Děti ulice to nikdy nemají lehké

Děti ulice to nikdy nemají lehké

Tisk

nezlomny 200Spisovatelka Hana Hindráková píše vždy silné příběhy, nejčastěji z afrického prostřed. Nejinak je tomu u knihy s názvem „Nezlomný, která vyšla v nakladatelství Alpress.

 

 

Nezlomný vypráví skutečný příběh Josepha „Njora“ Njorogeho, který byl v sedmi letech donucen opustit matku. Ta byla závislá na alkoholu, týrala ho a místo jídla mu i jeho sourozencům dávala pivo. Joseph se tak stal dítětem ulice, dostal se do dětského gangu a pochopil, že se musí přizpůsobit, aby přežil. Sbírá tak odpadky na skládce a především žebrá a krade.

Popis tohoto prostředí dětí ulice je velmi realistický a opravdu z něj mrazí. Ukazuje hierarchii, která funguje v gangu, s tím související přátelství a také bezohlednost a místy i krutost ostatních lidí. „Ind na několik minut zmizel a vrátil se s dalšími dvěma tělnatými chlápky. Ti chytli Njora za ruce a nohy a drželi ho napnutého jako luk. Řezník stáhl ze stropu ocelový hák a zahučel na ostatní:„Teď ho pevně držte.“ Vzápětí zabodl hák chlapci do kolena a krouživými pohyby se snažil dostat hlouběji. Z Njorových úst vyšel hlasitý sten. Potom se s očima plnýma slz rozkřičel. Tělo mu zachvacovala příšerná bolest. „Jen si řvi, tady ti stejně nikdo nepomůže,“ ušklíbl se nenávistně Ind a pobídl řezníka: „Vrtej dál, ať je to naskrz a můžeme ho pověsit na hák jako kus dobytka.“ (str. 130)

Pomocnou ruku Josephovi poskytl Mulli, který jej vytáhl přímo z ulice a dal mu jídlo, zázemí a především projevil náklonnost. Byla také zapotřebí velká dávka trpělivosti, protože návrat do normálního života nebyl vůbec lehký. Ale Joseph byl opravdu nezlomný, projevil mnohokrát až neuvěřitelnou odvahu a odhodlání. To, že jej Mulli zachránil, vnímal jako dar a sám se proto rozhodl pomáhat ostatním.

Hana Hindráková se s Josephem seznámila prostřednictvím internetu, když se snažila získat detailní informace k problematice keňských dětí ulice. On pracuje jako ředitel centra pro děti ulice a byl jí velice nápomocný. Dokonce vyplnil mi s dětmi na ulici dotazníky, abych měla co nejpřesnější informace k vytváření charakterů postav. „Jakmile mi odvyprávěl svůj příběh, hned jsem věděla, že ho chci napsat. Joseph je skvělý člověk, který si prošel něčím, co si vůbec nedovedeme představit a přesto mu zůstal pozitivní náhled na život,“ vysvětluje autorka.

Tato kniha byla mou první od Hany Hindrákové – sice jsem o nich vydávala informace, ale ke čtení jsem se ještě nedostala. Nyní už vím, že to musím napravit, protože autorka dokáže psát velmi čtivě a má úžasnou schopnost popisovat danou realitu. Nezlomného jsem přečetla před spaním, téměř na jeden zátah. Ani jsem se nezastavila – tedy maximálně na vydýchání se, protože se nejedná o jednoduché čtení.

Hana Hindráková se narodila v roce 1982 v Trutnově, kde strávila dětství a vystudovala obchodní akademii. V roce 2001 se přestěhovala do Prahy a začala studovat Mezinárodní obchod na Vysoké škole ekonomické. V roce 2005 úspěšně složila bakalářské zkoušky a rozhodla se pro změnu hlavní specializace na Cestovní ruch. Jako vedlejší specializaci si zvolila Rozvojová studia, která podnítila její zájem o africký kontinent. Po vysokoškolských studiích v roce 2008 si založila vlastní neziskovou organizaci Fair, z. s. a v rámci realizace projektů rozvojové spolupráce se dostala šestkrát do africké Keni. Tu si velmi oblíbila a stala hlavním tématem pro její beletristické knihy vydané v nakladatelství Alpres: Děti nikoho (2012), Karibu Keňa (2013), Dobrovolnice (2014) a Očarovaná (2015). Prostřednictvím beletrie upozorňuje autorka na palčivé problémy černého kontinentu (děti ulice, obchod s dětmi, diskriminace HIV pozitivních lidí, aj.). Mezi její poslední knihy patří román Lovci lebek (Grada, 2016) a Smrtící byznys (2017, Alpres).

nezlomny

Nezlomný
Autor: Hana Hindráková
Žánr: román
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2018
Počet stran: 192
Hodnocení: 90 %

https://www.alpress.cz/nezlomny/

http://www.hindrakova.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Ohrožený druh“ Trancer se po deseti letech vrací na scénu na parníku Tyrš

trancer 200Před deseti lety hrál po pražských klubech (tehdy jste ho mohli ještě někde zaznamenat pod pseudonymem Pán ostenů), vybudoval si poměrně slušné jméno a trancovými sety bavil mnoho fanoušků a tanečníků. Pak se ale z ničeho nic ztratil a věnoval se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Uběhlo dvanáct let. Jak to, že kamarádčiny děti nezestárly ani o den?

Dokonale děti perexKdyž Beth veze syna na zápas, rozhodne se, že se zajde podívat na dům, který patří její bývalé nejlepší kamarádce. Neviděly se dvanáct let, ale ona si prostě nedokáže pomoct. Zaparkuje před Flořiným domem a přes silnici pozoruje,...


Literatura

Nech mě jít vstříc smrti…

nech me jit 200Nakladatelství Domino vydalo před pár dny zajímavý román s názvem Nech mě jít od oceňovaného britského autora Edwarda Docx. Ač se jedná o čtení o smrti, kapesníky byste potřebovat neměli.

 

...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Filmový ráj otevře své brány již po třicáté osmé

altO tom, že občas se může vyskytnout peklo na zemi, netřeba pochybovat. Zda je však na zemi ráj, nad tím by se musel nejeden zamyslet. Skalní filmový fanoušek to však rozhodně nebude, neboť ten o jednom filmovém ráji ví. Pravda, otvírá své brány jen na pár dní...