Nejvtipnější český důchodce internetu?

Nejvtipnější český důchodce internetu?

Tisk

ledaze-se-spletu trestik 200V listopadu vydalo nakladatelství Motto humornou knihu glos údajně nejvtipnějšího českého důchodce internetu, který svými facebookovými statusy baví široké okolí. Ledaže se spletu je knihou úvah a postřehů pana Michaela Třeštíka. A je opravdu tak zábavný, jak se o něm tvrdí?


Michael Třeštík (*18. září 1947, Praha) je český prozaik, architekt, publicista, vydavatel a dokumentarista. Je ženatý s režisérkou dokumentárních filmů Helenou Třeštíkovou. Na kontě má poměrně hodně knih, například Chceš-li rozesmát pánaboha, Jen aby, řekla moje žena, Komu zvoní mobil, Ta možnost tu prostě je.

ledaze se pletu michael trestik

Co mě na knize prvotně zaujalo a vzbudilo zájem, byla anotace. Říkala jsem si, jestli může být kniha opravdu tak vtipná, ironická a zároveň nesklouzávat ke klišé nebo k vulgaritám. A světe div se, byla jsem opravdu mile překvapena!

Rudá barva přebalu knihy mi vybila oči a nemůžu říct, že by mě ohromila práce Tomáše Cikána na grafické úpravě a obálce. Stejně tak kresby Michaela Třeštíka uvnitř knihy a na obálce jdou mimo mě, to za umění nepovažuju. Nemohu však upřít knize to, že zaujme už obálkou – jednak křiklavou barvou a pak také svým titulem.

Překvapením pro mě bylo uspořádání knihy, kdy jsme na jedné straně měli zdánlivě nesouvislé krátké útržky ze života a vypointované postřehy v kapitole jedné, posléze ucelené pojednání o rozličných tématech (literatuře, hudbě, životě). Kratší glosy o několika větách patrně pocházejí z autorova profilu na facebooku. Já tomuto sociálnímu médii neholduji, tudíž nemohu posoudit. Každopádně mě ale tyto zábavné komentáře ve většině případech pobavily.

Michael Třeštík má široký záběr a přehled o umění, hudbě, literatuře a politice a jeho myšlenkové pochody často odkazují na nějakého umělce nebo slavné dílo. Tudíž nevím, zda se touto knihou zavděčí všem. Ale zase to napravují kratičké poznámky, které jsou opravdu pro masy. Mně osobně vadilo „spodní prádlo“ – kdo četl, chápe, kdo bude číst, určitě pochopí. Ale autorův záměr plně respektuji.

Ledaže se spletu nabízí příjemné kratší a hlavně oddechové čtení, které nám dá nahlédnout do autorova života. Každému jedinci sedne něco jiného, tak i čtenář nad něčím třeba ohrne nos, ale jiné téma ho možná osloví. Určitě si najde příznivce nejen ve čtenářích v důchodovém věku.

ledaze-se-spletu trestik

Název: Ledaže se spletu
Autor: Michael Třeštík
Žánr: fejetony, humor
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 224
Hodnocení: 80 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete pořídit zde: https://www.knihcentrum.cz/ledaze-se-spletu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám svůj skromný život i svou skromnou tvorbu rád, říká publicista a fotograf Robert Rohál

rob rohal200Jeho ženy respektive ženy, které Robert Rohál fotí, vypadají vždy žensky, půvabně a přirozeně. I když jde vesměs o známé tváře, tak je nefotí v ateliéru. Jde o průzračně křehké fotky, které vznikly na ulici, v kavárně, v zákulisí nebo na jevi...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

PAŘÍŽSKÁ NEZNÁMÁ ZAKOUTÍ

Tajnosti 200Pro milovníky tohoto krásného města na Seině je určena půvabná knížka Katii Chapoutierové  o málo známých místech, kam „cestovky“ své turisty nevozí a přesto nebo právě proto jsou velmi zajímavá.

...


Literatura

Pohled z druhé strany – Státní bezpečnost ve světle nových materiálů

bezpecnost perexLetos je tomu právě čtvrt století, kdy byla rozkazem ministra vnitra Richarda Sachera zrušena obávaná represivní složka komunistického režimu – Státní bezpečnost (StB). Přestože od jejího zrušení uplynula...

Divadlo

Novinky Švandova divadla v sezóně 2022/2023: Den otevřených dveří, šest premiér, nová talk-show i otevření komunitního centra

svandovo divadlo200Den otevřených dveří pojatý jako sousedská slavnost, šest nových inscenací i dva noví mladí členové hereckého souboru – Anežka Šťastná a Jan Mansfeld. To jsou ve stručnosti hlavní novinky sezóny 2022/2023 Švandova divadla v Praze. Pat...

Film

Tři tisíce na měsíc, exekuce, azyláky. Dokument o životě samoživitelek a samoživitele

Samozivy 200Samoživy. Takový název nese nový dokumentární film režisérky Olgy Sommerové, díky němuž máme možnost seznámit se s příběhy devíti žen, které vychovávají své děti samy, bez partnera a bez alimentů, a jednoho muže, jenž si osvojil čtyři děti, kte...