominy ze švestek, mě nejvíce učarovala Chalva z máku a pak taky tip na Řepánky (sladká dobrota z řepy a jablek). Zima přináší kombinaci rozličných chutí, dobroty z ořechů, ale i nápady na vánoční cukroví (Kokosové kuličky, Vánoční cukroví, Marokánky ze Svatojánu).

Podtrženo sečteno, musím říci, že Sladkosti ze Svatojánu jsou kuchařkou nejen pro vegany, vegetariány a všechny ty, kteří mají nějaká dietní omezení a stejně by si rádi pochutnali na něčem sladkém, ale taky inspirace a návod pro zbytek, jak zdravěji připravovat sladké dobrůtky. Vřele doporučuji jak zkušeným matadorům v kuchyni, tak začátečníkům!

sladkosti-ze-svatojanu

Název: Sladkosti ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 224
Hodnocení: 90 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/sladkosti-ze-svatojanu


 

Zobrazit další články autora >>>