Žárlivé ženy dělají zoufalé věci

Žárlivé ženy dělají zoufalé věci

Tisk

znicim-te-a-vezmu-si-co-je-me 200Zničím tě a vezmu si co je mé je název knihy Jane Lythellová, která vyšla v loňském roce v nakladatelství Metafora. Co se skrývá pod tímto psychologickým thrillerem, jak napovídá obálka?

 

 

Právě obálka knihy předurčuje zaměření knihy a působí správně mrazivě a výhružně. Je na ní žena jakoby za rozbitým sklem a vše okolo je takové rozmazané s šedivými tóny. Za takové navození atmosféry dávám klobouk dolů, i když tvůrci jen vycházeli z originálu. Toho se mohli držet i v případě názvu, který zní The Lie of You: I Will Have What Is Mine. Tedy žádné zničím tě, ale za to ani zmínka o lžích, zřejmě to mělo nějaký vyšší účel.

Zničím tě a vezmu si co je mé seznamuje čtenáře s Kathy a Hejou. Kathy je na oko šťastná a úspěšná mladá žena – je šéfredaktorkou časopisu o architektuře, má krásného malého chlapečka a přitažlivého manžela Markuse. Jenže věci nejsou vždy takové, jak se na pohled zdají a právě toho se chystá využít Heja. Ta je bývalou přítelkyní Markuse a nechává se zaměstnat pod Kathy. Tím pádem je jí blízko, sleduje její pracovní úspěchy i pády a rozjíždí svůj velký plán…

Dějová linka není podle mě nijak originální, nedochází tam k nějakým výraznějším zvratům, které by vás v průběhu čtení už nenapadly. K hrdinkám jsem si nevytvořila žádné pouto a četla spíš z povinnosti, než s nějakým větším zájmem. V knize se střídají kapitoly Kathy a Heji, které jsou krátké, a díky tomu se Zničím tě a vezmu si co je mé aspoň dobře četlo. A to i přesto, že mi chyběl nějaký hnací motor, který by mě popoháněl a motivoval k dalšímu čtení.

Jakkoliv mohou být některé situace popsané v knize v reálu nepříjemné, tak označení psychologický thriller je podle mě poměrně nadsazené a existují jistě mnohem lepší zástupci tohoto žánru. Ostatně přečtěte si ji a posuďte sami.

Jane Lythellová pracovala 15 let jako televizní producentka a editorka a později se stala zástupkyníí ředitele Britského filmového institutu a vrchní výkonnou pracovnicí Britské akademie filmového a televizního umění. Po práci pro ministerstvo zahraničí se rozhodla naplno věnovat psaní a kniha Zničím tě a vezmu si co je mé je její prvotinou. Jana Lythellová žije v Brightonu, miluje moře a je filmovou a fotbalovou fanynkou.

znicim-te-a-vezmu-si-co-je-me

Zničím tě a vezmu si co je mé
Autor: Jane Lythellová
Překlad: Zdík Dušek
Žánr: psychologický thriller
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2018
Počet stran: 284
Hodnocení: 65 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete objednat zde: https://www.knihcentrum.cz/znicim-te-a-vezmu-si-co-je-me-1


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PEPSON SNĚTIVÝ

pep 200Jak se stalo, že se z ekonoma stal spisovatel? - Spíš bychom se měli ptát, jak se z hudebně a literárně orientovaného člověka stal ekonom – byť pouze inženýrským diplomem, ne zaměřením či snad nedejbože mentalitou. V šedi osmdesátých let byly v Jablon...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Poslední z mužů zdrhá, ženy šílí

y posledni z muzuSvět bez mužů není tak idylický, jak se nám ženy snaží namluvit…je mottem komiksového příběhu, který získal Eisnerovu cenu 2008 za Nejlepší sérii na pokračování a Nejlepší kresbu a barvy. Y: POSLEDNÍ Z MUŽŮ


Literatura

Udělejte si doma sladkosti z Japonska

mochi sladkosti 200Nakladatelství Anag v prosinci jistě potěšilo všechny milovníky Japonska, protože vydalo kuchařku Mochi – sladkosti z Japonska.

...

Divadlo

Mistrovská lekce bude majstrštyk Heleny Čermákové

Mistrovska-lekce plakat200Diváci, kteří zavítají do Městského divadla Zlín na hru Terrence McNallyho o věhlasné operní superstar Marii Callas pod názvem Mistrovská lekce, zažijí doslova masterclass, hodinu zpěvu a života. Hořká komedie v režii o...

Film

Režisér a scenárista Jiří Mádl právě dotočil svůj dosud největší film Vlny

vlny2 (2)Napínavé dobové drama z konce šedesátých let natáčel Jiří Mádl podle vlastního scénáře, teď snímek míří do postprodukce. Příběh dvou bratrů, jejichž filmový osud se protne se skutečnými událostmi kolem skupiny korespondentů mezinárodní redakce Českos...