Kniha Houby aneb Co o nich potřebují zvídavé děti vědět

Kniha Houby aneb Co o nich potřebují zvídavé děti vědět

Tisk

houby 200Nejen pro mladé čtenáře vyšla v červnu v nakladatelství Pikola poutavá a hravě barevná kniha Liliany Fabisińské plná ilustrací Asie Gwis s názvem Houby, s lákavým podtitulem Podivuhodné skutečnosti ze života hub, o kterých jste neměli tušení.

 

 

Bohužel o autorce Lilianě Fabisińské jsem se nedozvěděla téměř nic, až na to, že jde o Polku, která se narodila v roce 1971. V češtině jí vyšly také knihy pro děti Babočka, která neumí létat – Klinika U bolavé tlapky a Riki má štěňátka – Klinika U bolavé tlapky. O svérázné ilustrace se postarala další Polka, Asia Gwis, která pracuje jako ilustrátorka a grafička. Její osobitý styl pozvedl tuto naučnou příručku o stupínek výš.

Kniha má pouze 96 stran, ale zato disponuje velkým formátem (280 × 342 mm, 1258 g), na kterém nádherně vyniknou jak solitérní, tak kompaktní ilustrace. Obsah v samém závěru knihy mi trochu vadil, ale nakonec jsem ráda, že vůbec byl uveden. Zpracování, barevné provedení i rozvržení stránek a třeba i nezvyklé užití stránek na ležato si nemůžu vynachválit.

A co všechno se z knihy dozvíme? Začínáme od podlahy tím, že nám autorka vysvětlí, co vlastně houby jsou za organismy. Dojde i na popis a ilustrace jednotlivých hub a na informace o tom, jak je pěstovat, jak je zpracovávat a dočkáme se i lahodných receptů. Kapitolky se věnují dalším zajímavým tématům jako například houby v jednotlivých částech světa, houby jako léčivé prostředky, symbióza hub a živočichů atd. Nechybí však ani zamyšlení nad tím, že když máme naučnou knihu o houbách, musíme zmínit také skalní hřiby, bouřkové hřiby a hřib atomový.

Rozhodně oceňuji rozmanitost a šíři zápřahu témat, se kterými se v rámci tématu houby autorka popasovala. Ačkoliv pro mladší čtenáře, a to je kniha určena pro děti od osmi let, je možná toto dílo až příliš složité a náročné co se týká terminologie. Co mi chybí, je rozloučení se s mladým čtenářem, nějaké ukončení a shrnutí probírané tématiky. Stačila by třeba jen pobídka ke sbírání hub a ohleduplnosti k přírodě nebo něco v tom stylu. Ale vyšumění do ztracena bez řádného ukončení mi přišlo jednoduše odbyté. Taktéž postrádám informace o autorkách této příjemně laděné knihy.

Jsme národ houbařů a houbaření se dá bez nadsázky považovat za náš národní sport. I proto je potřeba vychovávat děti k tomu, aby tuto tradici nesly dál. A věřím, že s touto knihou, tak bohatou na poutavé informace všeho druhu, se to jistě povede!

houby

Název: Houby
Autor: Liliana Fabisińská
Ilustrace: Asia Gwis
Žánr: naučná literatura pro mládež od osmi let
Nakladatelství: Pikola
Rok vydání: 2018, pevná
Počet stran: 96
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/307844-houby-podivuhodne-skutecnosti-ze-zivota-hub-o-kterych-jste-nemeli-tuseni.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Křížek: „Sýkorky a veverky si neplatí sociální a zdravotní pojištění.“

Pavel Ochrana fauny Pavel KřížekKřížek je zakladatel organizace Ochrana fauny ČR. Na svém kontě mají lidi z této organizace mnoho zachráněných zvířat a  mnoho dalších  projektů, které se týkají nej...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Monika Petrlová: Nelidské zdroje

n s uvodniKam ta holka na to chodí? To si říkám pokaždé, když dočtu něco od mladé nadějné autorky Moniky Petrlové. Tentokrát to byla útlá povídková knížka Nelidské zdroje, u které jsem se nejednou zamyslela. Deset povídek na téma lidských vzt...


Literatura

Na cukrovku s humorem a inzulinovou pumpou

lecba pumpou perexJe-li cukrovka i vaším tématem a řadíte-li se vy nebo někdo z vašich rodinných příslušníků do více než milionové skupiny pacientů s diabetem, je pro vás na knižním trhu nachystána populárně naučná publ...

Divadlo

Návraty do Švandova divadla. Do konce roku se zde objeví Radim Vizváry, Kateřina Tučková, Kamil Střihavka i Vánoční jarmark

svandovo divadlo 200Konec roku ve Švandově divadle je letos ve znamení hostů, z nichž se mnozí na smíchovskou scénu rádi vrací. Patří k nim především Radim Vizváry, mezinárodně uznávaná osobnost současného mimického divadla v Evropě, který se st...

Film

SLOVENSKÉ POZDRAVY WALERIANU BOROWCZYKOVI

borowczyk walerian200Odborné filmové časopisy vycházejí se zpožděním. Uplynulý rok se již uzavřel, avšak čtenáři dosud marně čekají na rovnou polovinu plánovaných čísel – v Česku zatím dluží čtvrtletník Iluminace jen dvě čísla ze čtyř, na Slovensku...