Jezevčík Herkules je opět na scéně a má trable

Jezevčík Herkules je opět na scéně a má trable

Tisk

jezevcikovy trable 200Frauke Scheunemannová je německá spisovatelka, která zásobuje knižní trh vyprávěním o jezevčíkovi Herkulovi a také kocouru Winstonovi. Jejím nejnovějším počinem v českém jazyce je třetí kniha s Herkulem s názvem Jezevčíkovy trable.

 

Jezevčík Herkules je nerozlučným společníkem Carolin. Ta už se ve svém životě posunula, žije se zvěrolékařem Markem a jeho dcerou Luisou, a navíc čekají miminko. Příchod potomka na svět je spojen s různými změnami a ty se samozřejmě dotknou také Herkula. Ten se zpočátku obává, co se s jeho paničkou děje a snaží se přijít záhadě na kloub společně se svým kamarádem kocourem Felixem. Když už pak dořeší tyto problémy, objeví se na scéně jeho stará láska a je opět o trable postaráno. A to není ani zdaleka všechno…

Kniha tentokrát pracuje se zajímavým tématem, což je právě výše zmíněné narození potomka. Citlivým a nenáročným způsobem ukazuje, jaký vliv může mít na ostatní děti v rodině a také na domácí mazlíčky. Ti oba získávají pocit, že jsou přehlíženi a mnohdy tato situace není jednoduchá pro nikoho z přítomných. Do toho se montují také vztahy mezi rodiči a dospělými a je potřeba to vše ukočírovat.

„Hlavně si teď nedělej starosti. Dostalas malého bratříčka a jste teď skutečně hezká rodina. Otec, matka, dcera a syn.“
Teď je na Lusie, aby potřásla hlavou.
„Ale Carolin vůbec není moje matka. Moje máma bydlí v Mnichově. Tedy, Carolin je moc milí, ale moje matka to není!“ Luisa si téměř odfrkne a Willi si pospíší, aby to napravil.
„Je mi to líto – tak jsem to nemyslel. Myslel jsem… eh … zapomeň prostě na to, co jsem řekl. Ale mít bratříčka je určitě přesto báječný, však uvidíš! Brzy si spolu budete hrát.“ (str. 136)

Knížky o Herkulovi mám ráda, protože se jedná o skvělé odpočinkové čtení psané jednoduchým jazykem. Je to sice typická růžová knihovna plná šťastných konců, ale přítomnost čtyřnohého kamaráda z nich dělá něco trochu jiného. Herkules je navíc postava, kterou si čtenář (pokud je takzvaná dog person) ihned zamiluje a moc mu fandí. Takže pokud hledáte nějakou pohodičku do zatažených podzimních večerů, jsou knihy od Frauke Scheunemannové jasnou volnou.

Frauke Scheunemannová se narodila v roce 1969 v Düsseldorfu, vystudovala práva a pracovala jako novinářka a tisková mluvčí. Od roku 2002 je na volné noze a píše romány společně se svou sestrou pod pseudonymem Anne Hertz. V České republice v nakladatelství Ikar jí vyšly tři knihy o jezevčíkovi Herkulovi (Z pohledu jezevčíka 2015, Jezevčíkova kocovina 2017, Jezevčíkovy trable 2018) a v Albatrosu také dvě o kocourovi Winston: Kocourova tajná mise (2015) a Winston: Agent Tichá labka (2016). V originále mají obě tyto knihy svá pokračování. Frauke Scheunemann žije se svým manželem, čtyřmi dětmi a psíkem Elmo v Hamburku.

jezevcikovy trable

Jezevčíkovy trable
Autor: Rachel Botsmanová
Překlad: Jiří Petrů
Žánr: populárně-naučná
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2018
Počet stran: 240
Hodnocení: 86 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/301580-jezevcikovy-trable.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Moderní porodnictví nezklame
moderni porodnictviTlustá bichle velikosti A4 nabušená informacemi o ženských genitáliích a o tom, jak přicházejí děti na svět, vás rozhodně nezklame. Minimálně pokud studujete medicínu nebo se chystáte vykonávat záslužnou práci porodní asistent...

Literatura

Pavlína Brzáková, Jaroslav Dušek: Tvarytmy

Tvarytmy 200Jaroslav Dušek v této knize předestírá mimo jiné, také velice zajímavý trend do budoucnosti. Je odvozený od toho, co přirozeně kolem sebe vidí a není tak úplně špatný. Líbilo se mi, že tato kniha mi přivodila úplně jiné myšlenky a vize ohledně b...

Divadlo

Dream job nebo mediální pakáž?

MP DJ perexJe poslední týden před volbami a v redakci nejmenovaného periodika vládne napětí. Nestačí, že musí celý tým během předvolebního týdne dělat přesčasy, aby byly pokryty všechny důležité události, ale je potřebné zveřejnovat všechno dřív, než konku...

Film

Zůstaly jen atomy věčnosti

atomy 200O krátkých filmech sotva nalezneme nějaké souhrnnější pojednání. Bývají zpravidla spojovány s dokumentární, případně animovanou tvorbou, ale nalezneme mezi nimi i snímky hrané. Když Lucie Česálková své knize Atomy věčnosti vtiskla podtitul Český k...