Ms. Marvel: (Ne)normální

Ms. Marvel: (Ne)normální

Tisk

ms.marvel 200V říjnu spojily síly nakladatelství Paseka a Crew, aby vydaly cenami ověnčený komiksový titul Ms. Marvel: (Ne)normální od americké autorky G. Willow Wilsonové. Příběh o dospívání a hledání sebe sama v hávu přerodu z obyčejné holky do superhrdinky cílí hlavně na mladé čtenáře. Dokáže přilákat i starší širší publikum?


G. Willow Wilsonová (1982) je americká spisovatelka a oceňovaná komiksová scenáristka. Za studií v Bostonu konvertovala k islámu, později žila v Egyptě a své zkušenosti popsala v autobiografii The Butterfly Mosque (Motýlí mešita, 2010; podle Seattle Times nejlepší kniha roku). Je oceňovanou spisovatelkou a scenáristkou komiksů jako Air, Cairo a Ms. Marvel. Její román Alif, neviditelný, získal prestižní World Fantasy Award.

Adrian Alphona se narodil v Torontu, kde vystudoval grafický design. Společně s Brianem K. Vaughanem vytvořili řadu Runaways o partě kamarádů, kteří zjistí, že jejich rodiče jsou superpadouši. Od komiksu si dal pár let pauzu, aby se věnoval vlastní tvorbě a módě, ale kvůli Ms. Marvel udělal výjimku.

Ms. Marvel získala pět nominací na Cenu Willa Eisnera, vyhrála cenu Hugo a dokonce si odvezla titul Nejlepší série z Mezinárodního komiksového festivalu v Angoulême. Není proto divu, že tak oslavovaný komiks se dočkal i české verze.

Hardback je velmi povedený, obálka jistě naláká nejednoho čtenáře. Stejně tak univerzální téma těžkostí v dospívání a hledání se v moderním světě. To vše je okořeněné tím, že hlavní hrdinka je muslimka a musí se vypořádávat s přísnými rodiči i tím, co káže její víra.

ms.marvel 1

Komiks Ms. Marvel je pro čtenáře od dvanácti let a je to vlastně origin story pro náctileté, kteří řeší podobné problémy – nikdo jim nerozumí, chtějí být oblíbení, i když vlastně sami neví, co přesně by chtěli. Pro mě osobně autoři už od začátku moc tlačí na pilu s tématem náboženství a vyznání – jasně, menšiny budou jásat a čtenáři vyšší literatury budou konečně mít nekonformního hrdinu. Pardon, hrdinku. Takže politicky korektní agitka, jak má být. Ale možná je můj úhel pohledu zastřen tím, že nepatřím mezi cílovou skupinu čtenářů a v jakémkoliv organizovaném náboženství vidím jen zlo.

A nejde jen o příběh, který mi nesedl. Co to je za blbost, že hrdinka přijde ke svým superschopnostem jako slepá k houslím tím, že „dostane reboot“?! Autoři zjevně tápali, jak to zaonačit, tak to vyřešili pomocí deus ex machina. Chápu, že příběh je hlavně pro mladé, ale vypravování bylo hrozně černobílé a předvídatelné, tudíž mě nudilo. Další věc, co mě nezaujala, je kresba a užité barvy. Obličeje a výrazy mi přišly strašně afektované, křečovité a panel od panelu se lišily.

Tento komiks šel naprosto mimo mě, nedokázal zaujmout ani příběhem, ani kresbou a vyvolal emoce jen tím, že mě znechutil tím, že byl ozvláštněn ideologií. Mladé slečny třeba zaujme téma hledání svého místa ve světě a akceptování sebe sama, ale jinak absolutně netuším, komu knihu doporučit.

ms.marvel cover

Název: Ms. Marvel: (Ne)normální
Scénář: G. Willow Wilson
Kresba: Adrian Alphona
Barvy: Ian Herring
Obálka: Sara Pichelliová, Justin Ponsor
Překlad: Anna Křivánková
Žánr: komiks, 1. díl série Ms. Marvel
Název originálu: Ms. Marvel #01: No Normal (Marvel Comics, 2014)
Nakladatelství: Crew, Paseka
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 144
Hodnocení: 55 %

https://www.paseka.cz/g-willow-wilsonova-ms-marvel/produkt-4695/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladislava Mlada Jirásková: Je třeba mít v sobě odvahu

VMJ perexMalířka, apatykářka, žena, která měla v životě štěstí najít sebe samu a vášeň k životu, směr a svou přirozenost. A která dostala šanci napsat voňavý Receptář z barokní apatyky. Jaké je životní štěstí? Nejen na to se jí ze...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kluk v kopačkách o kamarádství, lumpárnách i fotbalu

Kluk v kopačkách 200

Mají vaše děti rády fotbal a občas si něco přečtou? Potom byste jim určitě měli pořídit knihu Kluk v kopačkách od Markéty Bolfové. Najdou v ní milý příběh o jednom chlapci, který má možná ...


Literatura

Kladivo na čaroděje se s jubileem vrací ke kořenům


kladiv200Nakladatelství Epocha koncem března vydalo již desátý svazek městské fantasy Kladivo na čaroděje. Jeho autorem je samotný otec myšlenky příběhů o nekonformní skupince vyšetřovatelů, kteří bojují se vším možným i nemožným – Jiří Pavlovský. Jako o...

Divadlo

Vánoční festival v divadlech Rokoko a ABC

vanocni festival divadlo rokoko abcDruhý ročník originálního jednodenního divadelního festivalu se uskuteční v sobotu 8. prosince. Podtitul vánoční skutečně přinese zážitky týkající se největších svátků v roce. Divadelní hry, doprovodný program a...

Film

Skleněný pokoj: Jednoduchost, funkčnost a mnoho světla

Skleneny pokoj perexKdysi, při návštěvě Brna, jsem měla tu čest, vidět vilu Tugendhat v jarním období. Tehdy jsem ještě nevnímala detaily, ale i tak ve mně zůstalo slovo „funkcionalismus“ viset dosud, a vila je jeho první asociací v mé mysli. Jmenuje s...