Připomeňte si příběh evoluce

Připomeňte si příběh evoluce

Tisk

pribeh-zivota 200Nakladatelství Albatros Media vydalo další knihu z řady Račte vstoupit do muzea, tentokrát Příběh života s podtitulem Evoluce. Vydejte se za historií Země i vy.

 

 

 

Řada Račte vstoupit do muzea je podle mého názoru naprosto jedinečným počinem, protože se jedná o graficky velmi vymazlené knížky plné zajímavých informací. Celkový koncept navíc opravdu vychází z muzejních sbírek, což je třešničkou na dortu.

Příběh života má oproti svým parťákům z řady jako je Animalium, Botanicum a Dinosaurium menší formát, což je za mě trochu škoda kvůli konzistenci. Nicméně bere své návštěvníky do čtyř galerií: Prekambrium, Prvohory, Druhohory a Kenozoikum. Vstup do muzea je nazvaný Prastará země a jeho důležitou částí je časová osa vývoje života na zemi začínající posledním univerzálním společným prvkem (LUCA) a končící neandrtálcem. Mezi tím jsou nejrůznější sinice, přesličky, ale tak spousta zvláštních živočichů jako je například Acanthostega představující článek mezi nozdratými rybami a prvními suchozemskými čtyřnožci nebo různí dinosauři. V závěru pak nechybí rejstřík.

pribeh-zivota1

Texty v knize jsou kratšího rázu – představují totiž popisky k jednotlivým vystaveným exponátům. Jsou napsány čtivou formou, a to navzdory tomu, že jsou plné nejrůznějších cizích výrazů. Vše je vysvětleno a díky tomu se v popisech nemůžete ztratit. Některým tvorům je věnována speciální dvojstrana, která je plná zajímavostí, například o plazech podobným savcům ze třídy Synapsida, kde patří diictodon:

„Jedním z nich byl diictodon, který měl velkou hlavu, zobák a dva kly. Na každé přední končetině mu vyrůstalo pět ostrých drápů a měl skvěle vyvinuté svaly, takže dokázal velmi účinně kopat. Tato dovednost se mu nejspíše hodila, když se potřeboval během spalujícího vedra za horkých dnů schovat a ochladit. Vědci si myslí, že se návyky diictodona velmi podobaly dnešním pytlonošovitým.“ (str. 44)

Příběh života je určen dětem od 8 let, ale vůbec bych to nepovažovala za limitující. Mladším dětem se mohou líbit unikátní ilustrace a starší se zase přiučí – opravdu je čemu!

pribeh-zivota

Příběh života: Evoluce
Autor: Fiona Munroová, Ruth Symonsová
Ilustrace: Katie Scottová
Překlad: Kateřina Stupková a Petra Miketová
Žánr: obrázková kniha, encyklopedie
Nakladatelství: Albatros Media
Rok vydání: 2018
Počet stran: 80
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/44850704/pribeh-zivota/

Zdroj foto: Albatros Media


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Od dětství mě lákal svět filmu. To není klišé, tvrdí maskér Bobo Sobotka

bobo sobotka 200Už před lety si zvolil profesi maskéra, díky čemuž se podílel na řadě nezapomenutelných filmů a poznal přitom fůru osobností. Bobo Sobotka spolupracoval nejen s Karlem Kachyňou, ale také třeba s Milošem Formanem, když tady točil oscarovéh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Břicháč Tom: Máme to rádi zdravě

mame to radi zdrave 200V září vyšla vlastním nákladem už pátá kniha Břicháče Toma, člověka, který dokázal za rok díky vyvážené stravě zhubnout 27 kilo. Spolu s manželkou Lucií nám nabízí knihu šikovnou Máme to rádi zdravě, která přináší „hodně d...


Literatura

Řepkovo peklo s vybranou společnosti

denik ze dna perexTuto společnost by si sám nikdy nevybral, byla mu určena. On, známý fotbalista, Sparťan tělem i duší, ale také rebel, bouřlivák a provokatér, má mezi vrahy, zloději, feťáky, psychicky nemocnými a pedofily strávit 2,5 roku.<...

Divadlo

Inscenace Leviatan a Everyman uvede Ensemble Opera Diversa v brněnské Staré radnici

barton perex divadloRenomované hudební těleso Ensemble Opera Diversa uvede v pondělí 17. prosince v 19. 30 hodin ve freskovém sále brněnské Staré radnice inscenace Leviatan a Everyman. V obou vytvořil hlavní role dnes už pražs...

Film

Konečná uprostřed cesty

altTéma umírání - zpravidla následkem zhoubné choroby - se ve filmech vyskytuje odedávna, ale zpravidla bylo nějak zušlechtěno a zacíleno k významovým přesahům. Tak jsme mohli spatřit příběhy lidí, kteří přehodnotili svůj vztah...