Biografie biatlonové legendy možná vyšla příliš brzy

Biografie biatlonové legendy možná vyšla příliš brzy

Tisk

fourcade 200I díky úspěchům českých reprezentantů patří biatlon v posledních letech k nejoblíbenějším sportům v tuzemsku vůbec a závody, které se na našem území pořádají, bývají často vyprodané. K největším legendám a hvězdám tohoto sportu rozhodně patří fenomenální Francouz Martin Fourcade, který už dosáhl snad všeho, čeho dosáhnout jde, a to je mu teprve osmadvacet let. Ani tak mladý věk mu však nebrání v tom, aby sepsal svou biografii a svým následovníkům předal pár svých myšlenek a jakési „know-how“, které by mělo vést k vítězstvím.

V češtině kniha vyšla pod všeříkajícím názvem Můj sen o zlatě a sněhu a napsat mu ji pomáhal Jean Issartel, jeho dlouholetý přítel a bývalý šéfredaktor časopisu L’Équipe Magazine, jeho jméno ale na přebalu knihy nefiguruje. Hodnocení pak závisí na tom, co od ní čtenář vlastně očekává.

senOsobně se přiznám, že nejsem fanouškem toho, když profesně aktivní člověk, který má navíc většinu života před sebou, sepíše své paměti, protože víc než co jiného jim pak chybí potřebný odstup a možná ještě větší zkušenost. To se do značné míry potvrzuje i u Foucardea, i když on sám přiznává, že knihu sepsal primárně kvůli motivaci svých fanoušků k aktivitě a víře v sebe sama. Po této stránce tedy kniha funguje vesměs dobře a není jí moc co vytknout, jakožto osobní zpověď ale není až tak zásadní, neboť autor přeskakuje od jednoho tématu k druhému, některé životní etapy cíleně vynechává a o jiných se rozepisuje pro změnu až příliš.

Patříte-li ovšem k těm, které svět lyží a pušek uhranul, přijdete si na své, protože pod pokličku biatlonu nahlíží Foucarde opravdu hodně a odhalí, což pro někoho možná bude překvapení, že jde o sport, který je silně individualistický (podobně jako třeba tenis), a ačkoli se trenéři snaží biatlonisty prezentovat jako tým, uvnitř něj probíhají tvrdé boje o volná místa na mistrovstvích a olympijských hrách. U něj osobně je navíc vše umocněno tím, že soupeřil s vlastním bratrem, jehož v počátcích kariéry obdivoval, postupně ho ale přerostl, byl lepší a svědomitější a dosáhl mnohem větších úspěchů. S tímto faktem se oba dva museli dlouho vyrovnávat, což nebylo jednoduché.

fourcade


Nespornou výhodou knihy je, že je psána svižným a čtivým jazykem, má spád, zabývá se jen tím podstatným a není nikterak náročná, takže její myšlenky se nemusí složitě rozklíčovávat a jsou určené každému. S tím také byla evidentně psána, takže autor dosáhl přesně toho, co chtěl a je opravdu možné, že někteří jedinci po přečtení trochu přehodnotí svůj přístup k životu, a pokud jsou navíc aktivními sportovci, možná se poučí i v tom, jak se zlepšit a pochopí, co vše je nutno obětovat pro úspěch. Nechybí tu ani tradiční obrazová část, takže i fotek z různých akcí a závodů, ale i ze závodníkova soukromí se čtenář dočká.

Ironií osudu pak je, že předmluvu pro povedené a dobře zeditované a přeložené české vydání napsala dnes už padlá královna biatlonu Gabriela Koukalová, jejíž text už asi bude v kontextu její kauzy vnímán trochu jinak.

Vzhledem k novelovému rozsahu se kniha dá doporučit vskutku každému, kdo, byť jen okrajově, sleduje sport a rád nahlíží do mysli profesionálního sportovce. Ti, kteří si potrpí na drby ze zákulisí a nějaká skandální odhalení, ale budou zklamáni, protože se žádných pikantérií nedočkají.

Navíc se i vzhledem k tomu, že u nás tolik biografií zimních sportovců nevyšlo, po té Foucardově určitě vyplatí sáhnout.  

Název: Můj sen o zlatě a sněhu
Původní název: Mon réve d’or et de neige
Autor: Martin Fourcade
Český překlad: Jitka Řihánková
Počet stran: 191
Nakladatelství: Jota
Hodnocení: 70 %

Zdroje k obrázkům: francebleu.fr, nbc olympics


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejkrásnější knihy roku: České publikace mají vysokou grafickou úroveň a přívlastek krásné si bezesporu zaslouží

knihovna perexSoutěž o Nejkrásnější knihy roku pravidelně vyhlašuje Památník Národního Písemnictví. O současnosti a budoucnosti této soutěže i trendech, které se ve vydávání knih objevují, si Kultura21 povídala s ře...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pročtené léto 2023: Tipy na knihy pro dospívající

Mravenčí chůvaPročtené léto je letní projekt, který vás provede prázdninami. Na stránkách webu Mravenčí chůva můžete zdarma po registraci získat prázdninový deník, který vám pomůže uchovat ty nejkrásnější vzpomínky. Najdete v něm t...


Literatura

Lest: Brownovka jak vyšitá

lest 200V lednu pod taktovkou nakladatelství Ikar v Edici Světový bestseller vyšla další kniha světoznámé a zejména u čtenářek tak oblíbené autorky Sandry Brownové. Detektivní román Lest přináší, napětí, kriminální zápletku a hlavně milostný příběh.

Divadlo

Pejsek a kočička rozdávají ve zlínském divadle opět radost

200dZlínské Městské divadlo si dětské diváky předchází jak může, rozhodně je nebere jako doplněk k divákům dospělým. A tak první premiéra roku 2013 i první premiéra právě se rozbíhající sezóny 2013/2014 patřily právě dětem. Na jeviště zlínského divadla se po čase v...

Film

Kult hákového kříže: herecký koncert Edwarda Nortona

kult hakoveho krize dvdFilm Kult hákového kříže (1998) je velmi dlouhý a plný rozporuplných osudů. Už od svého vzniku je označován jako nejlepší svého druhu. Ukazují se v něm stále aktuální nejniternější příčiny všech problémů...