Žít americký sen je jiné než o něm snít

Žít americký sen je jiné než o něm snít

Tisk

moje bejby amerika 200V nakladatelství Mladá fronta vyšla další kniha novinářky Jany LeBlanc a tentokrát se nejednalo o zápisník jako v minulých případech, ale o velmi osobní a zajímavý počin s názvem Moje bejby Amerika.

 

 

Podtitulem knihy je Co vám nikdo neřekne o životě v cizině, což značí, že se bude jednat o upřímnou zpověď bez příkras. Nemusíte se však bát, že by šlo jen o nějaký osobní deník nebo výtah z blogu, právě naopak. Jde o velmi čtivé svědectví plné zajímavých informací, které dokázaly ocenit zajímavé osobnosti – soudě dle jejich referencí v úvodu i závěru knihy.

Kniha je rozdělena do kratších kapitol, které umožňují autorku pořádně poznat. Nejprve čtenář přihlíží jejímu balení, dále zabydlování, chození do kavárny, nebo studiu. Velmi zajímavé jsou kapitoly věnované těhotenství a porodu seznamující čtenáře s úplně jinou lékařskou péčí. Hodně osobní je pak Jana LeBlanc v kapitolách, kde se píše o stesku, nebo o tom, jak je těžké vést povrchní small talky a naopak najít blízké kamarády. Jednotlivé kapitoly jsou navíc ozvláštněny články Jany LeBlanc, které napsala pro české časopisy. Prvně mě trochu zarazily, ale ve výsledku mají v knize své místo a pěkně ji doplňují.

„Poporodní oddělení bylo pokračováním hotelu. Personál byl snad ještě vlídnější než na porodním sále. Sestra měla na starosti jen pět maminek, takže reagovala na každé zazvonění a na stole leželo menu jako v restauraci: předkrmy, hlavní jídlo včetně steaku, dezerty, různé nápoje. Z kuchyně mi volali přímo na pokoj, co si budu přát a v kolik hodin. Kromě personálu a obsluhy se na pokoji pravidelně objevovali také vynášeči odpadků, IT odborník, který se přišel poptat, jestli mám dost programů v televizi, donašečka čerstvých smoothies nebo denního tisku, psycholožka, žena z magistrátu, která pro syna zařídila rodný list a takzvané security number, což je cosi jako česká občanka. (str. 151)

Závěr knihy určitě potěší všechny, kteří se ocitli v podobné situaci jako autorka, protože v kapitole Americká budoucnost jsou pro ně velmi zajímavé rady a doporučení. A skvělý je také slovníček anglických výrazů plný zajímavých idiomů a výrazů, které se mohou hodit.

Moje bejby Amerika pro mě byla milým překvapením – měla jsem při čtení pocit, že jsem na kávě s kamarádkou, kterou dlouho znám. Mohla za to zřejmě autorčina upřímnost a taky uvolněný styl vyprávění plný nadhledu. Při čtení jsem se usmívala, divila, místy žasla a taky Janu obdivovala. Nabídlo mi to jiný pohled na společné soužití i život za tou velkou louží a celkově jsem si knihu moc užila a ráda se k ní ještě vrátím.

Jana LeBlanc odmalička chtěla psát a dnes je novinářkou na volné noze. Miluje svého muže a syna Benjamina. Kromě knížek má ráda běhání, New York, kavárny, cizí jazyky, nohy v teple, pochvaly a rýžový nákyp od maminky. Píše blog www.comiudelaloradost.cz

moje bejby amerika

Moje bejby Amerika
Autor: Jana LeBlanc
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2018
Počet stran: 232
Hodnocení: 92 %

https://kniha.cz/detail/kniha_462242_Moje%20bejby%20Amerika


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Kuchařová: „Nenechte se zlákat lacinými sliby na letácích a bojujte s námi proti okrádání seniorů“

Petice kucharova 200V českých kinech je nyní film Silvie Dymákové, Šmejdi, který poukazuje na nekalé praktiky při předváděcích akcí. U této příležitosti vznikla ve spojení tvůrců filmu, sdružení dTest a deníku

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Michelle A. Motuzas: Šamanské léčení

samanske leceni perexKaždá naše myšlenka, každý čin je energie. Nějak reagujeme, a to se promítá i do světa kolem nás. Tato pavučinka vnímání je příjemným oživením světa. Zkuste si to s náladou. Jak je doma rozdílná atmosféra, a i se dějí rozdí...


Literatura

Prostě Hawking! Prostě génius!

hawking 200Prostě Hawking! je název knihy novináře a popularizátora přírodních věd Rüdigera Vaase, která vyšla tehdy u příležitosti 75. narozenin tohoto známého vědce Stephena Hawkinga. Jedná se o dílo pro mladší čtenáře prezentující jasně a vtipně jeho ...

Divadlo

Zábradlí vstoupí do nové sezony s finskými povídkami a bestsellerem o Juráčkovi

zabradli 200Divadlo Na zábradlí se připravuje na svou pětašedesátou sezonu. V nadcházejícím roce uvede scénické provedení povídek finské autorky Rosy Liksom, dramatizaci bestselleru Dani Horákové O Pavlovi či Tolstého Vzkříšení v dramatizaci Armina Petrase...

Film

Kultura a totalita IV – Každodennost

Kultura -kino PEREXEditoři Ivan Klimeš a Jan Wiendl v několika posledních letech zahájili vydávání volné řady sborníků, souhrnně nazvaných KULTURA A TOTALITA. Už byly vydány svazky věnované válce, národu a revoluci, nyní v pořadí čtvrtá část je zas...