Přerostlá lolitka aneb na věku nezáleží

Přerostlá lolitka aneb na věku nezáleží

Tisk

Prerostla Lolitka 200V nakladatelství Moba vyšla další kniha populární české spisovatelky Inny Rottové, tentokrát s příběhy již vyzrálých žen, které neodpovídají tradičním představám o klidném a moudrém stáří.

 

 

 

Kniha obsahuje pouhých sedm povídek s různou délkou a musím hned na úvod poznamenat, že všechny stojí za to. Přerostlá lolitka dávající knize jméno vypráví o mladé femme fatale, která se stala některým mužům zhoubou, Sečtělý architekt pracuje se záhadou starého deníku a odhaluje dávné skutečnosti, zatímco Pověrčivý muž seznamuje čtenáře s Františkem žijícím nyní se čtvrtou ženou. Se světem módy souvisí zajímavé vyprávění, kde figuruje Tajemná madame Guilbert, se vzpomínkami a náhodou se potkáte u Ernest a Ernestiny a že láska kvete v každém věku potvrzuje jak povídka Náladová klientka, tak poslední s názvem Stará Amazonka.

Přerostlá lolitka v příbězích ukazuje především ženy, a to se všemi jejich vlastnostmi i touhami. Tu je nesmělá, tu zvědavá a vždy prostě ženská. Na věku zde opravdu nezáleží, ale přesto jsou zde zakomponovány různé starosti trápící starší lidi jako jsou například takzvaní šmejdi nebo problémy se zdravím. A také jsem ocenila různé vzpomínání na minulou dobu plnou prověrek a doložek, které se v knize také vyskytuje a hraje významnou roli.

Ke knize jsem přistupovala bez nějakých větších očekávání, ale lákala mě krásná obálka, povídková forma i ne úplně tradiční námět. Ve výsledku jsem byla velmi mile překvapená, protože šlo o hodně čtivé dílo a také odpočinkovou četbu úplně ideální do současného počasí. Inna Rottová je pro mě tedy milým objevem a ráda si od ní v budoucnu přečtu například nějakou detektivku.

Inna Rottová vystudovala Strojní fakultu Vysoké školy textilní v Leningradě a pracovala jako konstruktérka v Závodech textilního strojírenství, ve Výzkumném ústavu pro sdělovací techniku v Praze a v letech 1963 až 1971 byla učitelkou odborných předmětů na učňovské škole. Pak se až do roku 1992 živila jako tlumočnice a překladatelka na volné noze. Od roku 1974 vyšlo několik stovek jejích povídek v různých časopisech a novinových přílohách a próz v sešitových vydáních. Knižně publikuje od roku 1990. Až do roku 1998 publikovala pod příjmením svého prvního muže jako Inna Mirovská, nyní píše pod jménem Rottová a občas pod pseudonymy.

Nyní je autorkou přes 40 titulů knih různých žánrů: společenských a historických románů (…a na hlavu se snášejí dějiny, Hrátky s přízraky, Muži s cizinkami, Vděk mocných aneb Švédský klobouk aj.), literatury faktu (Den pěti světel, Doktorka ze Ženevy aj.), pověstí (Tajemný cizinec a jiné židovské pověsti, Golem prochází Prahou aj), detektivek s hlavní postavou Janou Brodskou, tchyní majitele detektivní kanceláře (Dcera atraktivního nebožtíka, Vidiny popletené tlumočnice aj.), nebo kapitánky Sabiny Hronové, bývalé houslistky (Případ dárkové kazety, Vzkaz na starém záznamníku, Dáma z komparzu aj.), a souborů povídek (Šest hodin ve vlaku, Ostrov stálého štěstí, Lásky svobodných a nevěry ženatých aj.).

Prerostla Lolitka

Přerostlá lolitka
Autor: Inna Rottová
Žánr: povídky
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2018
Počet stran: 240
Hodnocení: 89 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/prerostla-lolitka

logo knihcentrum bilypodklad


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bláznivá noc Michala Davida


David perexV Trenčíne to opäť žilo. Na zimnom štádióne Pavla Demitru sa konal tohtoročný druhý koncert na Slovensku Michala Davida. Po tom, čo 22. októbra vystúpil na pódium, dav začal šalieť, vlniť sa v tanečných rytmoch, spievať spolu s Michalom.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vlnobití velkého básníka Ivana D.

200litLiterární vědec Jiří Zizler napodobuje šílené dobrodruhy, kteří se bůhvíproč vydávají na rozbouřená moře. Tak nějak lze s nadsázkou mluvit o chvályhodném pokusu interpretovat dílo básníka Ivana Diviše (1924 - 1999). Jak vlastně strávit poezii a další tex...


Literatura

Tváří v tvář evropskému Severu

altTváří v tvář Severu. Tak se dívá na evropský sever reportér Tomáš Sniegoň v bezmála stovce fejetonů. Čtenář knihy, vydané Radioservisem, má tak možnost, aniž by se zvedl z pohovky, zavítat za oba polární kruhy.

Divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Char...

Film

Volání ženského rodu

volanirodu perexSborník dvojznačně nazvaný Volání rodu se nevztahuje ke stejnojmennému českému filmu odehrávajícímu se v pravěku (ačkoli má na obálce záběr z něho), nýbrž přináší statě čtyř autorek, napsané za posledních deset let pod zá...