Vztahy bez stížností jsou učebnicí života

Vztahy bez stížností jsou učebnicí života

Tisk

vztahy-bez-stiznosti 200Je všeobecně známo, že věční stěžovatelé jsou škarohlídi. A vybavte si svoje pocity, když vás někdo takový stáhne do svého víru a pěkně si s ním „o někom zadrbete“.

 

 

Jo, tak někdy to je třeba fajn, ale co si pamatuju už z knihy Svět bez stížností, nebyl to zrovna dobrý důvod dobíjení energie, tvrdil Will Bowen. Chtě nechtě totiž nasákneme tou stěžovatelskou černotou a těžko se jí pak zbavujeme, či spíše, ta energie, kterou jí získáme, není moc produktivní.

Snad možná – vyventilujeme akutní stres. Ale únava přetrvá. A možná se díky tomu ještě prohloubí.

My lidé totiž nejsme stavěni na stěžování, řekla bych a víc a víc mi to knížka Vztahy bez stížností potvrzovala. Přesto jsme do stěžování si a brblání vychovaní, a to nejvíce ve vztahu k druhým. Autor totiž jednoho dne přišel na to, že nejvíce pocitů nespokojenosti v nás vyvolávají vztahy s lidmi, v práci, ve vztahu, jakékoliv. Zejména tam, kde se přirozeně chceme cítit přijímáni, a nejsme.

„V množství vidíme bezpečí. Lidé jsou stádní zvířata. Potřebujeme mít pocit, že někam patříme, a to, že někam patříme, poznáváme podle toho, jak si nás ostatní všímají a reagují na nás. Proto je někdy těžké odejít z nezdravého vztahu…

…Něco v naší DNA nám říká, abychom se sdružovali s dalšími lidmi… Vztahy s druhými lidmi jsou naší základní potřebou.“

Věčné brblání na někoho…

Autor velmi správně poukazuje na to, že často jsme zvyklí získávat pozornost, a začínat rozhovor tím, že o někom proneseme negativní poznámku. Stěžují si na děti, na počasí, na to, co bylo v práci – no však si zkuste takhle analyzovat třeba minulý víkend, nebo poslední návštěvu u příbuzných. Má to dvě příčiny. Přece jen je to takové neutrální a odvracíme tím zdánlivě pozornost od sebe samých, tedy vypálíme šíp dřív, než ho někdo vpálí do nás. A za druhé tím vším sami ze sebe vyventilujeme frustrace, zlobu a napětí z prožitých vlastních situací. V knize najdete spoustu různých myšlenek, úvah, zákonitostí a i zkušeností ze života autora, díky kterým si uvědomíte, že i kdybyste si celý život jenom stěžovali na někoho – jste NORMÁLNÍ. Jsme prostě takhle vychováni.

A proto je čas tohle změnit, protože…

… to zas tak NORMÁLNÍ není. Nebo se nám rozhodně bude žít lépe, když tuhle vlastnost a zlozvyk ze svého života maximálně vymýtíme. Kniha Vztahy bez stížností je učebnicí nápravy myšlenkových pochodů o druhých lidech. Nebude vás nutit milovat své nepřátele, ale naučí vás pochopit jejich motivace k ubližování druhým a naučí vás se bránit, nebo nechat být a poodejít od zbytečných životních situací. A hlavně je to kniha, kterou ocení všichni, kdož chtějí zlepšit svou komunikaci s životním partnerem.

Tady oceňuji příklady Willa Bowena, který se podělil o své manželské trable a odhalil tak, že vlastně každý něco podobného prožíváme. A že mnohdy za vzájemnou naštvaností nemusí být vůbec nic viditelného, ale něco, co se blíží a trápí oba a nevědí si s tím rady, v tomto případě to byl blížící se Willův odjezd, který tušením rozloučení narušil zbytek společných radostných časů.

A stejně jsem si s celou knihou uvědomila jediné – lidská psychika a chování, zejména pak ve vztazích, je běh na dlouhou trať, na celý život. A tak po takovéto knize můžete sahat nespočet let, a pokaždé v ní ale najdete něco jiného…) %

TIP: Kniha je také v MP3 namluvená Martinem Stránským – a to je čirá slast pro ucho!

Will Bowen obohatil svět o program Svět bez stížností, který si získal miliony nadšených čtenářů. O knize se mluvilo v televizních pořadech, rádiích, fialové náramky, které nás udrží v nestěžovacím módu využívají i tisíce škol, firem a jiných organizací a upevňují tak pozitivní postoje v životě. O svém tématu autor také aktivně přednáší na nejrůznějších akcích a sbírá tak další zkušenosti.


IMG 20190105 102341

Vztahy bez stížnosti
Originál: A Complaint Free World
Překlad: Petra Vlčková
Vydalo: nakladatelství Synergie Publishing SE
Rok vydání: 2018
Hodnocení: 98 %

www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Černobílá fotka má své kouzlo, může obsahovat tajemství i příběh, říká Robert Rohál

robert perexI když nechtěl letos vystavovat, nakonec bude mít od druhé poloviny července fotografickou výstavu v kroměřížské cukrárně Amadeus. Záměrně prý plánoval na tento rok pauzu s tím, že musí vymyslet něco nového. A zatímco přemýšlí o novém proje...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

O nelehkém údělu českého intelektuála ve dvacátém století

muka200Konečně česká literární věda splatila další ze svých dluhů a přináší na trh, a především pro zájemce z řad odborné veřejnosti, v souhrnné podobě život a tvorbu jednoho z  největších českých literárních vědců a estetiků, který zásadním způsobem ovlivini fo...


Literatura

Sociální sítě to umí pěkně zavařit

Eliza-je-sama-doma 200V nakladatelství Grada pod značkou Metafora román Eliza je sama doma, určený především ženám.

 

...

Divadlo

Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

200divSplašené nůžky Paula Pörtnera lákají větou „detektivní komedie, ve které, o tom, kdo je vrah, rozhodujete Vy“! Právě tento styl, jenž zapojuje do příběhu diváky, dělá z této hry druhý nejdéle uváděný titul na světě. Ostatně, není divu. Ve Slušovicích je v N...

Film

Divoké Včely jsou jako ze staré české vesnice

divoke vcely plakat 200Film Divoké Včely (2001) je nadčasový a oblíbený český snímek o životu lidí kdesi na vesnici. Protože se v něm dost přehání, je vždycky čemu se zasmát. I když hlavní příběh ani tak zaj...